Slik er uføretrygdede Jans (47) campingliv - til 46 000 Nav-kroner i måneden

Jan Granskogli (47) har i fire år bodd i ei campinghytte.

HELLER SMÅBRUK: Hvis ikke Jan Granskogli får bo på et småbruk, vil han heller fortsette å bo i denne campinghytta i Hemnes kommune. Foto: John Tore Gundersen
HELLER SMÅBRUK: Hvis ikke Jan Granskogli får bo på et småbruk, vil han heller fortsette å bo i denne campinghytta i Hemnes kommune. Foto: John Tore GundersenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er misfornøyd med alt - med fylkeskommunen, Rana kommune og Hemnes kommune. Det er bare prat og ingen handling, sier uføretrygdede Jan Granskogli (47) til Dagbladet.

Etter at han ble utskrevet fra opphold på en psykiatrisk institusjon, har han i fire år bodd i ei hytte på Bjerka Camping i Hemnes kommune.

Han mener å ha blitt lovet finansieringshjelp til et småbruk da han ble skrevet ut. Hvis alternativet er en vanlig leilighet, gjør han det helt klart at han heller blir boende på campingplassen.

«Boutgifter 46 190 kr.» Nylig fikk Granskogli et brev fra Nav i Rana.

«Bidrag boutgifter på kr. 46 190,00 pr mnd. innvilges etter § 19 (i Sosialtjenesteloven, red. anm.) og utbetales til Bjerka Camping», står det der. Vedtaket gjelder perioden januar-mars 2013.

HER BOR JAN: I den ene halvparten av denne hyttebygningen bor Jan Granskogli (47). Foto: John Tore Gundersen.
HER BOR JAN: I den ene halvparten av denne hyttebygningen bor Jan Granskogli (47). Foto: John Tore Gundersen. Vis mer

For Granskogli selv kom opplysningen som et sjokk.

- Jeg reagerer på misbruken av statlige midler som kunne vært brukt til bedre ting, og andre folk som trenger det mer, sier han til Dagbladet.

I tillegg til utbetalingene fra Rana kommune, oppgir nabokommunen Hemnes å betale campingplasseieren cirka 100 000 kroner i året for å følge opp Granskogli.

At to kommuner betaler ut penger skyldes at campingplassen ligger i Hemnes, mens det var Rana kommune som sendte Granskogli dit.

- Totaltilbud - Vi har prøvd å oppnå en annen form for avtale, der vi skiller mer mellom husleie og den ytte hjelpen, men det har vi ikke fått på plass. Så i utgangspunktet er det en pris for det å bo på campingplassen, forteller lederen for psykiatrikontoret i Rana kommune, Svein Kolstad etter at Granskogli har gitt offentlige instanser skriftlig fullmakt til å uttale seg.

HJEMME: I dette rommet på ei campinghytte får Jan Granskogli plass til å sove, lage mat og se på TV. Foto: John Tore Gundersen
HJEMME: I dette rommet på ei campinghytte får Jan Granskogli plass til å sove, lage mat og se på TV. Foto: John Tore Gundersen Vis mer

Han mener likevel utbetalingene til campingplassen må forstås i lys av at Granskogli får god oppfølging av ekteparet som driver campingplassen.

- Det er cirka en halv million i året, og hvis man velger å se på det som et totaltilbud der det også gis omsorg og andre former for bistand, er ikke prisen spesielt urimelig, sier Kolstad til Dagbladet.

«NAV kommenterer ikke enkeltsaker», skriver leder i NAV-Rana, Odd-Willy Mikkelsen.

- Voldsom kritikk I hytta hvor Granskogli bor har han TV, hems, toalett og kan lage seg mat.

- Det er jo ikke noen god situasjon i det lange løp, å bo på en campingplass, sier Svein Kolstad.

TOALETT: Toalett er det også på hytta til Jan Granskogli.
TOALETT: Toalett er det også på hytta til Jan Granskogli. Vis mer

Han forteller at Rana kommune jobber med å finne en «tilfredsstillende bosituasjon», eventuelt et småbruk, men at det er vanskelig å bli enige om en avtale. Granskogli er selv dypt kritisk til offentlige myndigheter, og deltar ikke selv i møtene med kommunene, hjelpevergen og campingplasseierne.

- Vi blir utsatt for ganske voldsom kritikk fra ham, på telefon, sier Svein Kolstad.  

«Uholdbar situasjon» Granskogli selv føler seg frisk, bortsett fra at han noen ganger får langvarige anfall med migrene. Da sier han at han får hjelp til å skaffe medisiner av dem som bor på campingplassen.

- På bakgrunn av opplysninger fra dem som eier campingplassen, er vi av den oppfatning at han trenger bistand til å ta vare på seg selv, sier Dag Brygfjell, som er enhetsleder for helse- og barneverntjenesten i Hemnes kommune.

Han mener saken dreier seg om et hjelpeapparat som ikke greier å stille opp for en person utenom det vanlige, og kaller det hele for en «uholdbar situasjon».

Etterlyser fornuft En av eierne av campingplassen hevder at det er feil at Bjerka Camping får utbetalt 46 000 kroner i måneden, men har til tross for gjentatte henvendelser ikke villet utdype dette.

HEMSEN: Det er mye som skal få plass, og også hemsen tas i bruk. Foto: John Tore Gundersen
HEMSEN: Det er mye som skal få plass, og også hemsen tas i bruk. Foto: John Tore Gundersen Vis mer

«Vi utfører ingen tjenester for Rana kommune,» skriver hun i en epost. Hun skriver også at alle detaljer i saken er taushetsbelagt.  

Øystein Meier Johannessen i Samfunnspartiet har gjennom flere år engasjert seg for Jan Granskogli.

- Med sunn fornuft og litt hjertelag kunne saken vært løst for lenge siden, sier Meier Johannessen til Dagbladet.

TV: TV-en sto på da Dagbladet var på besøk. Foto: John Tore Gundersen
TV: TV-en sto på da Dagbladet var på besøk. Foto: John Tore Gundersen Vis mer
STØTTESPILLER: Øystein Meier Johannessen i Samfunnspartiet er en flerårig støttespiller for Jan Granskogli. Foto: John Tore Gundersen
STØTTESPILLER: Øystein Meier Johannessen i Samfunnspartiet er en flerårig støttespiller for Jan Granskogli. Foto: John Tore Gundersen Vis mer