GOD TIMING FOR UTLEIE: Aldri har prisene vært høyere, og aldri har det vært så stor etterspørsel. Timingen er perfekt for å leie ut leiligheten din - men vær forsiktig. Finner du ikke rett leietaker kan du få deg en ubehagelig overraskelse. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
GOD TIMING FOR UTLEIE: Aldri har prisene vært høyere, og aldri har det vært så stor etterspørsel. Timingen er perfekt for å leie ut leiligheten din - men vær forsiktig. Finner du ikke rett leietaker kan du få deg en ubehagelig overraskelse. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Slik får du leid ut leiligheten din

Nå er timingen er perfekt for å leie ut — men for å få en god leietaker bør du ikke presse prisen, mener Utleiemegleren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||—Det er stor etterspørsel etter sted å leie, og man får gode leiepriser for gode utleieobjekter. Det er perfekt timing for å få leie ut, sier Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

Farmakis mener hemmeligheten bak et godt utleieforhold er at man ikke fokusere på å skru opp leieprisen, selv om det er fristende i dagens marked:

- Leietaker vil alltid unngå å bli loppa. Er prisen for høy vil den gjengse leietakerne lete etter et annet sted, og gå ut av kontrakten. Flytter leietakeren etter kort tid, må man finne en ny, og risikerer at leiligheten står tom. Dessuten er det stor slitasje ved flytting. Ingen er tjent med dette.

—Ved å sette en grei markedspris sikrer du at leiligheten blir leid ut fort, og du sikrer også at leietakeren blir boende over lengre tid, og da slipper du unødvendig opphold i husleie, mener Farmakis.
  Finn den rette
Leieforhold er det nordmenn krangler mest om. Har du ikke avtalene i orden og bruker tid på å finne den rette, kan du få deg en ubehagelig overraskelse.

Det fikk Line Stømer.

Daglig opplever Utleiemegleren enorm respons. Selv om det er mange interesserte, er rådet fra Farmakis å bruke tid for å få den rette leietakeren:

—Man er i en privilegert posisjon til å velge og vrake leietakere, så kunsten å finne den rette —en som har ryddig økonomi, betaler leie, og bor normalt. Vi ser at mange bruker magefølelsen, og det holder ikke. Når man har mange kandidater anbefaler vi at man gjør en innstats for å finne den rette.

Slik får du gode utleieforhold:
Sett grei markedspris — ikke se deg blind på hva du kan få i markedspris. Leiligheten blir utleid fort, og leietaker blir trolig boende over lengre tid.

Vær kritisk i valg av leietaker: Be om referanser, og sjekk opp referansene. Ved å etterlyse CV i annonsen kan du ligge i forkant. Husk å opprette separat depositumskonto. Det gir sikkerhet til deg og leietaker.

• Skriv leiekontrakt — bruk standard leiekontrakter fra Forbrukerrådet. Ha utkastelsesklausul i kontrakten — da kan du søke namsmyndighetenes hjelp til å avslutte leieforholdet hvis husleien uteblir. Uten slik klausul tar utkastelse vesentlig lengre tid.

• Skikkelig overtakelse: Overtakelse av nøkler bør alltid skje etter underskrift av utleiekontrakt, og ved avsluttet leieforhold må man passe på å få tilbake rett antall nøkler. Gå gjennom leiligheten nøye sammen med leietaker før kontrakten underskrives. Det samme gjelder ved utflytting.

Ha et godt forhold: Utleier bør opprette egne abonnement for strøm, telefoni og bredbånd for leiligheten. I et godt leieforhold er respekt for hverandre viktig. Vær fleksibel, men korrekt, mot leietaker.

Sett deg inn i regelverket: Les Huseierloven. Har du jussen i orden, kan du spare deg for mange unødvendige krangler

Kilder: Utleiemegleren, hybel.no //
Gode utleieforhold  Sett grei markedspris — ikke se deg blind på hva du kan få i markedspris. Leiligheten blir utleid fort, og leietaker blir trolig boende over lengre tid. Vær kritisk i valg av leietaker: Be om referanser, og sjekk opp referansene. Ved å etterlyse CV i annonsen kan du ligge i forkant. Husk å opprette separat depositumskonto. Det gir sikkerhet til deg og leietaker. Skriv leiekontrakt — bruk standard leiekontrakter fra Forbrukerrådet. Ha utkastelsesklausul i kontrakten — da kan du søke namsmyndighetenes hjelp til å avslutte leieforholdet hvis husleien uteblir. Uten slik klausul tar utkastelse vesentlig lengre tid. Overtakelse av nøkler bør alltid skje etter underskrift av utleiekontrakt, og ved avsluttet leieforhold må man passe på å få tilbake rett antall nøkler. Gå gjennom leiligheten nøye sammen med leietaker før kontrakten underskrives. Det samme gjelder ved utflytting. Utleier bør opprette egne abonnement for strøm, telefoni og bredbånd for leiligheten. I et godt leieforhold er respekt for hverandre viktig. Vær fleksibel, men korrekt, mot leietaker. Sett deg inn i regelverket: Les Huseierloven. Har du jussen i orden, kan du spare deg for mange unødvendige krangler.
Kilder: Utleiemegleren, hybel.no //