Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik får 20 millioner mennesker endelig se sola

Smogen i Beijing har nådd ekstreme nivåer.

MINUTT FOR MINUTT: Smogen i Beijing har nådd ekstreme nivåer de siste dagene. På Den himmelske fredsplass ble soloppgangen vist på storskjerm. Foto: Getty Images
MINUTT FOR MINUTT: Smogen i Beijing har nådd ekstreme nivåer de siste dagene. På Den himmelske fredsplass ble soloppgangen vist på storskjerm. Foto: Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Smogen i den kinesiske storbyen Beijing har nådd «apokalyptiske» nivåer. Sikten var i går så dårlig at storskjermene på Den himmelske fredsplass viste soloppgangen, den eneste muligheten mange av innbyggerene fikk til å nyte den i full detalj.

Solbildene ble etterfulgt av teksten «Det er alles ansvar å beskytte atmosfæren».

Ifølge den den amerikanske ambassaden, som kontinuerlig måler luftkvaliteten i sin del av byen, har partikkelmengdene sprengt skalaen flere ganger de siste dagene, og gått forbi nivåene «veldig helseskadelig» og «hasardiøst».

- Alle bør unngå fysisk aktivitet utendørs. Folk med hjerte- eller lungesykdommer, eldre og barn bør holde seg inne og ha et lavt aktivitetsnivå, heter det i rådene for disse smognivåene.

Tirsdagens målinger lå over 20 ganger over de maksimale nivåene anbefalt av Verdens helseorganisasjon WHO, melder BBC. Årsaken er utslipp fra fabrikken, kullkraftverk og de mange kjøretøyene i byen.

Sikten i deler av byen er under 500 meter, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua. Kinesiske myndigheter har sendt ut et såkalt gult varsel om situasjonen og stengt flere motorveier.

- Skyskraperne i businessdistriktet har forsvunnet. Jeg kunne knapt se noe i morges, sier en innbygger til nyhetsbyrået.

HELSEFARLIG: Den ekstreme smogen har redusert sikten til noen hundre meter i deler av Beijing. Foto: AFP / WANG ZHAO / NTB SCANPIX
HELSEFARLIG: Den ekstreme smogen har redusert sikten til noen hundre meter i deler av Beijing. Foto: AFP / WANG ZHAO / NTB SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!