Slik er superflyet som frakter ebolapasienten hjem til Norge

En av de mest avanserte flytypene i verden.

 AVANSERT:  Flyet den smittede norske ebolapasienten fraktes med er leid inn av USAs utenriksdepartement, og anses å være en av de mest avanserte flyene i verden. Foto: NTB Scanpix.
AVANSERT: Flyet den smittede norske ebolapasienten fraktes med er leid inn av USAs utenriksdepartement, og anses å være en av de mest avanserte flyene i verden. Foto: NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SISTE: Flyet med den ebolasmittede kvinnen lander i 10-tida på Gardermoen.

Den ebolasmittede norske kvinnen flys nå hjem til Norge, fra Sierra Leones hovedstad Freetown. Flyet er ventet å lande i Norge i dag tidlig.

Det er naturligvis ikke hvilket som helst fly som frakter den norske ebolapasienten til Norge. Kvinnen fraktes i et eldre Gulfstream III-fly fra det danske luftforsvaret. Det har blitt kraftig modifisert og tilpasset til å frakte svært syke mennesker over lengre avstander, skriver Foxtrot Alpha.

Flyet hun flys med er leid inn av USAs utenriksdepartement, og anses å være en av de mest avanserte flyene i verden.

Slik er flyet Gulfstream III-flyet har en massiv lastedør, og hadde den militære tallkoden «F-313» da det danske luftforsvaret var i besittelse av jetflyet.

«F-313» ble i 2005 solgt til amerikanske Pheonix Air, som nå eier to stykker av denne typen «superfly».

Noe av årsaken til at flyet blir brukt på akkurat dette oppdraget, er at det kan gjøre interkontinentale flyvninger med større medisinske team om bord.

Skjermet Flyet vil lande ved en egen del av Gardermoen, hvor hun vil bli hentet av en egen smitteambulanse. Hun vil kjøres til nasjonalt høysikkerhetsisolat på Ullevål, framgår det av Folkehelseinstituttets beredskapsplan. Hun vil da plasseres i en «opprigget transportisolator («smittekuvøse») med ekstra væsketett bunn, ilagte absorpsjonsduker og tilkoblet utstyr».

Personellet i ambulansen vil ha heldekkende overtrykksdrakter, og må ha med seg «ekstra drakter, reservebatterier og «Duc tape» (for å tette rifter)».

Personlig beskyttelsesutstyr inkluderer operasjonshette, virustett vernedrakt med hette, fotposer, FFP3 åndedrettsvern, tettsittende vernebriller, doble hansker og heldekkende visir, heter det i FHIs faglige råd.

- Norge forberedt Helse- og omsorgsminister Bent Høie mener at det norske helsesystemet er vel forberedt til å ta imot den norske kvinnen som har blitt smittet.

- Helsemyndigheten har de siste månedene forberedt seg på at norske statsborgere vil kunne bli smittet av viruset. Oslo universitetssykehus har ekspertise og kapasitet til å starte behandlingen, sier Høie.

Oslo universitetssykehus har nå ti sengeplasser klar for behandling av ebola-smittede.

Samtidig som det ble kjent at en norsk helsearbeider tilknyttet Leger uten grenser er smittet, har norske myndigheter bestemt at fire norske helseteam skal sendes til Vest-Afrika for å bistå i kampen mot det fryktede dødsviruset.