HER BLIR HAN 84: Nå feirer Robert Mugabe år på nytt, og feirer sin 85. fødselsdag på kontroversielt vis. Foto: Desmond Kwande/AFP/Scanpix
HER BLIR HAN 84: Nå feirer Robert Mugabe år på nytt, og feirer sin 85. fødselsdag på kontroversielt vis. Foto: Desmond Kwande/AFP/ScanpixVis mer

Slik feirer Mugabe bursdagen sin

- Mugabes styre har vært en studie i lederskap og nasjonsbygging

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) I går begynte Robert Mugabe (nå 85) feiringen av at hans 84. leveår var unnagjort.

Det er ikke ballongfest på McDonald's som står på tapetet.

Feiringen strekker seg over totalt syv dager, og toppes ifølge The Guardian med en gallamiddag på hotellet Rainbow Towers på onsdag.

TV-overføring

Tilhengere av despoten kunne kjøpe billetter til hundre dollar stykket for å dele langbord med sin helt. Den nigerianske hip-hoperen 2Face, det kongolesiske rumba-orkesteret Werrason og flere lokale artister underholder.

Det hele avsluttes på lørdag, hvor det arrangeres en TV-overført folkefest.

Blant de inviterte gjestene er hundrevis av barn som deler fødselsdag med sin president.

Folket bidro med maten

Hver region i det sultherjede landet må bidra med 50 okser for å sikre sin president nok å spise på fødselsdagen(e).

Hvis gjestene ikke liker oksekjøtt har de fortsatt nok å velge i.

Biffene kommer på toppen av 8000 hummer, 2000 flasker champagne, 500 flasker whisky og 4000 porsjoner kaviar som ifølge nyhetsbyrået DPA skal være bestilt.

Ifølge The Times har også Mugabe mottatt pengegaver på mellom 45- og 55 000 dollar.

76 000 smittet av kolera

Mens presidenten feiret herjes landet av det som nå, ifølge CNN, av WHO betegnes som en av de verste koleraepidemiene noen sinne.

Siden august har minst 3 600 mennesker omkommet og over 76 000 blitt smittet av kolera.

Dagbladet.no har tidligere omtalt hvordan sykehusene krever betaling fra kolerasmittede pasienter.

- En studie i lederskap

Absolom Sikhosana, leder i ungdomsorganisasjonen til Mugabes parti Zanu-PF mener at gildet slett ikke er overdådig, men heller en god anledning for aspirerende politikere til å møte sin frigjøringshelt.

- Mugabes styre har vært en studie i lederskap og nasjonsbygging, og dette er en flott anledning å møte Mugabe, uttalte ungdomslederen.

TAR SEG EN FEST: Her feirer Mugabe bursdag i 2007. Nå er det på'n igjen. Foto: Desmond Kwande/AFP/Scanpix
TAR SEG EN FEST: Her feirer Mugabe bursdag i 2007. Nå er det på'n igjen. Foto: Desmond Kwande/AFP/Scanpix Vis mer

Mens Mugabe feiret år erklærte statsminister Morgan Tsvangirai, som etter mye om og men har gått inn i en samarbeidsregjering med Mugabe, at Zimbabwe trenger et beløp i størrelsesordenen fem milliarder kroner for å stable på bena et funksjonelt helse-, sosial og skolevesen.

- Spill for galleriet

John Makumde, professor i politikk ved Zimbabwe University, kritiserer Mugabes feiring og mener den er et tydelig tegn på at opprettelsen av samarbeidsregjeringen kun er et spill for galleriet.

Mugabe har forsøkt å kuppe regjeringen, ved å utnevne langt flere ministre fra sitt eget parti enn først avtalt.

- Hver av regjeringsmedlemmene må jo selvsagt ha en egen Mercedes, en SUV, sjåfør, livvakt og losji. Og imens prøver Tsvangirai å gjenoppbygge landet, konstaterer Makumde.

REALITETENE: En av over 76 000 kolerasmittede tar til seg næring på et sykehus i Harare. Foto: Philimon Bulawayo/REUTERS/Scanpix
REALITETENE: En av over 76 000 kolerasmittede tar til seg næring på et sykehus i Harare. Foto: Philimon Bulawayo/REUTERS/Scanpix Vis mer