Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik feiret Nord-Korea sin nye «satellitt»

Fersk video viser fyrverkeri og massesamling til ære for søndagens omstridte missiltest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til søndag norsk tid ble det bekreftet at Nord-Korea trosset FNs strenge resolusjoner nok en gang, og gjennomførte en større rakettoppskyting. Ifølge landets egne myndigheter var hensikten å sette en ny satellitt i bane rundt jorda.

Maktdemonstrasjonen tolkes derimot ganske annerledes av blant annet Sør-Korea og USA.

De fordømmer handlingen og omtaler militæraktiviteten som en «dekkoperasjon for utvikling av ballistisk missilteknologi som kan brukes til å gjennomføre atomangrep».

Verdenssamfunnets fordømming til tross, i går var det tydeligvis duket for feiring, og i klippet øverst i saken kan høytstående medlemmer av nasjonens statsapparat observeres mens de tar imot den arrangerte hyllesten fra innbyggere og soldater.

Utsiktspunktet over Kim il-sung square, sentralt i hovedstaden Pyongyang, er også et yndet sted for landets overhode, Kim Jong-un, å vise seg fram fra, men despoten er ikke å se i klippet.

Bilder publisert søndag av det asiatiske nyhetsbyrået Kyodo viser imidlertid diktatoren med blikket rettet mot himmelen, angivelig stirrende på raketten.

I dag sier USAs president, Barack Obama, følgende om søndagens oppskyting:

- Vi har vært bekymret for Nord-Koreas oppførsel den siste tiden. Dette er et provoserende og autoritært regime, og landet har gjentatte ganger brutt FN-resolusjoner, testet og produsert atomvåpen, og nå forsøker de å perfeksjonere rakettsystemene sine, forteller Obama til CBS.

Under et møte med Kinas leder, Xi Jinping, forrige uke skal presidenten ha poengtert nødvendigheten av å «stramme inn løkken rundt Nord-Korea, melder Reuters.

Konsekvensen av oppskytingen kan ifølge amerikanske kilder bli en opprusting av USAs missilforsvar i Asia. Sørkoreanske myndigheter anser testen som mislykket. Ifølge landets nyhetsbyrå Yonhap skal raketten ha krasjet i havet like sørvest for øya Jeju i Sør-Korea.

Det er ikke rent få ganger diktaturet på den nordlige delen av Korea-halvøya har terget på seg det internasjonale samfunnet. For få uker siden prøvesprengte Nord-Korea en hydrogenbombe.