Slik fant Saudi-Arabia en bakvei inn i Khashoggis private meldinger: - Kalte kronprinsen et «monster»

Skal ha brukt israelskutviklet hacker-app for å lese den drepte journalistens private meldinger. Der han blant annet skal ha kalt Saudi-Arabias kronprins et «monster».

SKAL HA STÅTT BAK: Privat korrespondanse i meldingstjenesten WhatsApp, et israelsk-utviklet hackerverktøy og et søksmål fra en kanadisk aktivist kan bringe ny informasjon om henrettelsen av den regimekritiske saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi. Her Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman - som fikk passet sitt påskrevet i Khashoggis private korrespondanse. Foto: NTB scanpix
SKAL HA STÅTT BAK: Privat korrespondanse i meldingstjenesten WhatsApp, et israelsk-utviklet hackerverktøy og et søksmål fra en kanadisk aktivist kan bringe ny informasjon om henrettelsen av den regimekritiske saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi. Her Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman - som fikk passet sitt påskrevet i Khashoggis private korrespondanse. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Privat korrespondanse i meldingstjenesten WhatsApp, et israelsk-utviklet hackerverktøy og et søksmål fra en kanadisk aktivist kan bringe ny informasjon om henrettelsen av den regimekritiske saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi. Hackingen kan også ha vært sentral i de saudiarabiske forberedelsene til attentatet, melder CNN.

Som Khashoggi er Canada-bosatte Abdulaziz en respektert kritiker av det saudiarabiske regimet. Han mener at Saudi-Arabia har hacket telefonen hans, og skaffet seg tilgang til korrespondansen mellom ham og Khashoggi.

Abdulaziz og Khashoggi samarbeidet om å kritisere Mohammed bin Salman i sosiale medier. De to utvekslet over 400 meldinger via WhatsApp, der de blant annet diskuterte å starte en massebevegelse mot bin Salman på sosiale medier.

I meldingene omtalte Khashoggi den saudiarabiske kronprinsen blant annet som et «monster» og en «pac-man» - etter dataspillet – som ville sette til livs alle som kom i hans vei.

Dermed ble de et mål for bin Salman og det saudiarabiske regimet. Jamal Khashoggi ble henrettet av en saudiarabisk dødsskvadron da han besøkte Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.

«Pegasus»

Nå kan det hele bli belyst i en sak der Jamal Khashoggis venn Omar Abdulaziz står i sentrum.

Regimet skal ha brukt en kjent hackerapplikasjon – Pegasus. Pegasus er utviklet av det israelske IT- og våpenselskapet NSO, og Abdulaziz har gått til sak mot NSO etter det antatte hackerangrepet.

NSO har nektet enhver befatning med Khashoggis dødsfall, og framholdt at de utelukkende selger produktene sine gjennom det israelske forsvarsdepartementet – til regimer, politietater og militære styrker som «slåss mot terrorisme og kriminalitet». I Khashoggis tilfelle har Saudi-Arabia imidlertid kalt aktivisten både terrorist og kriminell.

I et sjeldent intervju, gitt til den israelske avisa Yedioth Ahronoth, sier NSO-sjef Shalev Hulio at selskapet har gjort grundige undersøkelser og kan slå fast med hundre prosent sikkerhet at deres teknologi ikke ble brukt til å overvåke Jamal Khashoggis telefon.

Han er imidlertid ikke like bastant når han blir spurt om Pegasus er solgt til det saudiarabiske regimet:

- Det kan jeg verken bekrefte eller avkrefte, sier Hulio.

Trykket på sms-link

Abdulaziz og hans støttespillere har heller ikke hevdet at det var Khashoggis telefon som var overvåket. Derimot hevder Abdulaziz og den IT-organisasjonen Citizen Lab, som er underlagt Universitetet i Toronto i Canada, at tre forskjellige aktivister, som alle hadde kontakt med Khashoggi, er blitt hacket og overvåket via Pegasus.

Ifølge Citizen Lab ble Abdulaziz sin telefon hacket gjennom at han fikk tilsendt en sms som tilsynelatende var en bekreftelse på at en postforsending han hadde bestilt, var på vei. Da han trykket på en link i tekstmeldingen, ble telefonen hans infisert.

Dermed fikk saudiarabiske myndigheter tilgang til alle meldingene hans, alle bilder og notater, til kameraet og til annen informasjon på telefonen. Slik kunne de også overvåke Khashoggi, via kameratens telefon.

Også Washington Post har tidligere fått bekreftet at Saudi-Arabia brukte hackerapplikasjonen Pegasus for å overvåke Jamal Khashoggi og Omar Abdulaziz.

Vinglet
Saudi-Arabia hevdet først at de ikke kjente til dødsfallet, før de hevdet at Khashoggi ble drept av agenter som handlet på egen hånd. Til slutt erkjente den saudiarabiske statsadvokaten at det hele var en planlagt operasjon for å ta livet av en irriterende plageånd som via sin spalte hos Washington Post jevnlig kom med krass kritikk av regimet.

Men selv om flere av kronprins Mohammed bin Salmans aller nærmeste rådgivere var direkte involvert i drapsraidet har Saudi-Arabia så langt hardnakket insistert på at kronprinsen selv ikke visste noe om operasjonen – til tross for høylytte påstander om det stikk motsatte, både fra Tyrkia og fra andre.

USAs utenriksminister Mike Pompeo har hatt samtaler med Saudi-Arabia denne uka, men der Senatet har vært krystallklare i sin fordømmelse av attentatet har Trump-regjeringen vært tilbakeholdne med kritikken av sin nære allierte og forretningspartner Saudi-Arabia.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer