Slik får du ny TV-kanal i morgen

Klokken 11:15 starter showet. Mah-Rukh Ali og Terje Svabø første ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morgen klokken 11:15 lanserer TV 2 sin storsatsing Nyhetskanalen, og forventningene har vokst seg store etter ansettelsen av en rekke profilerte reportere og ankere.

Første nyhetsankere ut er Mah-Rukh Ali og Terje Svabø. De starter klokken 12:00 og da er det rene nyhetssendinger som gjelder, også med fokus på sport, økonomi og finans.

Ikke for alle

Men Nyhetskanalen er ikke for alle. Bare 600 000 hustander kan få inn kanalen, noe som gjør at den når fram til rundt en tredjedel av seerpotenisalet.

- Alle som har satelittmottak, Get eller Canal Digital får oss inn, det samme gjelder mange av de med bredbånds-TV, sier TV 2s informasjonssjef Marianne Røiseland til Dagbladet.no.

Det skal ikke være vanskelig å få inn den nye kanalen i morgen formiddag. Trykker man på kanalsøket på TV-en, så skal det komme av seg selv, akkurat som med den forrige kanalen du stilte inn. Og er du i tvil om du skal bruke tid på å gjøre det når du kommer hjem sliten etter jobben, så kan du sniktitte i lunsjpausen på Sumo gratis i en uke.

De som faller utenfor er alle med analoge mottak, være seg kabel eller antenne.

- Men i 2009 kommer bakkenettet, og da vil alle i teorien få oss inn, trøster Røiseland.

NY KANAL: I morgen starter en ny kanal som sender nyheter døgnet rundt, med fokus på finans og økonomistoff, i tillegg til vanlige nyhetssaker. Foto: SCANPICS/TV 2
NY KANAL: I morgen starter en ny kanal som sender nyheter døgnet rundt, med fokus på finans og økonomistoff, i tillegg til vanlige nyhetssaker. Foto: SCANPICS/TV 2 Vis mer

- En genistrek

Klokken 11:15 starter showet. Det åpner med intervju med Kåre Valebrokk og andre inviterte. Deretter skal Mah-Rukh Ali og Terje Svabø lede den første annonserte nyhetssendingen i kanalens historie.

Arne-Inge Christophersen i Initiative Universal Media tror ikke at TV 2 vil ha noen problemer med å gå i null det første året.

- Dette er finansiert fra starten av, med annonser og inntekter fra distributørene, sier han til Dagbladet.no.

- Seriøs nyhetsformidler

Han påpeker at Nyhetskanalen først og fremst er en profilbygger for TV 2.

- TV 2 vil oppfattes som en seriøs nyhetsformidler. Kanalen har slitt litt med å bli oppfattet mer som en underholdningskanal enn en nyhetskanal. Når store kriser oppstår, har folk for eksempel en tendens til å velge NRK, sier han.

Ikke alle er like optimistiske. Erfaringen fra Danmark med liknende konsepter er ikke de beste.

-Dette blir en nisjekanal for de få spesielt interesserte, spår Christian Sørlie, tv- og radiosjef i mediebyrået Initiative Universal overfor Dagbladet.no.

Både Danmark og Sverige har testet ut rene nyhetskanaler en stund med vekslende hell. Etter seersvikt for SVT24 besluttet svenskene å gjøre sin nyhetskanal om til en reprisekanal for sendinger på morkanalene SVT1 og SVT2 fra nyttår.