Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anders Behring Breivik tapte mot staten:

Slik er soningsregimet Breivik mener er ulovlig

Terroristen har PC, Playstation, og kjøleskap, og bruker tre celler: én for trening, en for studier og én hvor han bor.

FIKK IKKE MEDHOLD: Terrordømte Anders Behring Breiviks soningsregime er ikke i strid med menneskerettighetene. Det slo Borgarting lagmannsrett fast i dag etter ankebehandlingen av Breiviks søksmål mot staten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FIKK IKKE MEDHOLD: Terrordømte Anders Behring Breiviks soningsregime er ikke i strid med menneskerettighetene. Det slo Borgarting lagmannsrett fast i dag etter ankebehandlingen av Breiviks søksmål mot staten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrordømte Anders Behring Breiviks soningsregime er ikke i strid med menneskerettighetene. Det slo Borgarting lagmannsrett fast i dag etter ankebehandlingen av Breiviks søksmål mot staten.

Terroristen hevdet i søksmålet han tok ut i 2015 at soningsforholdene han lever under bryter menneskerettighetene ved at han er utsatt for umenneskelig og nedverdigende behandling i fengselet. Sentrale temaer for Breiviks påstand var isolasjonen han opplever og brev- og besøkskontrollen han er underlagt.

I april 2016 ga Oslo tingrett Breivik delvis medhold i søksmålet. Nå har altså Borgarting lagmannsrett gitt staten en full seier: en frikjennelse på alle punkter.

Har mer enn andre

I dommen fra Borgarting lagmannsrett begrunner de sin avgjørelse med Breiviks - etter forholdene - svært gode soningsforhold. De peker delvis på alle de materielle godene Breivik har.

Vil ANKE: Øystein Storrvik, Anders Behring Breiviks advokat, vektlegger at de ønsker å anke dommen fra Borgarting lagmannsrett. Staten ble frikjent på alle punkter, og retten har kommet frem til at Breiviks soningsregime er ikke i strid med menneskerettighetene. - Vi ønsker å bryte med den isolasjonen han har, han har sittet isolert i over fem og e... Vis mer

«De fysiske/materielle soningsforholdene for Breivik er etter lagmannsrettens oppfatning meget gode sammenlignet med hva som eller gjelder for innsatte i norske fengsler», slår lagmannsretten fast.

Videre belegger lagmannsretten den oppfatningen med at Breivik blant annet disponerer tre celler i Skien fengsel. Han bor på en celle, har annen celle tilgjengelig for studier og en tredje celle tilgjengelig for trening.

På cella terroristen bor i, har han TV med tilgang til mange kanaler, et kjøleskap og et avlukke med egen dusj og toalett. I denne cella er det ikke kamera. På cella Breivik bruker til å studere er det et skrivebord og en PC, men uten internettilknytning. På treningscella har han en tredemølle, en romasking og et vektapparat. Breivik har også tilgang til en spinningsykkel.

Cellene er, bemerker lagmannsretten, møblert på vanlig måte, men legger til at Breivik har hengt opp bilder og plassert bøker, filmer, spill og brev i hyller og egne kasser i cellene.

«Eget studierom og egen celle til trening er særtiltak som ingen andre fanger har. Disse tiltakene bidrar også i noen grad til å kompensere for belastningene som følge av at han ikke har fellesskap med andre innsatte», heter det i dommen.

SKIEN FENGSEL: Anders Behring Breivik har tre celler i Skien fengsel til sin disposisjon. Én celle for trening, én for studier og én hvor han bor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKIEN FENGSEL: Anders Behring Breivik har tre celler i Skien fengsel til sin disposisjon. Én celle for trening, én for studier og én hvor han bor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Deretter anfører lagmannsretten at de mener Breivik har det bedre i fengsel enn andre innsatte:

«Mangelen på kontakt med andre innsatte, omfanget av kroppsvisitasjoner og bruk av håndjern er klare belastninger som har satt et særpreg på Breiviks soningsforhold. På andre områder har han klart bedre forhold enn det innsatte i norske fengsler ellers opplever. Samlet sett fremstår kompensasjonstiltakene som meget godt tilpasset Breiviks behov»

Slik bruker han tida

Innsatte i norske fengsler har arbeidsplikt. Terrordømte Breivik oppfyller denne gjennom studiene sine, ifølge lagmannsrettens dom. Fra før er det kjent at han tar fag i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. «Lagmannsretten har [...] fått et klart inntrykk av at studiene i statsvitenskap har vesentlig betydning for Breivik», heter det i avgjørelsen. Fra Skien fengsel får han tilgang til disposisjoner og mottaker også opptak av enkelte forelesninger.

«Breivik velger i stor grad selv hvordan han disponerer tiden, herunder mellom studier og fritidsaktiviteter. I praksis arbeider han mye med studiene og har tatt flere eksamener med godt resultat», skriver lagmannsretten.

«NOE TURTERRENG»: Breivik får nå lufte seg i en luftegård som har «noe turterreng» én gang i uka. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
«NOE TURTERRENG»: Breivik får nå lufte seg i en luftegård som har «noe turterreng» én gang i uka. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Fritida bruker terroristen på å se TV og film, og spille blant annet Playstation og Xbox, ifølge dommen. Han får også tilbud om lufting i en luftegård i en time per dag hele soningsperioden, og fra og med desember 2015 har han også regelmessig fått tilgang til en luftegård «som også har noe turterreng».

Han har også tilgang til avis hver morgen.

Slik er kontakten med andre

Et av stridstemaene i både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett, var den lille menneskelige kontakten Breivik fikk. Lagmannsretten skriver at dette ble bedre fra vinteren 2014. Da «fikk Breivik mer omfattende kontakt med de ansatte. Vanlige temaer var f. eks. filmer, TV-serier og dagligdagse temaer», heter det.

Fra sommeren det samme året, ble restriksjonene på hva disse samtalene kunne bestå i, opphevet.

«Den nye avdelingslederen, Tore Stenshagen, hadde stort sett daglig samtaler med Breivik i 15 - 20 minutter. Breivik var opptatt av å høre hva ansatte mente om f.eks. temaer som var i nyhetsbildet. Tilsyn har de siste par årene ved en del anledninger vart opp til en time. Det hender da at de ansatte spiller backgammon eller andre spill med Brevik ved gitterporten», skriver lagretten.

LUFTEGÅRD: Denne luftegården får Breivik bruke én time hver dag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
LUFTEGÅRD: Denne luftegården får Breivik bruke én time hver dag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Isolasjon sentralt tema

Helt siden han ble pågrepet 22. juli 2011, har Breivik sittet isolert under strenge betingelser - først i Ila fengsel, siden 2013 i Skien fengsel. Han får ikke møte medfanger, og har bare hatt et fåtall besøkende. Når han møter andre mennesker, skjer det i regelen med et skille mellom dem - enten en glassvegg eller et gitter.

Oslo tingrett ga Breivik medhold i at han hadde sittet isolert for lenge, og at begrunnelsen for tiltaket var for dårlig. Også i ankebehandlingen i lagmannsretten var dette spørsmålet sentralt, og hvorvidt isolasjonen han er underlagt, kvalifiserer som «umenneskelig behandling» i henhold til Den europeiske menneskerettskonvensjons (EMKs) artikkel 3.

Det var ikke Borgarting lagmannsrett enig med tingretten i.

I dommen heter det at «Breivik har verken under oppholdet ved Ila fengsel og forvaringsanstalt eller i Telemark fengsel, avdeling Skien vært utsatt for behandling i strid med EMK artikkel 3. Både tingrettens rettsanvendelse og bevisbedømmelse er feil.»

Videre heter det i avgjørelsen at: «Tingretten har på flere sentrale punkter i realiteten gått inn i kriminalomsorgens sted og foretatt skjønnsmessige vurderinger flere år i ettertid av hva som var riktige tiltak og vurderinger på de aktuelle tidspunkter under soningen. Det rette perspektivet på domstolkontrollen er etter statens syn at det må tas hensyn til at vurderingene underveis nødvendigvis var konkrete og skjønnsbaserte, og bygget på beste kunnskap på det tidspunkt da de ble foretatt.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media