FULL FEIRING: Palestinere feirer våpenhvilen mellom Hamas og Israel i Gaza i kveld. Mange avfyrer automatvåpenene sine i løse lufta. Foto: AFP / MAHMUD HAMS / NTB scanpix
FULL FEIRING: Palestinere feirer våpenhvilen mellom Hamas og Israel i Gaza i kveld. Mange avfyrer automatvåpenene sine i løse lufta. Foto: AFP / MAHMUD HAMS / NTB scanpixVis mer

Slik feirer de våpenhvilen i Gaza

Avfyrer våpnene sine i gledesrus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like etter klokka 20.00 i kveld stilnet endelig bombedrønnene i Israel og i Gaza da våpenhvilen startet.

I Gaza by har folk begynt å ta til gatene igjen. Mange feirer den midlertidige freden.

Paul Danahar dekker krigen for BBC i Gaza. Han skriver på Twitter at gatene fylles.

- For første gang på over en uke er gatene i Gaza fylt med trafikk og folk, og veldig mange våpen, skriver han.

- Nådd målene Våpnene avfyres mot lufta i full gledesrus.

Ben Wedeman i CNN melder om intens skyting og at høyttalerne fra moskeene annonserer seier for Gaza. Han skriver at det gikk utrolig fort hvordan byen endret seg da våpenhvilen trådde i kraft.

- Det var ikke slik feiring i Gaza da krigen slutta i januar 2009, skriver han.

HEVDER SEIER: Palestinere feirer i Gaza. Fra høyttalerne i moskeene hevdes det at de har vunnet over Israel. Foto: REUTERS / Suhaib Salem/ NTB scanpix
HEVDER SEIER: Palestinere feirer i Gaza. Fra høyttalerne i moskeene hevdes det at de har vunnet over Israel. Foto: REUTERS / Suhaib Salem/ NTB scanpix Vis mer

Mens det annonseres seier i Gaza, er de nok av en annen oppfatning på israelsk side. På Twitter hevder det israelske forsvaret at de etter åtte dager har nådd målene sine med «Operation Pillar of Defense» da våpenhvilen inntrådde.

Har trua Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier han har stor tro på våpenhvilen mellom Israel og Hamas på Gazastripen, melder NTB.

- Det er både positivt og kanskje litt overraskende hvordan Egypt har klart å manøvrere seg inn i denne nøkkelposisjonen, sier Eide til NRK.

Han slår fast at det er et nytt Egypt som viser seg fram nå. Til tross for at landet har egne utfordringer viser det en klar retning på vei mot demokrati.

- De har klart å finne en balansert posisjon der de har involvert Israel, men brukt sitt eget press på Hamas. Så har de alliert seg med amerikanerne som har kunnet legge sitt press på Israel. Til sammen har de altså fått til denne løsningen, sier utenriksministeren.

PEACE: Folk har tatt til gatene i Gaza by igjen. Foto: AFP / MAHMUD HAMS / NTB scanpix
PEACE: Folk har tatt til gatene i Gaza by igjen. Foto: AFP / MAHMUD HAMS / NTB scanpix Vis mer