REDNINGSMANN: Her forteller Arne Hauge (46) politiførstebetjent Knut Arvid Sætermo hva som møtte ham ved Lathari-stranda. Foto: Vidar Kristensen/Altaposten
REDNINGSMANN: Her forteller Arne Hauge (46) politiførstebetjent Knut Arvid Sætermo hva som møtte ham ved Lathari-stranda. Foto: Vidar Kristensen/AltapostenVis mer

Slik fikk Arne (46) hentet de iskalde barna i land

Kjempet for livet mellom isflakene. Tilstanden livstruende for to av barna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det ville vært selvmord å svømme ut, det var bare to grader i vannet, sier Arne Hauge (46) til Dagbladet.

Hauge tok resolutt grep da de tre barna - en gutt (12) og to jenter (begge 14) kjempet for livet i de iskalde vannmassene i Transfarelva.

Kom springendeHan var heldig, og hadde med seg et padlebrett han kunne bruke for å ta seg ut i vannet.

— Vi ble varslet av en mann som kom springende og ropte at flere barn hadde falt i elva. Jeg kom meg ut til et av barna. Da jeg fikk tak viste det seg at barnet holdt fast grep rundt et annet barn som lå bevisstløs under vann, sier en sterkt rystet Hauge til Dagbladet.

Han jobbet lenge som journalist i Altaposten, men har tatt permisjon for å jobbe som badevakt i Nordlysbadet. Der er han blitt omfattende kurset i livredning.

Livløst— Siden ett av barna holdt fast i et andre barn som var livløst, ble det tungt å få de land. Det gikk til slutt, og vi satte umiddelbart i gang med livredning, forteller Hauge til Dagbladet.

FRAKTES TIL SYKEHUS: Barna var sterkt nedkjølt. Foto: Ken Olsen
FRAKTES TIL SYKEHUS: Barna var sterkt nedkjølt. Foto: Ken Olsen Vis mer

- Det var en kjede av hendelser som gjorde at vi kunne få de i land så fort. Barna varslet så fort de kunne, og vi fikk raskt ringt 113, sier han.

Barna lekte ved vannkanten da ulykken skjedde.

LekteGutten (12) og søsteren hans (14) tok seg, tilsynelatende tørrskodd, ut på et isflak.

Med seg hadde de sykler, sykkelhjelm og ryggsekker. De kom seg aldri til land igjen.

En venninne (14) av de to forsøkte desperat å få dem i trygghet, og svømte ut i det iskalde vannet. Da tro Hauge, hans to søstre og kjæreste til, og fikk barna i land.

Barna var i vannet i 10-15 minutter.

Tilstanden er livstruende for de to søsknene. De får nå full intensivbehandling ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø.

STOR AKSJON: Både politi og redningshelikopter kom til stedet. Foto: Vidar Myklevoll
STOR AKSJON: Både politi og redningshelikopter kom til stedet. Foto: Vidar Myklevoll Vis mer