Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik fikk de Engla-drapsmannen til å tilstå

Avhørslederne Ingrid og Charlotte fikk Anders (42) til å tilstå. Anders (42) dumpet Engla rett ved sin gamle arbeidsplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 8. april, tre dager etter at Engla forsvant, ble Anders Eklund pågrepet.

Først fem dager seinere innrømmet han drapet, samt drapet på Pernilla Hellgren (31) i 2000, i avhør.

De fem dagene mellom pågripelsen og innrømmelsen satt Eklund i avhør med de to spesialutdannede avhørslederne Ingrid Engström og Charlotte Andersson, samt Dag Andersson, lederen for riksmordkommissionen.

- De er dyktige etterforskere som er håndplukkede til oppdraget, sier Anders Wretling, sjef for Rikskriminalpolisens etterforskningsseksjon, til Expressen.

- Det gjelder å bygge opp en tillit med den arresterte og få til en god stemning i avhøret, og det har de lykkes med. Iblant har de vist seg å være bedre med kvinnelige avhørsledere, i andre tilfeller mannlig, sier Wretling.

Eklund innrømmet først drapet på Pernilla Hellgren, etter at han ble konfrontert med at politiet hadde DNA-bevis som knyttet ham til saken.

Men han nektet fortsatt for at han hadde noe med Engla-saken å gjøre. Etter en pause i avhøret og en samtale med advokaten Jan Kyrö innrømmet han også at han hadde drept den 10 år gamle jenta.

Drapsmann på gråten

DRAPSMANN: Anders Eklund. Foto: Expressen/Privat
DRAPSMANN: Anders Eklund. Foto: Expressen/Privat Vis mer

I avhørene har Ingrid Engström og Charlotte Andersson hatt ansvar for det som har vært relatert til Engla-saken, mens Dag Andersson har hatt ansvaret for Pernilla-saken.

- Fordelen er at avhørslederne kan etterforskningen og kan stille de relevante og viktige oppfølgerspørsmål. Kvinnene hadde god kunnskap om Engla-saken og Dag Andersson om Pernilla-saken, sier Wretling.

I tillegg til de to drapene, har Eklund innrømmet en voldtekt. Nå sjekkes han mot en rekke uoppklarte voldtekter i Sverige, melder Expressen.

Eklund har sagt at han ikke har flere drap på samvittigheten. Men de to første innrømmelsene har gått sterkt inn på ham.

- Han har grått i samtalene vi har hatt. Innsikten har fått ham til å svinge fra lettet til bekymret, fra forskrekket til bedrøvet, sier mannens advokat, Jan Kyrö, til Expressen.

Kan være seriemorder

Ingrid Engström og Charlotte Andersson har fortsatt ansvaret for avhørene.

Den erfarne politimannen Finn Abrahamsen har tidligere sagt til Dagbladet.no at norsk politi etter hvert høyst sannsynlig vil få muligheten til å gjennomføre egne avhør av Eklund.

image: Slik fikk de Engla-drapsmannen til å tilstå

- Vi begynner en nøye kartlegging av denne mannen. Hvilke områder han har besøkt på hvilke tidspunkt, og vi kommer til å se på forbrytelser som er gjort i disse områdene på denne tiden. Siden han er lastebilsjåfør blir det et stort kartleggingsarbeid. Vi kommer også til å høre med våre utenlandske kollegaer om det finnes uoppklarte saker som kan knyttes til ham, sier Wrestling til Expressen.

Kripos ønsker å sjekke ham opp mot flere uløste drapssaker.

Finn Abrahamsen mener Eklund kan være en seriemorder.

Dumpet ved Eklunds gamle arbeidsplass

Engla ble funnet på en bortgjemt grusvei. Hun ble først funnet da Anders Eklund selv viste politiet stedet.

Men det er bare tilfeldig at hun ikke ble funnet tidligere.

Stedet ligger flere mil fra Stjärnsund, langt fra Anders Eklunds hjem og flere mil utenfor politiet søkeområde. Men det ligger rett ved et stort torvtak, der Anders Eklund nylig jobbet, skriver Expressen.

Etter at Eklund dumpet Engla der, har flere av kollegaene kjørt forbi grusveien, bare omtrent 50 meter fra liket. Lastebilsjåførene pleier vanligvis å kjøre der Engla lå, men ikke i forrige uke, fordi veien var for myk.

- Det er ubehagelig, skikkelig fælt. Jeg hadde like gjerne kunne funnet henne selv, sier lastebilsjåfør Nisse Bodén til avisa.

Anders Eklund ble advart før han ble pågrepet, og han kan ha rukket å dumpe bevis.

DREPT AV ANDERS EKLUND: Engla Juncosa-Høglund.
DREPT AV ANDERS EKLUND: Pernilla Hellgren.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media