Slik får du skattefri sommerjobb

Fortvil ikke om du ikke har fått sommerjobb. Med pågangsmot og fantasi kan du tjene tusener av kroner i sommer ved å ta småjobber som maling, vasking og hagearbeid. Og det beste av alt: Med velsignelse av selveste skattedirektør Bjarne Hope kan du putte pengene rett i lomma - uten å betale skatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommeren er høysesong for nødvendig vedlikehold av hytter og hus. I tillegg er det mange som trenger hjelp til hagearbeid og grasklipping. Ved å kontakte venner og kjente eller sette opp lapper på stolpene i nabolaget er det mulig å skape sin egen sommerjobb.

Jobb til tusen

Tidligere ble nok mange av disse oppdragene betalt svart og unndratt skatt. Med nye regler fra Skattedirektoratet kan du fortsatt «unndra» pengene fra skatt hvis oppdragene begrenser seg til tusen kroner. Nå er det helt lovlig.

Det er ingen begrensning i hvor mange tusenkronersjobber du kan ha. Hvis du klipper plenen eller tar mindre maleroppdrag for 50 forskjellige huseiere kan du med andre ord tjene 50 000 kroner skattefritt hvis det er praktisk mulig.

Svart uansett

Skattedirektør Bjarne Hope innrømmer at felleskassa nok ikke går glipp av så mye skatt ved å gjøre disse småoppdragene skattefrie. Likevel er det nok en del som tidligere har kviet seg for å betale ut svart.

- Jeg synes det greit om vi ikke ser så nøye på de små tingene. Derfor er det fint at det nå er blitt lov. Det har også noe å gjøre med folks tillit til skatteetaten at vi ikke trenger å være så firkantet, sier Bjarne Hope, som tror skattemyndighetene med de forenklede reglene letter litt på samvittigheten til en del folk.

Selv vurderer skattedirektøren å engasjere noen til «lønnsarbeid i hjemmet» som det heter på byråkratspråket. Huset skal males. Hvilket lønnsnivå som blir gitt, vil han ikke røpe. Lønna overstiger nok 1000 kroner slik at han må ta i bruk et av Skattedirektoratets mange skjemaer. Men til en forandring vil mange si, skjemaet for private arbeidsgivere er enkelt og oversiktlig.