Slik får du en økobaby

Grønn Hverdag ga leserne babyråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også: Babyer spiser mest økologisk

(Dagbladet.no): De fleste småbarnsforeldre går ut av sitt gode skinn for å gjøre det beste for barna og barnas framtid. Men i en jungel av produkter er det ikke lett å vite hva som egentlig er det sunneste og mest skånsomme for helse og miljø. En grønn start på livet er det beste, mener forfatterne Brita Haneberg og Nina Bugge, som nå gir ut bok med råd til små økobarn.

I går stilte forfatterne i nettmøte her på Dagbladet.no. Spørsmålene og svarene kan du lese nedenfor. 

- Mange unge foreldre er opptatt av klima og miljø. Vi har jobbet mye med barn og miljø og sett behovet for informasjon. Nå har vi har samlet kunnskapen, slik at det skal være lettere å orientere seg, sier Nina Bugge, som til daglig jobber sammen med sin medforfatter Brita Haneberg i Grønn Hverdag.

Boka omhandler de fleste aspekter ved hverdagslivet, fra mat og pleieprodukter til inneklima og leker. Rådene går lengre enn anbefalingene som nybakte foreldre får på helsestasjonen. Men Nina Bugge mener likevel det er en bok for alle med barn.

- Det handler ikke om å gå til en ytterlighet. Man trenger ikke være veldig dedikert for å velge ut noen tiltak som man synes er enkle å gjøre. Det er mange ting en ikke bør gjøre, men det er ikke sånn at hver enkelt ting er farlig. Det er summen som kan utgjøre en risiko. Vi mener ikke å skremme eller gi folk dårlig samvittighet for det de har gjort eller ikke vil slutte med å gjøre, men det er mange ting en kan gjøre og unngå å gjøre hvis en vet om det, sier Bugge.

Hun lister opp tre tips:

• Kjøp brukt. Det sparer både avfall, hindrer miljøskadene ved å produsere nytt og man slipper kjemikaliene, for de er allerede vasket ut eller fordampet. I tillegg er det billig.

ØKOBABY:  En grønn start på livet er det beste, mener forfatterne av boka «Økobaby».
ØKOBABY: En grønn start på livet er det beste, mener forfatterne av boka «Økobaby». Vis mer

• Tenk over mengden leker. Trenger barnet enda en ny bamse? Et gjennomsnittlig norsk barn i dag har 550 leker på rommet sitt. Snakk med foreldrene før barnebursdagen - kanskje kan de slå seg sammen og kjøpe en stor gave? Et annet gavetips er å gi en opplevelse - for eksempel en telttur eller en drømmedag med tante i byen.

• Bruk minst mulig pleieprodukter, og bruk de som er miljømerkede. Ta med en fuktig klut i en pose, og bruk bare våtservietter når det er helt nødvendig.

Men er tøybleier virkelig noe å vende tilbake til? Hva betyr egentlig merkene på produktene og kan det å farge håret mens man er gravid virkelig skade fosteret?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer