Slik får du mest ut av sparepengene

Saftige lønnstillegg og generelt gode økonomiske tider sørger for at norske lommebøker er mer velfylte enn noen gang. Men hva bør de gjøre som har noen kroner til overs? Her er Carsten O. Fives råd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvsagt er det ikke slik at folk flest vasser i penger. Slett ikke. Men mange har likevel opplevd økt materiell velstand og større spillerom i privatøkonomien den siste tida. Men i horisonten ser økonomene stadig mørkere skyer. Børsen har falt kraftig de siste ukene, og faren for nye renteøkninger er stor. Hvor skal vi nå gjøre av pengene våre? Redaktør i Dine Penger, Carsten O. Five, er guide:

BANKEN?

- Ja, ha alltid noen penger i banken, der er de lett tilgjengelige og sikkert plassert. Penger du trenger i år eller neste år kan derfor stå i banken, men som langsiktig sparealternativ taper du eller får i beste fall null i avkastning, i hvert fall hvis du har formueskatt. Å spare langsiktig i bank, er derfor bare for den ekstremt forsiktige som skyr all risiko.

AKSJEFOND?

- Ja, absolutt. Fond er det sparealternativet som passer best for vanlige folk. I første rekke bør man spare i AMS-fond gjennom hele året.

ENKELTAKSJER?

- Sparing i enkeltaksjer er for dem som ønsker større risiko. Det kan gi både høyere avkastning og større tap. Forskjellene er store fra aksje til aksje. Det er for eksempel mindre risikabelt med Orkla og Hydro, enn med mer spekulative aksjer.

BIL?

- Bil er en svært dårlig, men nødvendig investering for mange. Nye biler faller tjue prosent i verdi det første året, og deretter ti i året. En dårlig pengeplassering!

BÅT?

- Det er med nye båter som med nye biler, de faller fort i verdi. Men på bruktmarkedet kan du selvsagt være heldig. Den siste tida har prisen steget på grunn av stor etterspørsel, slike svingninger kan motvirke at investeringen blir dårlig. Men du skal ha spesielt flaks for å unngå å tape penger. Husk også at båt er noe av det første vi kvitter oss med i dårligere tider.

PUSSE OPP?

- Oppussing kan være en meget bra investering som fører til ytterligere verdistigning på boligen din. Men det forutsetter at du gjør oppussingen selv, og at den virkelig er en oppgradering og ikke bare normalt vedlikehold.

MADRASSEN?

- Den vil jeg slett ikke anbefale. Madrassen er meget risikabel og gir ingen renter.

NEDBETALE GJELD?

- Et meget godt alternativ, og en sikker og trygg måte å spare på. Dersom du får 100 000 i arv eller gave, er det naturlig å bruke penger på å nedbetale gjeld - særlig dyr forbruksgjeld, billån og gjeld på kjøpekort. Kvitt deg med det dyreste først. Studielånet og Husbanklånet bør du vente med til slutt.

Fives valg

Five selv er, for å si det forsiktig, gjeldfri. Skulle det dukke opp en uventa sjekk på 100 000 kroner, ville han bruke pengene på denne måten:

- Dersom jeg har mulighet til å sette dem vekk i fem år putter jeg 5000 i AMS, 45 000 i andre norske aksjefond og 50 000 i et internasjonalt aksjefond. Men det forutsetter at jeg i tillegg har penger i banken til å dekke daglige behov, sier redaktøren for Dine Penger.

GODE RÅD: Carsten O. Five vil fremdeles sette pengene sine i AMS, men han understreker at det er en langssiktig investering.