PÅ OPPDRAG: Eeben Barlow (i midten) sammen med general Joao de Matos i den angolske regjeringshæren og sin egen underordnede, Nick van der der Berg. Han hadde ansvaret for Barlows leiesoldater i Angola. Bildet er tatt i 1995. Foto: Stefaans Brummer / PictureNET Africa
PÅ OPPDRAG: Eeben Barlow (i midten) sammen med general Joao de Matos i den angolske regjeringshæren og sin egen underordnede, Nick van der der Berg. Han hadde ansvaret for Barlows leiesoldater i Angola. Bildet er tatt i 1995. Foto: Stefaans Brummer / PictureNET AfricaVis mer

Slik etablerte han Afrikas mest beryktede private hær

Executive Outcomes-grunnlegger Eeben Barlow forteller hvordan selskapet kunne knuse militsene i Angola og Sierra Leone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CAPE TOWN (Dagbladet):  Hvordan etablerer du en privat hær? Hvordan styrter du en av verdens mest notoriske geriljabevegelser på under en måned?

I et sjeldent intervju med Dagbladet snakker Eeben Barlow, mannen som grunnla Afrikas mest berømte — og beryktede — private hær, Executive Outcomes, hvordan han lykkes.

- Alle de involverte må være klar over viktigheten av den jobben de gjør. Selskapet må levere hva det lover, i tide og i henhold til budsjettet. Og ikke minst må man huske at man er gjester i landet man gjør en jobb i, mener Barlow.

Han sier det er essensielt å oppnå tillit fra befolkningen i landet leiesoldatselskapet opererer i. Og disiplinen internt må også være hard.

Straff - Kommandolinjene må være inntakt, og man må kommunisere godt internt og med regjeringen som har gitt deg oppdraget. Alle brudd på selskapets retningslinjer må reageres mot umiddelbart.

Selskapet er beskyldt for omfattende menneskerettighetsbrudd og svart betaling i mineralkonsesjoner, og Executive Outcomes var årsaken til at president Thabo Mbeki, etter press fra FN, forbød sør-afrikanere å delta i militære operasjoner for andre enn den nasjonale hæren. 

I militære kretser, og ifølge dem selv også for noen tusen sivile i Angola og Sierra Leone, står Executive Outcomes som eksempelet på hvor effektiv en hær av godt trente, godt organiserte og motiverte leiesoldater kan være.

Selskapets inntredener i de to vanstyrte og gjennommilitariserte landene — sistnevnte operasjon filmatisert i Blood Diamond med Leonardo DiCaprio - har gjort Barlow, tidligere medlem av de sør-afrikanske elite- og etterretningsstyrkene, til en legende.

Apartheid Executive Outcomes ble lagt ned 31. desember 1998. Leiesoldater ble forbudt i Sør-Afrika, hvor bransjen tidligere hadde kunnet nyte godt av et stort antall dyktige, motiverte soldater.

Kjedereaksjonen var enkel: Etter at Robert Mugabe overtok for Ian Smith, og Rhodesia ble til Zimbabwe, trakk store deler av Smiths grusomme — men svært dyktige — hærstyrker over grensa til Sør-Afrika, og sluttet seg til apartheid-regimets hær.  

Blant disse var Selous Scouts, elitestyrken som gikk for å være verdens dyktigste på jungelkrigføring.   Etter at apartheid-regimets elitestyrker så opphørte med regimets fall, trengte de en arbeidsgiver på ny. De trakk mot det private.

Og Barlow er klar på at mannskapssituasjonen var essensielt for suksessen. Soldatene kjente jungelen, og hadde allerede kjempet mot militsgrupper i flere tiår.

— Det er avgjørende å forstå religionen, kulturen og tradisjonene i landet man opererer i. Du må ha klare kommandolinjer og godt trente mannskaper, mener Barlow.

Sammen med 32. bataljon, de beste av de beste i apartheidregimets spesialstyrker, hadde Barlow selv kjempet med UNITA-geriljaen EO fikk godt betalt for å styrte. Apartheid-regimet hadde alt å vinne på at Angolas marxistorienterte regjering ikke fikk skape et stabilt styre.

— Du trenger de rette folkene til den rette typen oppdrag, sier Barlow i dag.

TV-selskapet PBS har dokumentert Executive Outcomes' priser. Selskapet tjente godt. Men i forhold til byråkratiet og kostnadene det medfører å sette inn en FN-styrke, var selskapet en billig og effektiv løsning for regimer med gode kontakter.  

Bredt arsenal Infanteristyrker kostet 4,5 millioner dollar, pluss 2,5 millioner for våpen og ammunisjon. Helikopterstøtte kostet fra tre til 4,1 millioner dollar — pluss en ekstra million for piloter.

Ifølge en sør-afrikansk etterretningsrapport Dagbladet har lest hadde selskapet kontoer i USA og Hong Kong, mens selskapet skal ha vært registrert i Storbritannia. I boka WAR PLC skriver journalist Stephen Armstrong at det var Tony Buckingham, toppsjef i oljeselskapet Heritage, og Simon Mann, kjent fra det mislykkede statskuppet i Ekvatorial Guinea, som mottok betalingen for operasjonen i Angola.

MOT UNITA:Executive Outcomes-soldater i Rio Longa i Angola i 1993. Foto: EPA
MOT UNITA:Executive Outcomes-soldater i Rio Longa i Angola i 1993. Foto: EPA Vis mer

I boka siterer Armstrong etterretningsrapporter som sier at Buckingham og Mann fikk alt fra 10 til 30 millioner dollar for oppdraget.

I tillegg kommer inntekter fra oljeoperasjonene i Angola. Der det i dag raver konspirasjonsteorier om at olje var motivasjonen bak USAs Irak-krig, er det på det rene at Buckinghams interesser i Angola var en direkte årsak til Executive Outcomes' suksess.

Buckinghams oljekonsesjoner var ikke verdt noen ting, så lenge UNITA kontrollerte Soyo-provinsen. Buckingham kontaktet «kostskolegutten som ble leiesoldat» - Simon Mann, som  satte ham i forbindelse med Barlow.

- Det er sant at jeg har introdusert Executive Outcomes for legitime regjeringer som trengte hjelp, har Buckingham ifølge The Independent selv sagt.

I det britiske foretaksregisteret står Eeben Barlow og kona Sue som innehavere av Executive Outcomes. Bakmennene sjonglerte inntekter mellom Buckinghams oljeinteresser, underselskaper som mineralselskapet DiamondWorks.

Blogger Nå bruker Eeben Barlow mye av sin tid på å blogge. Han betrakter de private sikkerhets- og militærselskapenes vekst fra utsiden — med Blackwater, Aegis, Erinys og de hundretalls andre som opererer i Irak, Afghanistan, Sør-Amerika og Afrika.

- Selskapene står overfor to store trusler. For det første trues de av sin egen oppførsel og manglende kunnskap. Og media vrir også på virkeligheten, har store fordommer mot virksomheten og opererer med en egen agenda, hevder Barlow.

Han fikk selv en beklagelse på trykk i sør-afrikanske The Star i 1997.

Han sier han er overbevist om at bransjen bare vil fortsette å vokse. Eeben Barlow tror også de private, militære selskapene vil ta på seg rene stridsoppgaver - lik det Executive Outcomes gjorde på 1990-tallet.

- Konfliktene intensiveres. Da vil slike selskaper vokse seg inn i en støtterolle til de nasjonale hærstyrkene, sier Barlow til Dagbladet.

- Den utviklingen har jo begynt allerede.    

MEDSPILLER: Simon Mann. Foto: Teo Nchaso/AP
MEDSPILLER: Simon Mann. Foto: Teo Nchaso/AP Vis mer