Slik er Veronica

LILLESTRØM (Dagbladet): Veronica Orderud mener professor Gisli Gudjonsson tegner et riktig bilde av henne - på godt og vondt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge professoren er hun meget intelligent og opptatt av å framstå i et godt lys. Hun liker ikke sterke følelser, blir engstelig når hun ikke har kontroll og har visse tvangsnevrotiske trekk. Han tror hun elsker Per.

- Veronica føler at han har fått henne fram som hun er, med hennes gode og dårlige sider.

Det som er viktig for henne, er at testene som viser hennes personlighet ikke stemmer overens med det bildet som media har skapt av en kald, beregnende og dominerende kvinne, sier hennes advokat, Heidi Ysen.

- Jeg har stor tiltro til mine konklusjoner, sa Gisli Gudjonsson.

Svært intelligent

- Jeg har inntrykk av at Veronica er veldig glad i Per, at hun elsker ham og at det er en veldig hengivenhet mellom de to, sa professor Gisli Gudjonsson i retten i går.

Han sa han ikke hadde funnet tegn til antisosiale trekk hos henne, som drapsmenn ofte har.

- Veronica er blitt beskrevet som kald, beregnende, dominerende og manipulerende. Er det grunnlag for slike karakteristikker på bakgrunn av de undersøkelser du har gjort? spurte Frode Sulland.

- Nei, jeg har ikke noe grunnlag for det, svarte Gudjonsson.

Veronica scorer langt bedre på intelligenstestene enn ektemannen Per Orderud.

Ikke Veronicas avhør

Professor Gisli Gudjonsson har skrevet en 12 sider lang rapport om Veronica Orderuds mentale tilstand og personlighet. Rapporten bygger på et fem timer langt intervju med Veronica og en rekke psykologiske tester. Han var også til stede i retten da Veronica forklarte seg.

I tillegg hadde han tilgang til dommen fra Nes herredsrett, utdrag fra den omdiskuterte dagboka til Veronica og deler av Per Orderuds politiforklaringer. Han hadde ikke tilgang til Veronicas avhør - hvor det går fram at Veronica har løyet for politiet. Han fikk all sin informasjon av de tiltalte selv. Han forsøkte ikke å kontrollere informasjon fra de tiltalte mot uavhengige kilder.

- Det ville vært en fordel å innhente informasjon fra uavhengige kilder, som tilleggsinformasjon. Men jeg har likevel stor tiltro til mine konklusjoner, svarte Gudjonsson på kritikken.

Den islandske professoren, som har vært konsulent i mer enn 1000 straffesaker i ulike land, sa videre at han hadde stått helt fritt i sitt arbeid.

- Jeg er aldri blitt bedt om å kommentere om disse er skyldige eller ei, eller om de er troverdige. Jeg har aldri blitt utsatt for noe press for å komme fram til en bestemt konklusjon, sa han.

<B>ELSKER PER: - Jeg har inntrykk av at Veronica er veldig glad i Per, at hun elsker ham og at det er en veldig hengivenhet mellom de to. Det har jo også kommet fram her i retten, sa professor Gisli Gudjonsson i retten i går.