Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik er tyvenes nye metoder for å lure deg

Setter på nødlysene på bilen for å lokke deg til å stoppe. Så prakker de på deg falskt gull - og napper av deg dine ekte smykker.

SAUMFARER: Jostein Strømnes og politiførstebetjent Terje Berget (bak bilen) og politibetjent Øyvind Bleka gjennomsøker en bil der det ble funnet store mengder gullringer, eller ringer som skulle se ut som gull.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SAUMFARER: Jostein Strømnes og politiførstebetjent Terje Berget (bak bilen) og politibetjent Øyvind Bleka gjennomsøker en bil der det ble funnet store mengder gullringer, eller ringer som skulle se ut som gull. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nye svindel-  og ransmetoder sprer seg over landegrensene.

Ved å bruke nødlysene lokker «landeveisrøvere» behjelpelige billister til å stoppe. Deretter forsøker de å prakke på deg falsk gull, eller rapper til seg verdisaker fra bilen.

Metoden har vært velkjent langs hovedfartsårer i Sverige i flere år. Nå er den også kommet til Norge.

- Nytt for oss Østfolds-politiet fikk melding om sin første mulige mobile gullsvindel i 2012 i 14-tiden i går. 

- De stopper og later som de har motortrøbbel. Deretter forsøker de å få kontakt for å selge juggel. Dette er helt nytt for oss, og vi hadde første tilfelle i dag, uttalte Terje Bø, politiførstebetjent til Dagbladet i går.

- Det kan se ut som de tar kontakt for å selge juggel. Vi sjekker ut om de planlegger plyndring i tillegg, sier Bø, som understreker at det så langt ikke er påvist at det er knyttet noe straffbart til hendelsen.

Politiet valgte likevel å pågripe seks rumenere under gårsdagens aksjon etter at de fant noe de mistenker å være ekte gull.

- Skjer hver dag - Dette har skjedd hver dag i hele sommmer, både på norsk og svensk side av grensen, sier stasjonssjef ved politiet i Strömstad Henrik Rørberg til Dagbladet.

Han beskriver framgangsmåten på følgende vis:

- De står ved vegene og setter på nødlysene sine. Når det er biler som stopper vil de låne penger eller selge «gull»- det vil si gullfarget metall.  Gullimitasjonene er så dårlige at de fleste ikke blir lurt av dem, men for eldre mennesker kan det være vanskelig å se. Man skal passe seg for de er veldig påtrengende, sier han.

NEPPE 24 KARAT: Noen av de såkalte gullringene som politiet har beslaglagt  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
NEPPE 24 KARAT: Noen av de såkalte gullringene som politiet har beslaglagt Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Ifølge Rørberg er det rumenske sigøynere som stort sett står bak den ubehagelige salgsmetoden.

- Det er sjelden de stjeler fra bilene som stopper, men det hender de bytter ut et halskjede. De prøver å henge på deg et kjede og så bytter de ut det ekte kjedet ditt med et kunstig et, sier han.

Smykkeran Denne type smykkeran har også bredt om seg i Norge i sommer. Spesielt er eldre kviner utsatt, og politiet i Østfold ber nå folk være obs. 

- Det er absolutt grunn til en kjempeadvarsel, sier Terje Bø.

- Vi snakker her om personer med utenlandsk opprinnelse som er knyttet til romfolket eller sigøynerkledde personer som tar kontakt med gamle damer og spør etter veien, sykehus eller apotek, og i begeistringen gir de klemmer, samtidig som de napper gullsmykker fra den gamle dama. Mobile vinningskriminelle er fokuset til Østlandspolitiet nå om dagen, sier han.

85-åring rundstjålet Politiet i Oslo forteller om det samme. På søndag ble to kvinner ranet av utenlandske vinningskriminelle som først ville selge gull.

- Begge vitnene beskriver at det dukket opp to rumenske kvinner i 30-40 års alderen med lange skjørt. De henvendte seg på gebrokkent språk for å selge gull. Så rykket de halssmykkene av ofrene og forsvant i de to bilene, som åpenbart opererer sammen, sa operasjonsleder Ola Krokan i Oslo politidistrikt da.

Forrige uke fortalte Dagbladet om 85 år gamle Aud Sylte som ble utsatt for ransmetoden på Ammerud. Hun ble oppsøkt av en ung kvinne ute på gaten.

- Hun sa at hun ville være snill mot meg, og ga meg noe juggel i hånda, før hun la et smykke rundt halsen på meg, forteller Sylte. Før hun fikk tenkt seg om var kvinnen borte. 

SKJEDD HVER DAG I SOMMER: Politiet advarer mot landeveistyverier.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SKJEDD HVER DAG I SOMMER: Politiet advarer mot landeveistyverier. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Gullsmykket hun fikk av ektemannen for 55 år siden var også borte, og erstattet med et falskt et.

Utnytter medmenneskelighet - Vi ser ofte at metoder sprer seg over landegrensene fra sør til nord, eller over hele verden egentlig. Dette framstår som en profesjonell industri. Det er hele tiden nye metoder å finne, sier assisterende informasjonsdirektør i Europeiske reiseforsikring og If Emma Elisabeth Vennesland.

Hun forteller at forsikringsselskapet har sett likende saker fra utlandet tidligere.

- Vi har hatt If-forsikrede biler på veiene i Spania der personer har pekt på dekkene og illuder at de har punktert.  Jeg synes det er ekstra ille når de går på svake grupper eller bevisst spiller på folks medmenneskelighet ved å sette på nødlysene eller spørre om veien. Det ligger i oss å prøve å være høflig å hjelpe folk. Dette utfordrer vår medmenneskelighet og godtroenhet, påpeker hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media