Du leser nå Dagbladet Pluss

Med juletre på "Galgebakken"

Slik feiret norske fanger jul i nazi-helvete

SS byttet ut galgen med et juletre - og lot fangene i Sachsenhausen få feire en uforglemmelig jul midt i konsentrasjonsleirens helvete.

FARLIG KUNST: Arnulf Øverland leser dikt for sine norske fangekamerater i Sachsenhausen. (Tegning: Odd Nansen)
FARLIG KUNST: Arnulf Øverland leser dikt for sine norske fangekamerater i Sachsenhausen. (Tegning: Odd Nansen)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SACHSENHAUSEN (Dagbladet): Juleaften 1944 var en helt spesiell opplevelse, sier fangeveteran Bernt H. Lund (92) fra Oslo. Han kommer tilbake hit igjen og igjen. Inntil nylig, ble det flere ganger i året.

Enten vil norske skoleklasser høre om opplevelsene fra hans egen munn, eller han må nedover for å delta i styremøter for den internasjonale foreningen av sachsenhausenfanger. Det er ikke så mange igjen av dem, og Lund møter gjerne i sine kameraters sted.

Han stopper ved det markerte omrisset av en brakke og forteller at det var her han tilbrakte det meste av sitt år i leiren. Ankomsten i Sachsenhausen nord for Berlin, var et sjokk - selv for en med 21 måneder på baken fra Grini utenfor Oslo.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED*

PRØVEPERIODE

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per 1 måned. 0,03 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 99,-/måned)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.