Slik får tv-verden se barnevernet: «Norges skjulte skandale»

BBC: - Mer støy om barnevernssaker i Norge enn andre land.

TV, RADIO OG PODCAST VERDEN RUNDT: Slik promoterer BBC World Service det nye programmet om norsk barnevern. Radio- og podcast-versjonen ligger allerede ute. TV-programmet sendes første gang tidlig lørdag. Faksimile: bbc.co.uk.
TV, RADIO OG PODCAST VERDEN RUNDT: Slik promoterer BBC World Service det nye programmet om norsk barnevern. Radio- og podcast-versjonen ligger allerede ute. TV-programmet sendes første gang tidlig lørdag. Faksimile: bbc.co.uk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fra lørdag får millioner av tv-seere over hele kloden se en halvtimes dokumentar på BBC World om norsk barnevern: «Norway's silent scandal».

Oversatt til norsk: Norges stille/ufortalte skandale.

I forhåndsomtalen av programmet går et av verdens mest vidtrekkende kringkastingsselskap enda lengre: «Norway's hidden scandal» - Norges skjulte skandale.

Radio- og podkastversjonen av søkelyset på norsk barnevern ligger ute på BBCs hjemmeside.

Tiltalen og rettssaken i Oslo tingrett i april i år mot en norsk psykiater med barnevernssaker som spesialitet, går som en rød tråd gjennom programmet.

Så hvorfor programtittelen «stille» eller «skjult skandale»?

- Vi skjønner at mange som er berørt av psykiaterens vurderinger gjennom åra, reagerer på at de ikke får sine saker belyst på nytt. Det undrer vi oss også over, sier programskaperen, BBCs rutinerte journalist Tim Whewell, til Dagbladet.

BARNEVERN: I frykt for å miste sønnen levde mor (27) og barn i skjul hos et par på vestlandet.Etter fem uker ble de lokalisert og barnet ble hentet ut. Mora forteller om opplevelsen av å miste sønnen sin, for andre gang. Vis mer

Navngitte foreldre

Han og kamerateamet har intervjuet flere navngitte foreldre, som hevder de er blitt utsatt for urimelige og ødeleggende vurderinger av denne psykiateren spesielt og barnevernet generelt.

- MER STØY FRA NORGE: BBC-reporter Tim Whewell undersøker hva som skjer rundt norsk barnevern. Foto: BBC.
- MER STØY FRA NORGE: BBC-reporter Tim Whewell undersøker hva som skjer rundt norsk barnevern. Foto: BBC. Vis mer

Flere involverte fagfolk er intervjuet av BBC, blant dem tidligere barneombud Reidar Hjermann, psykolog og sexolog Thore Langfeldt og psykologspesialist Katrin Koch.

Hun er leder i statlig oppnevnte Barnesakkyndig kommisjon, som skal kontrollere at andre psykologer og spesialister har gjort sin jobber i hver enkelt barnevernssak på korrekt måte.

Der var også den tingrettsdømte psykiateren medlem i flere år for å kontrollere kollegers arbeid.

Har anket straffutmåling

Dommen på 22 måneders fengsel for nedlasting og deling av 4 000 timers barneporno og rundt 200 000 overgrepsbilder er ikke rettskraftig.

Han anket over straffutmålingen allerede i begynnelsen av mai.

I Borgarting lagmannsrett får Dagbladet opplyst at anken ennå ikke har kommet videre til vurdering av ny sak eller ikke på grunn av stor saksmengde.

Dagbladet har vært i kontakt med psykiateren om BBC-programmet. Han henviser til sin nye forsvarer, advokat Svein Holden.

- Kjent med programmet

- Han er kjent med at et slikt program kommer. Det er viktig å understreke at ingen faginstanser har hatt noe å utsette på arbeidet hans. For øvrig er det umulig å kommentere et program vi ikke har sett, sier Holden til Dagbladet.

Psykiateren er ikke navngitt i BBC-programmet.

Etter britisk pressepraksis ville han blitt identifisert med navn og bilde der. BBC har godtatt at norsk presseskikk er mer restriktiv på det området, og har godtatt anonymitet av familiære hensyn.

BBC-journalisten lagde sist en dokumentar om hvordan det går med mor og barn, hovedsakelig russiske, når far blir drept eller fengslet i Irak som IS-soldat.

For to år siden lagde han sitt første BBC-program om norsk barnevern. Da var fokus den såkalte Naustdal-saken i Sogn og Fjordane om en norsk-rumensk familie med fem barn.

- Gjør mer av seg

- Hvorfor er BBC opptatt av norsk barnevern, spør Dagbladet Tim Whewell.

- Det startet med nysgjerrighet om hvorfor det er mer internasjonal oppmerksomhet om norske barnevernssaker enn tilsvarende i andre land. Svaret virker til å være at interessegrupper rundt saker i Norge gjør mer av seg. Det ser ikke ut til å være så store forskjeller på barnevernet i Norge og andre land, sier BBC-reporteren.

Siste ord i radioversjonen av det nye programmet er «Norway's silent scandal» som programtittelen.

Den utgangen er direkte utledet av at Barne- og likestillingsdepartementet ikke ville stille til intervju eller kommentere overfor BBC.

Departementet svarer

På spørsmål om hvordan den situasjonen oppsto, forklarer departementets kommunikasjonsavdeling skriftlig til Dagbladet:

«Journalisten ba om et intervju med statsråd Helleland om utviklingen i barnevernet, som oppfølgingen av programmet journalisten lagde for to år siden. Han var spesielt interessert i implikasjonene dommen mot psykiateren kunne få, knyttet til de sakene psykiateren har vært involvert i både kommune- og fylkesnivå og i Barnesakkyndig kommisjon. Journalisten omtalte også sine spørsmål som detaljerte og ønsket å ta dette i et intervju eller bakgrunnssamtale.

I første omgang svarte vi om endringer i barnevernloven som trådte i kraft i juli i år, og om rapporten fra Helsetilsynet som ikke er overlevert oss ennå, og at han derfor måtte komme tilbake til oss på akkurat dette. Vi svarte at departementet ikke kan kommentere på den spesifikke saken knyttet til Barnesakkyndig kommisjon. Etter en telefonsamtale med journalisten der både dommen mot psykiateren og asylsak i Polen ble nevnt som saker han ønsket å omtale, svarte vi at vi ikke kunne kommentere dette, og at vi ikke hadde mulighet til å gi intervju denne gangen.

Siden journalisten framhevet at han hadde detaljerte spørsmål om dommen mot psykiateren og han også nevnte asylsak i Polen, svarte vi at vi ikke kan kommentere enkeltsaker. Gitt at han ønsket intervju om rapporten fra Helsetilsynet som ikke er overlevert oss ennå, så ville derfor ikke politisk ledelse ha grunnlag for å gi et intervju gitt sakene han spurte om intervju om. Vi ba ham komme tilbake til oss når det gjaldt gjennomgangen Helsetilsynet gjør, og at vi derfor ikke hadde mulighet til å gi intervju denne gangen.»

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer