LIKE FØR OPERASJONEN: Pappa Christiaan, mamma Liezel og lillesøster Liezel-Mari Stassen (8) tar farvel med Christiaan (12) før han ble trillet inn på operasjonsstua for å få sitt nye hjerte. Foto: Health24.com
LIKE FØR OPERASJONEN: Pappa Christiaan, mamma Liezel og lillesøster Liezel-Mari Stassen (8) tar farvel med Christiaan (12) før han ble trillet inn på operasjonsstua for å få sitt nye hjerte. Foto: Health24.comVis mer

Slik fikk Christiaan (12) nytt hjerte

«Hjerteklemma ble festet til donorhjertet nøyaktig klokka 10.15. Det betyr at det må begynne å slå i brystet på Christiaan innen klokka 14.15. Kappløpet har begynt.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildet i denne artikkelen er tatt et kvarter før den alvorlig hjertesyke 12-åringen Christiaan Stassen ble kjørt inn på operasjonsstua på Christiaan Barnard-sykehuset i Cape Town i Sør-Afrika for å få sitt nye hjerte.

Lillesøster Liezel-Mari (8), mamma Liezel og pappa Christiaan tok farvel ved sykehussenga rett før den lange og fryktelige ventetida tok til.

Det sør-afrikanske helsenettstedet Health24.com rapporterte tett fra de dramatiske timene som reddet 12-åringens liv:

Fra donorhjertet ble operert ut av en avdød tenåring i Northern Cape-provinsen og bragt med legefly til sykehuset i Cape Town i går formiddag, til Christiaan våknet med et nytt hjerte bankende i brystet på ettermiddagen.

Dette er hvordan det hele utspant seg ifølge Health24.com, startende med siste oppdatering fra sykehussenga i dag morges:
I dag, 09.00 Christiaan vil fremdeles være koplet til pustemaskinen i dag og i morgen for å gi hans nye hjerte mulighet til å tilpasse seg det høye lungetrykket.

Han var svært syk før transplantasjonen. Nyrene og lungene hans var allerede svært overbelastet.

Onsdag, 16.40 Donorhjertet har fullstendig tatt over hele sirkulasjonen og slår kraftig. Christian er blitt koplet fra hjerte-lunge-maskinen. Operasjonen er over og han er blitt flyttet over til intensivavdelingen.

Onsdag, 15.25 Donorhjertet har begynt å slå i Christiaan Stassens bryst. Operasjonsteamet planlegger å ta ham av hjerte-lunge-maskinen i løpet av 15 minutter. Alt ser bra ut, ifølge legene i operasjonsstua.

Onsdag 15.10 Operasjonen ser ut til å gå bra. Doktor Susan Vosloo har allerede transplantert donorhjertet, og hun har festet det til blodårene. Hjerteklemmene ble løsnet klokka 14.30.

Christiaan er fremdeles koplet til hjerte-lunge-maskinen, men donorhjertet har allerede delvis begynt å virke. Alt går som planlagt.

Onsdag, 13.35 Doktor Willie Koen har akkurat kommet til operasjonsstua med donorhjertet. De er rundt ti minutter foran skjemaet. Doktor Vosloo har satt Christiaan på hjerte-lunge-maskinen og har startet med å operere ut hjertet hans. Donorhjertet ser ut til å være av god kvalitet.

Onsdag, 12.45 Christian Stassen (12) er på operasjonsstua og den første delen av operasjonen er i gang. Doktor Vosloo har åpnet brystkassen hans, eksponert hjertet og koplet det til en hjerte-lunge-maskin.

Maskinen vil imidlertid ikke overta funksjonen til hjertet før donorhjertet ankommer operasjonsstua.

Det vil skje rundt klokka 13.45. Da vil guttens hjerte bli fjernet så raskt som mulig og donorhjertet vil bli transplantert.
 
Onsdag, 11.40 Flyet med doktor Willie Koen og donorhjertet har forlatt Northern Cape-provinsen og er på vei til Cape Town hvor det er ventet å lande klokka 13.30. Hjertet skal være på plass klokka 13.45, hvis ikke forsinkelser oppstår.

Dette gir doktor Susan Vosloo en halv time til å transplantere donorhjertet og kople til alle blodårer.

I mellomtida tilbringer Christiaans lillesøster og foreldre de siste minuttene sammen med ham, før han blir trillet inn til operasjonen.

Christiaan og mora har tilbragt de siste månedene i Cape Town i påvente av et passende donorhjerte. Faren og lillesøsteren kjørte hele natta fra Bloemfontein til Cape Town da de fikk høre om den mulige hjertetransplantasjonen.

Onsdag, 11.00 Christiaan skal snart til operasjonsstua hvor han skal få sitt nye hjerte. Foreldrene og lillesøster Liezel-Mari (8) er ved hans side.

På sykehuset i Northern Cape-provinsen er donorhjertet snart operert ut av tenåringsdonoren. Doktor Koen vil deretter dra så raskt han kan til flyplassen hvor et ambulansefly venter ham.

Hjerteklemma ble festet til donorhjertet nøyaktig klokka 10.15. Det betyr at det må begynne å slå i brystet på Christiaan innen klokka 14.15. Kappløpet har begynt.

Onsdag, 10.15 Alt går etter planen i Northern Cape. Operasjonen for å ta ut donorhjertet fra den avdøde tenåringen er i gang.

Hjertekirurg Willie Koen fra Christiaan Barnard Memorial Hospital er på vei i ambulansefly for å hente hjertet som forhåpentlig skal redde Christiaan Stassens liv.

Det er også en mulighet for at donorens lever og nyrer kan bli brukt for å hjelpe pasienter som i lang tid har stått på venteliste.