Slik får du spedbarnet til å slutte å gråte på sekunder

Barnelege deler sitt beste tips.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Barnelege Robert Hamilton har tatt seg av nyfødte i over 30 år. I årenes løp har han opparbeidet seg en teknikk for å få spedbarn til å slutte å gråte på sekunder.

Hamilton jobber ved pediatrisk avdeling på Pacific Ocean Hospital i California, hvor han har tatt hånd om tusener av nyfødte barn.
Han forteller at den største utfordringen med jobben hans, er å kommunisere tydelig og presis informasjon til barnas foreldre.

Hvordan får man et spedbarn til å slutt å gråte? Hamilton mener han har funnet en teknikk som fungerer.

«The hold» Teknikken kaller han «The hold», som viser til en spesifikt måte å holde spedbarnet på for å roe det ned.

Venstrehånden holder han rett under haka til barna, mens høyrehånda plasseres under baken til barnet. Spedbarnet ligger i en 45 graders foroverlent vinkel i armene hans, mens han gjør gyngende bevegelser.

- Du kan se at du kan gjøre ham komfortabel og roe ham ned på denne måten, sier Hamilton i videoen.

• Se videoen øverst i saken for å lære hele øvelsen.

Barnelege og forsker fra Universitetet i Agder, Marianne Skreden, sier dette er en god øvelse:
- Det han gjør når han samler barnet i denne stillingen, minner litt om hvordan barnet lå i magen. Dette er derfor en komfortabel stilling for barnet.

Om teknikken fungerer hver gang er hun i midlertid usikker på.

Gråting er kommunikasjon Skreden påpeker at spedbarn gråter for å kommunisere med foreldrene sine, og at det derfor kan være lurt å lære seg å forstå tonen i gråtingen.

- Barna kommuniserer blant annet ubehag gjennom gråt. Det kan for eksempel bety at barnet er sulten, har vondt et sted, er trøtt eller trenger ny bleie. Den første tiden etter fødselen dreier seg også om å bli kjent med sine foreldre. På motsatt vis skal foreldre bli bedre kjent med barnet, og det kan være en stor frustrasjon å ikke skjønne hvorfor barnet gråter.

Legge barnet på brystet - Teknikken Hamilton viser, er fin til å samle barnet hvis det er urolig. En annen teknikk mange bruker, er å legge barnet på brystet. Det kan også fungere, sier Skreden.

Minner om velkjente teknikker Silja Torvik Griffiths, barnelege i Bergen Kommune, sier «The hold» kombinerer flere velkjente teknikker.

- Nyfødte barn liker ofte at man samler og holder armer og bein inntil kroppen. Vi gjør alltid det i behandling av nyfødte og premature. Måten vi gjør det på, kalles «reiring». Jeg tror nok denne varianten kan virke på mange, men jeg har ikke prøvd akkurat det grepet selv.

Lik Dagbladet.no på Instagram
Instagram