Slik får Putin våpnene til å strømme inn i Syria

Ny rapport analyserer våpenrutene.

HERFRA TROR DE VÅPNENE KOMMER FRA: Fra denne havna, Oktjabrsk-havna i Ukraina, tror analytikere Russland frakter våpen til Syria. Ved siden av ser man en far som akkurat har mistet sine to barn etter at de ble truffet av én av Assads bomber. Faksimile: Google Earth/Foto: Reuters/Muzaffar Salman/NTB Scanpix
HERFRA TROR DE VÅPNENE KOMMER FRA: Fra denne havna, Oktjabrsk-havna i Ukraina, tror analytikere Russland frakter våpen til Syria. Ved siden av ser man en far som akkurat har mistet sine to barn etter at de ble truffet av én av Assads bomber. Faksimile: Google Earth/Foto: Reuters/Muzaffar Salman/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russlands president Vladimir Putin har flere ganger offentlig forsvart Russlands rett til å selge våpen til regimet i Syria.

Samtidig har USA og flere golfstater lenge gitt våpen til flere opprørsgrupper i landet. Kombinert med at Syria allerede før krigen hadde store mengder våpen, og at landet har verdens tredje største samling av kjemiske våpen er alle faktorene klare for et inferno.

Og mens Syria står i flammer blir landet fylt opp med våpen.

Våpen strømmer til Syria Nå melder flere media, blant annet The Times, at CIA nå samarbeider med golfstatene for å væpne opprørene i forkant av en eventuell bombing av syriske våpen, slik at de får maksimalt ut av en amerikansk bombekampanje.

Men på tross av at våpnene strømmer inn til Syria, vet vi lite om hvordan det fungerer. Nå har en amerikansk tenketank forsøkt å analysere hvordan Russland sender våpen til Syria.

En mystisk båt 5. januar i år forlot den 116 meter lange båten «Ocean Fortune» den ukrainske havna Oktjabrsk med en enorm skjult last. Skipet gikk østover, gjennom Bosporos-stredet og gikk østover i Middelhavet. Så forsvant båten.

Båtens transponder, som normalt sender signaler til andre båter og havner langs den travle sjøveien, ble mystisk stille 9. januar - akkurat i det «Ocean Fortune» var på vei ut i den åpne sjøen fra den tyrkiske kysten.

VÅPEN-HAVN: Oktjabrsk-havna er en kjent havn for eksport av våpen. Faksimile: Google Earth.
VÅPEN-HAVN: Oktjabrsk-havna er en kjent havn for eksport av våpen. Faksimile: Google Earth. Vis mer

Ingen spor av det av det store fraktefartøyet ble registrert i to måneder, før den dukket opp igjen midt i Middelhavet i midten av mars.

En ny rapport fra C4ADS, en Washington-basert NGO, viser at dette er typisk for båter som drar fra Oktjabrsk-havna i løpet av det siste året.

Våpen-havn Søndag gjenga den amerikanske avisa The Washington Post rapporten som avslører hvordan våpen blir fraktet til Syria fra ei havn i Ukraina.

Oktjabrsk-havna er en kjent havn for eksport av våpen, og det har lenge vært kjent at Russland støtter Syrias president Bashar al-Assad-regime med tungt våpen og artilleri, skriver den amerikanske avisa.

Vestlig etterretning har tidligere meldt at mesteparten av våpnene i Syria kommer via kommersielle frakteskip, noe som har fått både etterretningstjenester og organisasjoner til å se nærmere på den den tidligere sovjetiske havna.

Skytteltrafikk Ifølge den nye rapporten fra C4ADS har det vært enorm trafikk mellom den ukrainske havna og havner i Syria i løpet av de siste to åra.

Alt fra små syriske og libanesiske fraktebåter til tankskipstore giganter, som tidligere har vært kjent som våpenkurerer, har kjørt i skytteltrafikk mellom Syria og Ukraina, skriver The Washington Post.

Rapporten har koblet en del av de største båtene til nettverk og selskaper som har bånd til embedsmenn høyt oppe i systemet - både i Russland og Ukraina.

Mangler bevis De store hullene i trafikkdataene startet ganske nylig, etter at Russland opplevde økt press og kritikk mot sin støtte til Assad-regimet, skriver The Washington Post.

OGSA VESTEN VÆPNER: Nå melder flere media, blant annet The Times, at CIA nå samarbeider med golfstatene for å væpne opprørene i forkant av en eventuell bombing av syriske våpen, slik at de får maksimalt ut av en amerikansk bombekampanje. Her ser man en syrisk opprører skyter mot Assad-lojale styrker. 

Foto: Reuters/Khalil Ashawi/NTB Scanpix
OGSA VESTEN VÆPNER: Nå melder flere media, blant annet The Times, at CIA nå samarbeider med golfstatene for å væpne opprørene i forkant av en eventuell bombing av syriske våpen, slik at de får maksimalt ut av en amerikansk bombekampanje. Her ser man en syrisk opprører skyter mot Assad-lojale styrker. Foto: Reuters/Khalil Ashawi/NTB Scanpix Vis mer

Rapporten understreker at den ikke har noen fraktdata eller satellittbilder som viser at båten frakter våpen, og noen ganger er ikke skipsdataene heller helt nøyaktige. Men de samme hullene i skipsdataene var synlige da «Ocean Fortune» og søsterskipene fraktet våpen til Venezuela i 2002.

«Avviket, kombinert med modusen til den russiske våpenfrakten, er det som gjør frakten herfra mistenkelig», sier Farley Metsko, én av rapportens forfattere, til The Washington Post.

Har hjulpet Assad Flere analytikere og regjeringer i Vesten og Midtøsten har sett Assads økte kapasitet som en direkte konsekvens av den russiske våpenleveransen, skriver The Washington Post.

Dette i kombinasjon med friskt blod fra Hizbollah og Iran har ført til at Assad har økt sjansene til å slå tilbake mot opprørene. Blant annet har han fått tilgang til store mengder rakettartilleri og bombekastere.

I tillegg har Assad mottatt helikoptre og stridsvogner som har kunnet erstatte de som har blitt ødelagt under en snart treårig krig.

Også høyteknologisk utstyr som avanserte nattsyn-utstyr og felt-radar har økt Assads kampevne, skriver The Washington Post.

AVGJØRENDE FAKTOR: «Det nye russiske utstyret har vært en avgjørende faktor, og er mye av grunnen til ting har gått i Assads favør», sier en høytrangert embetsmann fra et land som har grense til Syria.  Her har akkurat Assad bombet et boligområdet i Damaskus. Foto: Reuters/Goran Tomasevic/NTB Scanpix
AVGJØRENDE FAKTOR: «Det nye russiske utstyret har vært en avgjørende faktor, og er mye av grunnen til ting har gått i Assads favør», sier en høytrangert embetsmann fra et land som har grense til Syria. Her har akkurat Assad bombet et boligområdet i Damaskus. Foto: Reuters/Goran Tomasevic/NTB Scanpix Vis mer

«Det nye russiske utstyret har vært en avgjørende faktor, og er mye av grunnen til ting har gått i Assads favør», sier en høytrangert embetsmann fra et land som har grense til Syria.

FORSVARER VÅPEN-SALG: Russlands president Vladimir Putin har flere ganger offentlig forsvart Russlands rett til å selge våpen til regimet i Syria. Foto: Reuters/Yuri Kochetkov/NTB Scanpix.
FORSVARER VÅPEN-SALG: Russlands president Vladimir Putin har flere ganger offentlig forsvart Russlands rett til å selge våpen til regimet i Syria. Foto: Reuters/Yuri Kochetkov/NTB Scanpix. Vis mer