SMUGLET  MAPPER: En av de to tyskerne som er mistenkt for å ha spionert for USA skal ha smuglet fem papirmapper med hemmelige dokumenter ut fra hovedkvarteret til den tyske etterretningsorganisasjonen BND i Berlin. Foto: AFP PHOTO /POOL/ SOEREN STACHE
SMUGLET MAPPER: En av de to tyskerne som er mistenkt for å ha spionert for USA skal ha smuglet fem papirmapper med hemmelige dokumenter ut fra hovedkvarteret til den tyske etterretningsorganisasjonen BND i Berlin. Foto: AFP PHOTO /POOL/ SOEREN STACHEVis mer

Slik fant tyskerne de angivelige amerikanske muldvarpene

Avslørt i Kosovo og av kontakt med russisk generalkonsulat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): På kort tid har tyske myndigheter avdekket det de mistenker er to forsøk på spionasje fra deres nære Nato-allierte, USA. Alt dette kommer bare et år etter at Edward Snowdens NSA-lekkasje avdekket at amerikanerne avlyttet forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon.

Nå er begeret fullt for rasende tyskere som i dag svarte med å kaste amerikanernes CIA-sjef i Tyskland ut av landet. Tyskerne frykter også at det er flere amerikanske muldvarper og de har trappet opp jakten, skriver Spiegel.

Fikk PC av CIA Den første saken ble offentlig kjent onsdag i forrige uke. Da ble en 31 år gammel teknisk ansatt i den tyske etterretningsorganisasjonen BND arrestert mistenkt for å ha tatt kontakt med CIA via en epost til den amerikanske ambassaden i Berlin. CIA skal ha grepet sjansen til å verve en agent på innsiden av tysk etterretning.

31-åringen, som jobbet i delen av BND som har ansvaret for sikkerheten til tyske soldater i utlandet, skal så ha møtt CIA på et hotell i den østerrikske byen Salzburg. Der skal CIA ha gitt ham en spesialkryptert laptop som ga ham mulighet til å holde kontakt med CIA på en ukentlig basis. Hver gang han åpnet programmet som var maskert som en vær-applikasjon, kom han i direkte kontakt med en kontakt i USA, skriver Guardian.

Den BND-ansatte, som skal være fysisk utviklingshemmet, mottok rundt 25 000 euro (om lag 210 000 kroner) for 218 hemmeligstemplede dokumenter. Ifølge Spiegel smuglet han med seg fem papirmapper med hemmelig materiale fra BND-hovedkvarteret. Hjemme hos seg selv skal han ha skannet dem og bearbeidet dem teknisk for å skjule hvor de kom fra.  Dokumentene skal blant annet ha inneholdt detaljer om komiteen i den tyske forbundsdagen som etterforsket påstander om amerikansk spionasje.

Avslørt av russisk kontakt Ifølge en rekke tyske aviser skal 31-åringen ha vært mindre interessert i pengene enn for å få anerkjennelse. Da CIA skal ha mistet interesse for ham, tilbød han sine tjenester til det russiske generalkonsulatet i Munchen, og det skal ha vært da den tyske kontraspionasjeorganisasjonen oppdaget ham. Etter å ha blitt arrestert, skal han ha tilstått forholdene.

Dokumentene 31-åringen ga CIA skal være av begrenset verdi, og ifølge Süddeutsche Zeitung er den andre saken som ble offentlig kjent denne uka langt mer alvorlig. De to sakene skal ikke være direkte knyttet til hverandre, men begge skal vise hvordan amerikansk etterretning jobber aktivt med å infiltrere noen av sine nærmeste og viktigste allierte.

Den siste og alvorligste saken ble offentlig kjent da den tyskepåtalemyndigheten bekreftet at politiet hadde ransaket både boligen og kontoret til en ansatt i det tyske forsvarsdepartementet i Berlin. PCer og en rekke lagringsapparater ble beslaglagt og sendt til analyse.

- Ransakingen ble gjennomført på mistanke av hemmelig agentvirksomhet, bekreftet påtalemyndigheten overfor Guardian.

Møttes i Kosovo Så langt er ikke den ansatte arrestert, men avisa Die Welt skriver at vedkommende som er under etterforskning, skal være en soldat som ble fanget opp av tysk kontramilitær etterretning da han etablerte jevnlig kontakt med folk som antas å jobbe for USAs hemmelige tjenester.

Foreløpig er ikke identiteten hans offentlig kjent, men det er en offiser av høy rang som har tilgang til viktig klassifisert informasjon. Tyske medier skriver at det var da han jobbet som politisk rådgiver for KFOR-oppdraget i Kosovo at han opprettet kontakt med en amerikansk statsborger, som var konsulent i Kosovo for myndighetenes infrastruktur og etterretning. Siden 2010 skal den mistenkte tyskeren og den amerikanske statsborgeren ha møttes ofte utenlands.

I avhør skal offiseren, ifølge Spiegel, ha benektet at han har opptrådt som amerikansk spion. Han har beskrevet forholdet til amerikaneren som et rent vennskapsforhold, og at dokumenter han har gitt amerikaneren bare har vært offentlig kjent informasjon.

Likevel fortsetter etterforskningen blant annet fordi etterforskerne mener å ha funnet spor av en pengeoverføring på 2000 euro (om lag 16800 kroner) fra amerikaneren til tyskeren. Selv har offiseren forklart at pengene ble betalt i forbindelse med et bryllup, og at de nå er delvis tilbakebetalt.

Krever svar De to spionavsløringene har dramatisk skadet det allerede anspente forholdet mellom Tyskland og USA etter fjorårets bråk da Angela Merkels mobiltelefon ble avlyttet. Amerikanske myndigheter har så langt ikke avvist spionanklagene, men de har heller ikke kommentert saken utover å påpeke hvor viktig forholdet til Tyskland er.

I månedsvis har tyske myndigheter forsøkt å få svar på sine spørsmål fra amerikanske myndigheter uten å høre noe. Ved å utvise CIA-sjefen i Tyskland trapper de opp presset mot USA.

USAs president, Barack Obama, lovte i fjor at USA ikke ville spionere på ledere i allierte land, men Tyskland har ikke klart å inngå en ikke-spion-avtale USA slik de ønsker. USA har en slik avtale med sine andre nære allierte Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand.

DÅRLIG STEMNING: Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, har fått nok av amerikansk spionasje mot Tyskland. Her sammen med USAs president Barack Obama, under et møte i Brussel i juni. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
DÅRLIG STEMNING: Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, har fått nok av amerikansk spionasje mot Tyskland. Her sammen med USAs president Barack Obama, under et møte i Brussel i juni. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque Vis mer