Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik får du gode håndverker-tilbud

Stadig flere forbrukere legger ut anbud på nett når de skal pusse opp. Nedgangen i markedet gjør at mange håndverkere gir gode tilbud.

OJOBBER GJENNOM NETTJENESTENE: Malermester Niels Rafn Christensen og maler Arturas Tvaskunas fra Malerhuset bruker anbudstorget.no.
Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
OJOBBER GJENNOM NETTJENESTENE: Malermester Niels Rafn Christensen og maler Arturas Tvaskunas fra Malerhuset bruker anbudstorget.no. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Da Henriette Fossnes skulle isolere en vegg i leiligheten sin, la hun inn et anbud på Anbudstorget der hun beskrev jobben hun trengte å få gjort. Responsen var stor.

— I løpet av et par dager var det over ti firmaer som ringte. Det ga meg mulighet til å velge mellom flere tilbud, og jeg valgte til slutt dem som ga meg best pris, sier hun.

Økning
Anbudstorget.no er en av flere nettjenester som driver gratis formidling av anbud på håndverkertjenester. Liknende tjenester finner du også på nettsider som mittoppdrag.no, mittanbud.no og tjenestetorget.no.

Anbudstorget har hatt en stor økning i antall forespørsler det siste året. I oktober i år kom det inn over tre ganger så mange anbud som i samme måned i fjor.

— De tjenestene som har blitt mest brukt, er maskinentreprenører, snekkere og malertjenester, altså tradisjonelt håndverksarbeid, sier Åge Breivik, daglig leder i Anbudstorget.

Breivik har merket at det er stadig flere borettslag og bedrifter som benytter seg av muligheten for å legge inn anbud. Folk legger inn anbud både på store og mindre håndverksjobber.

Opp til forbrukeren
Malermester Niels Christensens firma «Malerhuset» har vært registrert på Anbudstorget i ett år. Christensen forteller at han daglig får mange jobbtilbud gjennom tjenesten.

— Jeg får vel 150 e-poster hver dag. Det er et veldig godt tilbud for oss, men også for forbrukerne, sier han.

— Noen forbrukere ønsker å få utført tjenestene så billig som mulig, og da er opp til dem selv om de vil gå på kompromiss med pris og kvalitet. Men vi sier nei til slike jobber, sier Christensen.

Flere etter finanskrisa
Flere håndverkere Dagbladet har snakket med, forteller at de i stadig større grad bruker anbudstjenester på nett for å få jobber.

— Dette er kommet som en følge av nedgangen i markedet for håndverkerne. Det har også kommet flere slike aktører i det siste. Det gjør at konkurransen skjerpes i markedet, og at flere leverandører er interessert i å legge inn tilbud, sier rådgiver Birger Jensen i Forbrukerrådet.

Jensen tror ikke det er større sjanse for å treffe på en useriøs leverandør gjennom anbudstjenestene enn på andre måter.

— Vi er i hovedsak glade for alle tiltak som gir forbrukerne mer valgmuligheter i markedet. Gjennom slike tjenester er det lettere å innhente priser, sier Jensen.

Noen useriøse
Daglig leder Frank Ivar Andersen i Byggmesterforbundet er positiv til at netteknologi tas i bruk av flere. Men han setter spørsmålstegn ved om alle tilbyderne på nettsidene er seriøse.

— Vi har også sett eksempler på at noen av plattformene innfører rangering av bedrifter ut fra et system som vi ikke synes svarer til virkeligheten. De som står bak nettsidene, har ikke alltid bransjekunnskap, sier han.

På Anbudstorget er det mulig for dem som bruker tjenesten å skrive inn sine erfaringer med leverandørene. Men det finnes både useriøse anbud og leverandører der ute.

— Det går cirka 30 000 anbud gjennom oss hvert år. En liten del av dem kommer det klager på, men vi prøver så godt vi kan å ordne opp i det, sier daglig leder Åge Breivik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media