Slik får du skattefritt lønnstillegg

Ikke forvent et fett lønnsoppgjør i år. Men ved å bytte lønn mot skattefrie frynsegoder, kan du lage et lønnsoppgjør som både du og arbeidsgiver tjener på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom du tjener over 277 800 kroner i år, må du betale 49,3 prosent skatt på den neste krona du får. Lønnsoppgjøret i år åpner for at folk med inntekter mellom 200 000 og 300 000 kroner, får rundt 10 000 kroner mer å rutte med. Men dersom du betaler toppskatt, forsvinner 5000 kroner til skattefuten. I 1997 betalte hele 866 000 nordmenn toppskatt.

Nå skal vi vise hvordan du kan beholde hele lønnsøkningen selv.

I stedet for lønnsøkning kan du foreslå at arbeidsgiver dekker 6000 kroner av telefon- og mobilabonnementet samt to aviser (for eksempel Aftenposten og Dagens Næringsliv, totalt 5000 kroner). Du må riktignok betale skatt av det billigste avisabonnementet, men sitter likevel igjen med 10 000 kroner netto. Utlegget for arbeidsgiver blir 11 000 kroner, men siden han nå slipper å betale arbeidsgiveravgift på 1410 kroner, sparer han 410 kroner sammenliknet med en rein lønnsøkning på 10 000 kroner.

Skattefrie goder

Vi har satt opp en liste over de beste frynsegodene. Vi har konsentrert oss om de skattefrie. Enkelte goder, som fri hjemmehjelp, forsik-ringer og feriereiser, vil bli skattlagt som lønn. Da blir det stort sett hipp som happ om du velger frynsegodet eller verdien av godet utbetalt som lønn. Men det kan tenkes at bedriften kan forhandle seg til bedre betingelser enn du selv kan gjøre, særlig når det gjelder forsikringer.

Les lista før forhandlingene om nye lønnsbetingelser begynner. Det er også nyttig å lese den før du takker ja til ny jobb. Vi har beregnet verdiene av de ulike frynsegodene slik at du kan summere opp og sammenlikne betingelsene fra din gamle og din nye jobb. Når det gjelder enkelte frynsegoder, for eksempel mobil- og avisabonnement, krever likningskontoret at du har behov for mobilen eller avisa av hensyn til jobben.

Gratis trim/helsestudio

I all hovedsak slipper du skatt dersom bedriften selv har et trimrom eller organiserer trim for de ansatte. Du får altså ingen skattesmell ved å spille på bedriftsfotballaget selv om bedriften sponser drakter, baneleie og reiser. «Problemet» oppstår dersom bedriften kjøper plass for de ansatte i et eksternt helsestudio - noe som blir mer og mer vanlig. Da må du og bedriften din holde tunga rett i munnen! Heldigvis har Skattedirektoratet til en viss grad klargjort problematikken i et brev i oktober i fjor.

De har Norges beste frynsegode
De har Norges beste frynsegode Vis mer

- Dette er en betydelig klargjøring og en viss oppmykning av reglene, sier Tore Fritsch i Skattebetalerforeningen.

Essensen i brevet er som følger:

Du må skatte av fordelen ved å få personlig medlemskap i for eksempel SATS. I stedet bør bedriften kjøpe upersonlige frikort. Dersom en bedrift på 50 ansatte kjøper 10 frikort for de ansatte, vil du slippe skatt. For deg blir det nesten hipp som happ om du har frikort eller personlig medlemskap. Bare sørg for at sjefen gjør det på den riktige måten, ellers risikerer du en skatte-smell på et par tusenlapper!

Verdi for deg: 2000- 5000 kroner.

Gratis hjemme-PC

Skattefritt dersom datautstyret er lånt ut av arbeidsgiver, og utlånet er begrunnet i «tjenstlig bruk». Betingelsen er slett ikke så alvorlig som den låter. Lovens forskrifter sier at «tjenstlig bruk» kan bety at du blir flinkere til å bruke datamaskiner! På godt norsk: Det blir skattefritt uansett!

Verdi: Rundt 15000 kroner.

Gratis utdanning

Du slipper å betale skatt av at arbeidsgiver betaler utdanningen din, men forutsetningen er at kompetansen kan benyttes i nåværende eller framtidig stilling hos denne arbeidsgiveren. I tillegg må ikke utdanningen være over 40 vekttall (ca. 20 måneders fullt studium).

Verdi: 5000- 200 000 kroner.

Subsidiert lunsj i kantina

Gratis lunsj kan bli dyrt for deg! Du blir skattlagt for 34 kroner for hver lunsj. Men en nesten gratis lunsj er skattefri. Rettspraksis tilsier at en egenandel på 3- 4 kroner dagen er nok.

Verdi: 3000 kroner.

Billig boliglån

Så lenge rentesatsen ligger over 5 prosent, slipper du å skatte av denne fordelen.

Verdi: Med et boliglån på 500000 kroner sparer du rundt 7500 kroner i år.

Smålån

Du kan faktisk få rentefritt lån uten å skatte for det dersom lånet ikke overstiger 3/5 G (28170 kroner) og det skal tilbakebetales innen 12 måneder.

Verdi: Minst 1400 kroner, betydelig mer dersom alternativet er å ta opp dyrt forbrukslån.

Aviser

Selv om du får flere aviser betalt av jobben, blir du bare skattlagt for én, så framt du har «et spesielt informasjonsbehov». Abonnement på for eksempel Aftenposten og Dagens Næringsliv har en verdi på 3900 kroner for deg.

Verdi: 1000- 5000. Avhenger av antall aviser og pris.

Tidsskrifter

Få dem levert på jobben! Da slipper du å betale skatt for fordelen, selv om du tar dem med hjem på ettermiddagen. Dette unntaket gjelder også for aviser, men da går du jo glipp av helgeavisene.

Verdi: 500- 2000 kroner.

Fri barnehage

Så lenge dere betaler en årlig egenandel på 18 000 kroner for det første barnet og 9000 kroner for de neste, kan arbeidsgiver dekke barnehageutgiftene uten at fordelen blir skattlagt. Denne egenandelen er langt lavere enn det de fleste må betale i barnehageutgifter i løpet av et år. Forutsetningen er at bedriften kjøper seg andeler i en privat andelsbarnehage - og lar de ansatte bruke plassene. Det er altså ikke nok at bedriften bare refunderer utgiftene dine i en privat barnehage - den må ha eierandeler i barnehagen.

Verdi: 10 000- 30 000 kroner.

Firmabil

Staten forlanger at du betaler skatt av 10000 kilometer, samt kjøringen mellom jobb og hjem. Disse kilometerne blir multiplisert med en sats avhengig av bilens nypris. Dersom du bor en halv mil fra jobben, må du regne med å betale 20 000- 30 000 kroner i skatt for en firmabil i Mondeo-klassen. Det er en lav kostnad sammenliknet med å betale utgiftene til en slik bil av egen lomme, særlig om du kjører mye privat.

Verdi: 0- 50 000 kroner.

Telefon/mobil

Du kan skattefritt få dekket de faste avgiftene samt 300 kroner i samtaleutgifter i kvartalet, dvs. rundt 3000 kroner. Har du ISDN, utgjør dette rundt 3700 kroner. Du kan også få dekket mobilutgifter på totalt 3000 kroner, men da er forutsetningen at du har «sterke tjenstlige grunner» for å ha mobil.

Verdi: 6000 kroner.

Gratis forsikringer, eksempelvis ferie og fritid, ulykke og IPA

Du blir skattlagt for fordelen ved at arbeidsgiver betaler premien, men det er ofte svært gunstig å si ja takk til forsik-ringene siden arbeidsgiver som regel får forhandlet seg til mye bedre betingelser enn du kunne gjort på egen hånd.

Firmahytte

Du kan bruke firmahytta så mye du bare gidder, uten å betale et øre i skatt. Forutsetningen er at bedriften har flere enn ti ansatte og at den er tilgjengelig for de fleste ansatte. Denne fordelen kan ha en meget høy verdi

Seksmannshytter nær populære alpinstrøk eller langs Sørlandskysten koster lett 10000 kroner uka i toppsesongen.

Verdi: Avhengig av tidsrom og område. En uke 2000- 20000 kroner.

Parkeringsplass

I byene er dette et knapt gode og derfor både dyrt og vanskelig å finne. Likevel er dette faktisk unndratt beskatning. Parkeringsplassen på jobben kan du selvsagt også bruke privat når du er på kinobesøk eller på helgeshopping i byen.

Verdi: 1000- 5000 kroner.

Aksjer i egen bedrift til underkurs

Dersom du er ansatt i et børsnotert selskap, kan du få aksjer til rimeligere kurs enn børskursen. Både Norsk Hydro, DnB og Schibsted har slike ordninger for sine ansatte. Grense for skattefrihet går imidlertid ved 20 prosent rabatt, eller maks 1500 kroner. Dersom aksjene koster 100 kroner over børs, kan du kjøpe 75 aksjer til 80 kroner uten å måtte skatte for fordelen. Det er ingen forutsetning for skatterabatten at du eier aksjene over en viss tid. Du kan si ja takk til rabatten på 1500 kroner i dag og selge aksjene i morgen, om du vil.

Verdi: 1500 kroner.

Bompengeavgiften

Skattefri dersom du både bor og har arbeidsstedet utenfor bompengeringen.

Verdi: 1000-2000 kroner.

Helsetjeneste

Du slipper å betale skatt av dine årlige kontroller hos bedriftshelsetjenesten, men et medlemskap i et privat medisinsk senter blir skattlagt som lønn.

Verdi: 500-2000 kroner.

Gratis klær

Uniformer, vernesko etc. er selvsagt skattefritt dersom jobben krever slike klær. Men også «vanlige» klær kan det være smart å få påspandert.

Dersom du for eksempel jobber i det Skattedirektoratet kaller «forretningsvirksomhet», kan du få gratis dress etc. uten å måtte skatte for mer enn 60 prosent av verdien.

Verdi: Dresskjøp til 10000 kroner har en verdi på 4000 kroner for deg.

Bonuspoeng ved flyreiser

Fortsatt skattefritt selv om Skattedirektoratet lenge har murret over fordelen.

Verdi: Ti tur-retur-reiser innenlands minst 2000 kroner.

Andre velferdstiltak

Julebord, konserter og opera er naturlig nok skattefritt. Skattedirektoratet har til og med åpnet for at ansatte får sesongkort til for eksempel fotballkamper.

Verdi: Noen tusen kroner.

Gaver

Du vet kanskje at du skattefritt kan få gaver for maks 500 kroner i året. I tillegg gjelder visse regler ved jubileumsgaver.

Men det fins et smart «hull» i loven Dersom du har levert forslag som kan fremme produktiviteten i bedriften, kan du motta gaver for opptil 2500 kroner skattefritt. Det er ikke nødvendig at tiltaket blir satt i verk.

Verdi: 3000 kroner årlig.

Kilde: «Lønnsnøkkelen» og «Skattenøkkelen» fra Skattebetalerforeningen, samt «Lignings-ABC» fra Skattedirektoratet.