Slik får du delt omsorg

Ønsker du som skilt mann å være like mye far - som mor er mor? Her er rådene du trenger for at ditt ønske kan bli virkelighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Som mann kan du påvirke utfallet i en barnefordelingssak gjennom hvordan du opptrer i de forskjellige fasene av prosessen, sier Knut Pålsrud. Han har behandlet over 50 skilsmissesaker i sin tid hos advokatfirmaet Hjort DA.

- Jeg har gått alle de smertefulle skrittene etter et samlivsbrudd, for å få delt omsorg for min datter, Helene, forteller dr.med. Paul Fredrik Grøgaard. Han har hatt delt omsorg for datteren de siste 12 åra.

Her er Pålsrud og Grøgaards råd - trinn for trinn - på veien til en verdig pappatilværelse.

FØR BRUDDET

Advokaten : - Som pappa må du ta lik del i ansvaret på hjemmebane. Da står du mye bedre rustet ved et eventuelt brudd.

Pappaen : - Det er en kjempefordel å være gift når man har felles barn. Samboende menn står mye svakere hvis forholdet skjærer seg.

ETTER BRUDDET

Advokaten: - For all del, ikke flytt ut av felles bolig før en avtale om barna er på plass. Prioriter å få en midlertidig avtale om delt omsorg på plass. Det ødelegger din sak betydelig, hvis du mister kontakten med barna i den første fasen etter bruddet.

Pappaen : - Ikke skriv under på noe papir som blir forelagt deg. Du risikerer å skrive under på ting du ikke forstår. Underskrift, eksempelvis på separasjonspapirer, vil forfølge deg videre i prosessen.

HOS MEKLEREN

Advokaten : - Signaliser at ditt ønske er å finne en best mulig ordning for barna. Opptre lyttende overfor mor og vis samarbeidsvilje hele veien.

Pappaen : - Du må ikke vise følelsene dine i denne situasjonen. Si minst mulig. Og for all del ikke ta ut noen konflikter med mor.

PÅ ADVOKATKONTORET

Advokaten : - Mitt råd er entydig: Unngå rettssak hvis det overhodet er mulig. Jeg anbefaler mannen å ta initiativ til fortsatte samtaler mellom partene - hos terapeut eller familievernere. Mannens beste argument er at delt omsorg også vil avlaste mor.

Pappaen : - Finn deg en kvinnelig advokat, det gir best resultat hvis saken ender i retten. Forsøk likevel helt inntil du står i rettssalen å få til en privat avtale med mor. Argumenter for at delt omsorg er best for barna. Mobiliser økonomien din, vis vilje til å betale utgiftene ved delt omsorg.

I RETTSSALEN

Advokaten: - Her bør mannen satse alt på å få hovedomsorgen for sine barn. Hvis du er en bra mann, vil du, selv om du taper, kunne få rettens kjennelse på utvidet omsorg - ofte opp til 40 prosent av tida. Særlig hvis du viser vilje til å bosette deg i nærheten av mor. Husk at domstolen ikke kan gi foreldre delt omsorg, selv om den ønsker det.

Pappaen : - Sett deg inn i tidligere sakkyndigrapporter, for å velge ut den minst ille av dem. La barnet ditt snakke alene med den rettslig oppnevnte sakkyndige når denne kommer på hjemmebesøk. Opptre forsonende overfor mor i salen. Gå for å få primæromsorgen for barna og inngå forlik om delt omsorg hvis du skulle være en av de svært få som faktisk vinner.