Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik får han vitnene til å huske

Asbjørn Rachlew og avhøresteamet gjør alt de kan for å få vitner til å huske detaljer som kan føre dem til en løsning.

AVHØRSEKSPERT: Asbjørn Rachlew, politioverbetjent og avhørsekspert, forteller å få inne så mye informasjon som mulig er veldig viktig i forbindelse med Sigrid Schjetnes forsvinning. Her er han på rommet der Anders Behring Breivik ble avhørt på Grønland politihus. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
AVHØRSEKSPERT: Asbjørn Rachlew, politioverbetjent og avhørsekspert, forteller å få inne så mye informasjon som mulig er veldig viktig i forbindelse med Sigrid Schjetnes forsvinning. Her er han på rommet der Anders Behring Breivik ble avhørt på Grønland politihus. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere av personene som har vært inne til vitneavhør i forbindelse med Sigrids (16) forsvinning, har blitt kalt inn flere ganger, og politiet utelukker ikke at de vil kalle inn vitner enda flere ganger for supplerende opplysninger.

- I denne saken har vi et enormt behov for informasjon, og dersom det dukker opp nye opplysninger kan det genere ulike spørsmål til vitnene. Det er heller ikke uvanlig at venner og familie kalles inn til nye avhør og må svare på spørsmål om ting vi ikke kjente til fra før, sier politioverbetjent Asbjørn Rachlew, som er hentet inn som avhørsekspert i saken.

Rachlew har blant annet rådgiver for avhørsteamet i terrorrsaken mot Anders Behring Breivik, og forteller at arbeidet går ut på mye av det samme, selv om utgangspunktet er helt forskjellig.

- Etter 22. juli visste vi jo smertelig godt hva som hadde skjedd, men vi vet jo ikke hva som er skjedd med Sigrid, sier han.

Ingenting uprøvd Og nettopp fordi de ikke vet hva som har skjedd, understreker Rachlew at de er nødt til å ha alle muligheter åpne.

- Når vi står ovenfor en sak som denne skal ingenting være uprøvd. Vi vet ikke hvor løsningen ligger, men vet at det finnes en løsning.  Vi søker det vi har fantasi til å tenke oss at det finnes en løsning.

60 minutter Torsdag gjennomførte politiet en rundspørring langs ruta Sigrid har gått, og politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved Seksjon for vold- og seksualforbrytelser innrømmer at tidsapsektet begynner å bli kritisk, og at vitner ikke lenger husker like godt.

SAVNET: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) har nå vært savnet i tre uker. Her er hun på 69-bussen klokka 19.45 samme dag som hun forsvant. Hun hadde på seg dette antrekket, samt en blå hettegenser, da hun ble borte. Foto: Politiet
SAVNET: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) har nå vært savnet i tre uker. Her er hun på 69-bussen klokka 19.45 samme dag som hun forsvant. Hun hadde på seg dette antrekket, samt en blå hettegenser, da hun ble borte. Foto: Politiet Vis mer

Rachlew forteller at vitner ikke nødvendigvis husker mindre etter tre uker enn etter en uke.

- Glemselskurven flates fort ut, og vi mister 60 prosent av de finkornede detaljene allerede etter de første 60 minuttene, så om det har gått en eller tre uker spiller ikke nødvendigvis så stor rolle.

Norsk politi er godt trenet i kognitive avhørsmetoder som baserer seg på kunnskap om hvordan minnet fungerer. Rachlew forteller at det brukes flere ulike teknikker, men at essensen er å gi vitnet en mulighet til å slappe seg av og konsentrere seg.

- Vi bombarderer ikke vitnet med spørsmål, men lytter aktivt. Forteller de om hendelsesforløpet stiller ikke vi oppfølgingsspørsmål om følelser, og motsatt, forklarer Rachlew.

Vitnene ut  Rachlew forteller at de prøver å sette vitnet mentalt tilbake i tid og forsøker å få dem til å se for seg omgivelsene slik de var på akkurat det tidspunktet da observasjonen ble gjort.

Politiet har også hatt med vitnene tilbake til stedet, gjerne i det samme tidsrommet på døgnet som observasjonen i utgangspunktet ble ble gjort.

AVHØRSEKSPERT: Politioverbetjent Asbjørn Rachlew er hentet inn som avhørsekspert i forbindelse med Sigrid Giskegjerde Schjetnes forsvinning. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
AVHØRSEKSPERT: Politioverbetjent Asbjørn Rachlew er hentet inn som avhørsekspert i forbindelse med Sigrid Giskegjerde Schjetnes forsvinning. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Det kan trigge nye minner og vi forsøker å stimulere flere sanser hos vitnet. Det å huske kan være hardt arbeid. Ofte ligger informasjonen lagret, med det er vanskelig å få den frem, sier Rachlew. 

Video Å kunne kommunisere godt med vitnet er også avgjørende, og Rachlew forteller at de ofte bruker video når de avhører sentrale og viktige vitner.

- Det er lettere å holde fokus når du ikke må skrive underveis, sier han.

Han forteller at det å forholde seg til pårørende ofte er noe av det aller vanskeligste med jobben. 

- For våre etterforskere er det like krevende å forholde seg til Sigrids pårørende som pårørende etter 22. juli. Smerten hos de pårørende er like stor og noe vi må forholde oss til i et avhørsrom, sier Rachlew. 

- Dette etterforskes jo som en alvorlig straffesak og det er klart foreldrene er i en fortvilet situasjon. Det er da vår jobb å sørge for at de blir ivaretatt og at de føler at vi lytter og gjør det vi kan.

TILBAKE I TID: Politiet har tatt med vitnene ut til stedet de gjorde observasjonen. Her er Låveveien med Dalbakkveien ved Østensjø Kanvas-barnehage opp til høyre. Noen av Sigrids eiendeler ble funnet ved barnehagen. Foto: John T. Pederssen / Dagbladet
TILBAKE I TID: Politiet har tatt med vitnene ut til stedet de gjorde observasjonen. Her er Låveveien med Dalbakkveien ved Østensjø Kanvas-barnehage opp til høyre. Noen av Sigrids eiendeler ble funnet ved barnehagen. Foto: John T. Pederssen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media