- Slik får vi fred innen to år

Israels viseforsvarsminister mener det er mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israels viseforsvarsminister Ephram Sneh sier i dag at to år er alt som trengs for å få i havn en detaljert fredsavtale med palestinerne, melder nyhetsbyrået AP.

- Vi kan forhandle, i kanskje seks måneder, om prinsippene som skal legges til grunn for avtalen, før vi tar for oss detaljene i den endelige avtalen, sier Sneh på en konferanse i dag.

Han mener at samtalene skal skje direkte mellom palestinerne og israelerne.- Jeg er sikker på at det i de israelske myndighetene er et flertall for å gjøre dette, sier Sneh.

Tillitsbygging

Men ikke alle mener at det er mulig at samtalene skjer direkte, uten en tredjepart. Etter helgens midtøstenreise, sa USAs utenriksminister Condoleeza Rice at hun vil få igang en treveis tillitsbyggings-samtale med Mahmoud Abbas og Ehud Olmert.

Ifølge Rice er det de to statslederne som selv har ytret et ønske om gjennomføring av en slik samtale fremfor en større regional eller internasjonal frdskonferanse, slik flere europeiske og arabiske stater har foreslått.

Etter møtet med med Tysklands forbundskansler Angela Merkel annonserte Rice i går at Midtøsten-fredsforhandlere vil møtes i Washington allerede i begynnelsen av februar. Denne samlingen er ment å tilrettelegge for samtalene mellom Rice, Olmert og Abbas.

Oppmuntret

- ET VIKTIG STEG: Angela Merkel skryter av Condoleeza Rice. Alle foto: SCANPIX
- ET VIKTIG STEG: Angela Merkel skryter av Condoleeza Rice. Alle foto: SCANPIX Vis mer

Rice sier i dag at hun fikk mye oppmuntring fra israelske og palestinske ledere og deres naboer for arbeidet med en fredsavtale.

- Begge partene ivrer etter fremgang. Jeg tror hele regionen ser etter måter å sørge for fremgang og oppretting av en palestinsk stat, sier Rice.

Det er ingen tvil om at det vil ha en avgjørende effekt på hele regionen, hvis man klarer å komme nærmere en fredsavtale.

Angela Merkel sier at Europa ivrer etter å hjelpe og kaller Rice sin rundtur et viktig steg i spørsmålet om Israel-Palestina-konflikten.

INNEN TO ÅR: Viseforsvarsminister Sneh mener han har med seg et flertall i israelske myndigheter.