Slik er skrekkregimet til Nord-Koreas smilende diktatorsønn

Soldater slakter avhoppere og deres slektninger for fote.

DESPOT: Kim Jong-Un framstår sine første uker som Nord-Koreas leder som enda mer maktsyk og brutal enn sin far. Her smiler han sammen med militærledere på et offisielt pressebilde. Foto: AFP/KCNA/Scanpix
DESPOT: Kim Jong-Un framstår sine første uker som Nord-Koreas leder som enda mer maktsyk og brutal enn sin far. Her smiler han sammen med militærledere på et offisielt pressebilde. Foto: AFP/KCNA/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kim Jong-Un tok over makta i Nord-Korea 17. desember, som naturlig etterfølger da hans far Kim Jong-Il avgikk ved døden.

Godt hjulpet av gruppa med militærtopper som fungerer som hans rådgivere, har Kim Jong-Un innført et om mulig enda mer brutalt kommunistregime enn sin far.

Skytes på stedet Menneskerettighetsgrupper tror ifølge Los Angeles Times at den unge lederen, som enda ikke har fylt 30 år, vil gjøre alt for å framstå mektig og sterk.

Kim Jong-Un ble tidlig kritisert for å være umoden, uerfaren og ikke rede til å ta over etter sin far. Han svarer nå ved å innføre ekstremt strenge straffer for alle som prøver å forlate landet, og gjennom dette styrke sin kontroll over folks bevegelser.

• Folk som prøver å rømme fra despotens regime ved å ta seg over grensa er blitt skutt på stedet.
• Slektninger - i tre slektsledd - skal jaktes ned, fengsles og i ekstreme tilfeller også drepes.
• En nyopprettet spesialstyrke skal ha som hovedoppgave å jakte avhoppere.

Tre drept Tre personer er så langt drept mens de prøvde å krysse grensa til Kina, ved elva Yalu.

Det er den sørkoreanske avisa Joongang som publiserer opplysningene.

- Selv under Kim Jong-Il ble ikke tre slektledd truet og drept fordi noen forlot landet, sier en sentral kilde til avisa.

Samtidig hevder den japanske storavisa Mainichi at Kim Jong-Uns mor selv har reist flere reiser utenlands - med andre ord det samme som hennes sønn vil drepe vanlige folk om de gjør.

Shoppingtur Ko Young Hee, den nå avdøde moren til Kim Jong-Un, besøkte ifølge avisa Japan både i 1997 og 2000, og hun har også reist til Frankrike for å bli operert for brystkreft.

Avisa oppgir anonyme etterretningskilder som opphav for opplysningene.

HOLDER HENDER: Kim Jong-Un og hans generaler. AFP/KCNA/Scanpix
HOLDER HENDER: Kim Jong-Un og hans generaler. AFP/KCNA/Scanpix Vis mer

I Japan skal Ko Young Hee ha shoppet luksusvarer og bodd på fasjonable hotell - mens folk hjemme sultet og var underlagt terroregimets brutale lover.

Propaganda Også andre samfunnstopper skal ha reist til Japan på luksusreiser, ifølge avisa.

Nordkoreanske medier overøser samtidig Kim Jong-un med ros og heder.

Han blir blant annet beskrevet som en ømhjertet mann som har sendt varme, søte drikker til sørgende mens de ventet i kø i iskalde Pyongyang for å vise Kim Jong-il den siste ære, skriver NTB.

Et stort antall offisielle propagandabilder av Kim Jong-Un sammen med lederne for den nordkoreanske hæren skal også vise ham som en mektig og sterk leder.

POSERER: Kim Jong-Un styres av sine generaler, hevder kritikere. Foto: AFP/KCNA/Scanpix
POSERER: Kim Jong-Un styres av sine generaler, hevder kritikere. Foto: AFP/KCNA/Scanpix Vis mer