Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik fant amerikanerne Osama bin Laden

En budbringer ledet amerikanerne til verdens mest ettersøkte terrorist.

HER BODDE HAN:  I denne bygningen i Abbottabad i Pakistan skal Osama bin Laden gjemt seg. Søndag ble han skutt og drept. Foto: AP Photo/Anjum Naveed/Scanpix
HER BODDE HAN: I denne bygningen i Abbottabad i Pakistan skal Osama bin Laden gjemt seg. Søndag ble han skutt og drept. Foto: AP Photo/Anjum Naveed/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter mange års jakt på Osama bin Laden, kom det endelige gjennombruddet i august i fjor. Det var en kurer som ledet USAs hemmelige tjenester til verdens mest ettersøkte terrorist, skriver New York Times.

For over fire år siden fortalte fanger ved Guantanamo om to budbringere som skulle ha nære bånd til ledelsen i terrororganisasjonen al-Qaida.

- Det var særlig én kurer vi kontinuerlig rettet vår oppmerksomhet mot, sier en ikke navngitt kilde tilknyttet Obama-administrasjonen, ifølge Foreign Policy.

Betrodd tjenestemann Denne kurereren skal ha vært Khalid Sheik Mohammeds protesjé. Mohammed er antatt å være «mesterhjernen» bak planleggingen av terrorangrepet 11. september 2001.

Kureren skal også ha vært assistanten til Abu Faraj al-Libbi, tidligere medlem av al-Qaida. Al-Libbi ble pågrepet i 2005, og avhørene om hans tilknytning til denne kureren har blitt lekket av WikiLeaks.

Kureren ble av flere fanger også identifisert som en av de få betrodde tjenestemenn som jobbet for Osama bin Laden. Al-Libbi fortalte også i avhør at han hadde blitt kontaktet av kurereren, og bedt om å jobbe for Osama bin Laden i blant annet byen Abbottabad.

Til tross for all informasjonen USA satt på fra avhørene, skulle det ta hele to år før de greide å lokalisere kureren til nettopp byen Abbottabad.

Og først i august i fjor skal overvåkning av kureren ledet amerikanske myndigheter en bygning som skulle vise seg å huse Osama bin Laden.

Høy sikkerhet Eiendommen var så godt sikret at amerikanske myndigheter skal ha fattet mistanke om at det måtte bo en langt viktigere person her enn kureren. Bygningen var åtte ganger så stor som andre bygg i området, og hadde en to meter høy mur på utsiden. Et piggtrådgjerde var plassert på toppen av muren.

Ifølge ABC News mener amerikanske myndigheter at muren kan ha vært bygget for at en høy mann - som Osama bin Laden - kunne gå på utsiden av bygget uten å bli sett.

Vinduene var også plassert høyt over bakken, og det var få inngangsmuligheter. Det var verken internett eller telefon i bygningen.

De som bodde der var såpass bekymret for egen sikkerhet at de skal ha brent søpla istedenfor å sette det ut på gata for innsamling, slik naboene deres gjorde.

Designet for å skjule Osama CIA-analytikere brukte mange uker på å gå gjennom satelittbilder og rapporter for å finne ut av hvem som bodde i huset. I september skal de ha kommet fram til at det var en «stor sannsynlighet» for at bin Laden gjemte seg der.

Amerikanske myndigheter mener bygget ble oppført i 2005, og designet ene og alene for å skjule Osama bin Laden.

Det skulle ta flere måneder med etterretning før man følte seg sikker nok på at det var Bin Laden og hans familie som gjemte seg der til at man kunne planlegge et raid. Men helt sikre var ikke de amerikanske styrkene før de møtte ham ansikt til ansikt, skriver Bloomberg.

President Barack Obama skal ha avholdt minst fem møter om den planlagte operasjonen. Ifølge ABC News skal disse møtene ha blitt avholdt 14. mars, 29. mars, 12. april, 19. april og 28. april i år.

VERDENS MEST ETTERSØKTE:  USA har i ti år jaktet på Osama bin Laden. Dette bildet er tatt av al-Qaida-lederen i 1998. Foto: REUTERS/SCANPIX
VERDENS MEST ETTERSØKTE: USA har i ti år jaktet på Osama bin Laden. Dette bildet er tatt av al-Qaida-lederen i 1998. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Fredag ble avgjørelsen om å gå til angrep tatt. Den amerikanske presidenten skulle reise av gårde til Alabama den morgenen, for å vurdere skadene etter tornadoen som herjet i forrige uke. Men før han kunne reise, måtte han godkjenne angrepet som skulle gjennomføres søndag.

- Ikke i Pakistan Obama valgte å holde tilbake informasjonen om angrepet overfor den pakistanske regjeringen. Heller ingen andre land fikk tilgang til all den informasjonen USA satt på, hevder amerikanske myndigheter.

Pakistans innenriksminister Rehman Malik sa i september 2009 at han ikke hadde noen anelse om hvor Bin Laden gjemte seg, men at at han ikke trodde at han holdt til i Pakistan. Bin Laden hadde sendt familien sin til Iran, så han mente det var logisk at Bin Laden selv hadde reist etter. Eventuelt kunne det være at han gjemte seg i Saudi-Arabia eller i Jemen - eller at han allerede var død, mente Malik.

Så viste det seg at han befant seg rett i nærheten av hovedstaden Islamabad. Spørsmålet alle stiller seg nå er: Hvor mye visste egentlig den pakistanske regjeringen om hvor Osama befant seg?

Skutt i hodet I går gikk altså amerikanerne til angrep. Seint i går kveld lokal tid fløy to amerikanske helikoptere inn lavt fra Afghanistan og under CIA-direktør Leon Panettas kommando stormet sjøforsvarets SEAL Team Six villaen.

To av Bin Ladens nære medhjelpere ble drept sammen med en av Osama bin Ladens sønner og en kvinne som skal ha blitt brukt som menneskelig skjold.

Osama bin Laden ble bedt om å overgi seg. Da han ikke gjorde det, ble han skutt i hodet. De amerikanske styrkene tilbrakte bare 40 minutter på bakken.

Klokka 15.50 om ettermiddagen amerikansk tid mottok Barack Obama bekreftelsen om at det var bin Laden som hadde blitt drept, trolig etter at en rekke DNA-tester hadde blitt gjennomført. Ved 17-tiden i dag, norsk tid, bekrefter Det hvite hus at likets DNA matcher DNA tilhørende søsteren til Osama bin Laden.

Al-Qaida-lederens kropp ble fløyet til Afghanistan. Her skal han ifølge amerikanske myndigheter ha blitt gravlagt til sjøs.

FEIRET:  Amerikanerne feiret i natt etter at nyheten om Osama bin Ladens død ble kjent.  Foto: AFP PHOTO/TIMOTHY A. CLARY/Scanpix
FEIRET: Amerikanerne feiret i natt etter at nyheten om Osama bin Ladens død ble kjent. Foto: AFP PHOTO/TIMOTHY A. CLARY/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media