Slik er verdien på HUNDEN DIN

Hvor mye er hunden din verdt dersom ulykken er ute? Her kan du regne ut prisen på din firbente venn i kroner og ører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver fjerde nordmann har daglig kontakt med hund. Trolig finnes det over 300000 hunder i Norge. For de fleste norske hundeeiere er hunden en ubetalelig god venn som ikke er til salgs for noen pris. Likevel kan din hunds verdi fastsettes i kroner.

Dette har betydning når du skal verdsette hunden: Hvor gammel er den? Hvilke resultater har hunden din oppnådd på utstillinger? Hvilke jaktresultater har den?

Forsikret

Din firbeinte venn kan bli rammet av ulykke. Med riktig forsikring kan det være nyttig å ha papirene i orden for å gjøre det økonomiske tapet minst mulig. Også veterinærbehanling kan dekkes av forsikringen.

Den Svenske Kennelklubben og den norske bladet Jakt & Fiske har laget en tabell som forklarer hvordan du regner ut verdien på hunden din. Er hunden din champion, gis en helhetsvurdering som omfatter grunnverdi, tilleggsmeritter og 25 prosents avlsverdi.

Verditapet

- Vær oppmerksom på at hunden ved sjuårsalder reduserer sin verdi med 30 prosent, deretter med 20 prosent de følgende tre åra, skriver Jakt & Fiske.

- En hund kan du ikke tjene penger på i et annenhåndsmarked. Bortsett fra salg av hvalper da, sier organisasjonssjef, Øystein Eikeseth i Norsk Kennel Klubb til Dagbladet.

- Men det er klart at mange investerer mye penger i hunden sin. Det kan være for å trene den til den beste jakthunden, eller til å bli en god utstillingshund. En vanlig hundeforsikring gir hundeeieren bare noen få tusenlapper tilbake dersom hunden dør. Dette skal tilsvare det det koster å kjøpe en ny, og representerer altså ikke verdien av den gamle hunden. Man kan imidlertid sikre seg med tilleggsforsikringer, som dermed får en høyere premie. Skal man ha erstattet hundens reelle verdi, må man bevise hvor mye den var verd. Det er ikke alltid like lett, medgir Eikeseth.