<strong>RUSMILJØET PÅ JERBANETORGET:</strong> De tjue personene under 18 år som har blitt registrert med flest straffbare forhold sto blant annet for 127 ran, 83 tilfeller av fysisk forhold og 193 narkotikaforhold. Flere tilhører det åpne rusmiljøet på Jernbanetorget. Foto: LARS EIVIND BONES
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RUSMILJØET PÅ JERBANETORGET: De tjue personene under 18 år som har blitt registrert med flest straffbare forhold sto blant annet for 127 ran, 83 tilfeller av fysisk forhold og 193 narkotikaforhold. Flere tilhører det åpne rusmiljøet på Jernbanetorget. Foto: LARS EIVIND BONES Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Slik er ungdommen som er krimgjengangere

Ran, fysisk vold og narkotikaforbrytelser. De tjue mest kriminelle står for over ti prosent av all ungdomskriminalitet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): «Flere unge gjengangere kjennetegnes (...) av en tydelig fascinasjon for en kriminell livsstil», står det i en fersk trendrapport om barne- og ungdomskriminalitet i Oslo.

I går skrev Dagbladet at kriminelle under 18 år øker. Rapporten beskriver blant annet en 16-åring som allerede er registrert med 70 straffbare forhold. Trendrapporten er skrevet i samarbeid mellom Oslo-politiet og Oslo kommune.

Les også: «16-åring registrert med 70 straffbare forhold»

328 straffbare forholdI rapporten kommer det også fram at de ti mest kriminelle har blitt registrert for hele 328 straffbare forhold. Dette utgjorde 10,5 prosent av alle straffbare forhold begått av barn og unge under 18 år. Av de unge gjengangerne i 2009 var 85 prosent gutter, mens 15 prosent var jenter. Dette var noen av forholdene de unge kriminelle ble registrert for i løpet av 2009:

• 127 ran
• 82 tilfeller av fysisk vold
• 193 narkotikaforhold

Den som ble registrert for flest forhold i 2009, ble registrert med hele 43 straffbare forhold. Personen er 16 år. 

<strong>16-ÅRINGS KRIMINELLE HISTORIE:</strong> En 16-åring er registrert med 70 straffbare forhold. Her ser man en oversikt over hva som er registrert og når. Kilde: «BARNE- OG UNGDOMSKRIMINALITETEN I OSLO 2010».
16-ÅRINGS KRIMINELLE HISTORIE: En 16-åring er registrert med 70 straffbare forhold. Her ser man en oversikt over hva som er registrert og når. Kilde: «BARNE- OG UNGDOMSKRIMINALITETEN I OSLO 2010». Vis mer


- Oslo har sviktet- Oslo har sviktet disse ungdommene, sier Elvis Chi Nwosu fra Arbeiderpartiets bystyregruppe.
Nwosu har jobbet med ungdomsarbeid i Oslo i over 15 år og mener man lukker øynene for at stadig flere ungdommer faller utenfor samfunnet. I 2009 var det 149 personer under 18 år som ble registrert for fire eller flere straffbare forhold - til sammen var disse ved inngangen til 2010 registrert for hele 2055 straffbare forhold.
- Sosiale tapere

Mange av gjengangerne er svært unge. En av gjengangerne er 12 år. Seks er 13 år og 17 er 14 år. Følgende beskrivelse er hentet fra en kartlegging av et konkret miljø bestående av flere unge gjengangere:
«De sentrale personene i miljøet framstår på mange måter som sosiale tapere. De er ikke i utdanning eller i jobb. Flere har droppet ut av grunnskolen eller videregående skole. Et annet kjennetegn er at de har hatt en problematisk oppvekst og en vanskelig familiesituasjon. Flere er eller har vært under tiltak i barnevernet, vært på rømmen og har ikke særlig kontakt med egen familie. De røyker hasj og enkelte bruker også andre stoffer, deriblant kokain».
Mange av gjengangerne i 2009 var utenlandske statsborgere. Til sammen var det 52 personer med et annet statsborgerskap enn norsk, og disse hadde statsborgerskapet fra i alt 21 ulike stater.


- Ingen av tiltakene virker- Ingen av tiltakene har virket og i dag ser vi at på tross av tiltak så holder miljøet seg stabilt. I stedet for å bremse utviklingen ser vi at vi stadig eksporterer ungdom til fengsler og harde kriminelle miljøer, sier Nwosu, som mener at man må øke kvalifiseringstilbudene, slik at man får flere i arbeid og unngår at ungdom faller helt utenfor.
- De må igjen gjøres til en del av samfunnet, sier Nwosu.

Et lyspunkt er at antallet kriminelle handlinger utført av de tjue mest registrerte ungdommene i 2008, i 2009 har sunket med 48,1 prosent. Men som politiet skriver «må det tas høyde for at nedgangen kan komme av fengslinger og tvangsplasseringer i barnevernet».

<strong>- SVIKTET:</strong> - Oslo har sviktet disse ungdommene, sier Elvis Chi Nwosu fra Arbeiderpartiets bystyregruppe. Foto: LARS EIVIND BONES
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- SVIKTET: - Oslo har sviktet disse ungdommene, sier Elvis Chi Nwosu fra Arbeiderpartiets bystyregruppe. Foto: LARS EIVIND BONES Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Rapporten skal offentliggjøres 18. mai, og inntil da ønsker ikke politiet å kommentere rapporten.

<strong>DETTE GJORDE DE:</strong> Her er en oversikt over hvilke straffbare forhold de tjue mest kriminelle under 18 år ble registrert for. Kilde: «BARNE- OG UNGDOMSKRIMINALITETEN I OSLO 2010».
DETTE GJORDE DE: Her er en oversikt over hvilke straffbare forhold de tjue mest kriminelle under 18 år ble registrert for. Kilde: «BARNE- OG UNGDOMSKRIMINALITETEN I OSLO 2010». Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer