Dagbladet avslører:

Slik fikk de Erna talerstolen

Høyre-politiker Aamir J. Sheikh fikk Erna Solberg til å åpne en konferanse med Muslim World League, samtidig som han selv var betalt av den saudiarabiske organisasjonen. Han har også formidlet kontakt mellom Erna Solberg og Saudi-Arabias utenriksminister.

FÅTT PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte har fått over tre millioner kroner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo, 18. juni 2020: Det var strålende sol da statsminister Erna Solberg i kongeblå kjole hastet forbi kafegjester på Litteraturhuset i Oslo.

Midt i coronakrisa hadde hun satt av tid til å delta på en konferanse om diskriminering. To aktører sto bak konferansen. Den ene var Erna Solbergs partikollega og leder av Stovner Høyre, Aamir Javed Sheikh – og hans stiftelse Dialog for Fred. Den andre var Muslim World League, en religiøs organisasjon som selv hevder seg uavhengig – men som eksperter sier er tett knyttet til det saudiarabiske regimet.

På toppen av trappa på Litteraturhuset sto en liten forsamling tett i tett og ønsket velkommen. I front: en smilende Aamir J. Sheikh. Sammen med ham sto en tjenestemann fra Saudi-Arabias ambassade.

Da statsminister Erna Solberg holdt talen sin, gjorde hun det med et stort Muslim World League-banner bak seg.

Kontaktet statsministeren

Dagbladet har avslørt at Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh – via sin stiftelse Dialog for Fred – har mottatt over fire millioner kroner fra Muslim World League (MWL), en organisasjon som eksperter knytter tett til Saudi-Arabias regime. Drøyt 3,2 millioner kroner ble videresendt til tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og Oslosenteret.

Få dager etter at Bondevik mottok pengene, skaffet han MWLs leder et møte med partikollega og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad. Avsløringene har vekket sterke reaksjoner.

- Ingen skal kunne betale seg til møter med norske statsråder, sa Anniken Huitfeldt (Ap) til Dagbladet.

- Dette stinker av skitne penger, mente Bjørnar Moxnes (Rødt).

- Kritikkverdig, slo Jon Helgheim (Frp) fast.

Gjennom innsyn i dokumenter, kartlegging av sosiale medier og samtaler med flere kilder kan Dagbladet nå avsløre hvordan Høyre-politikeren Sheikh de siste årene har fungert som kontaktpunkt mellom saudiarabiske interesser og norske myndigheter:

  • To ganger i fjor deltok statsministeren på arrangementer som Sheikh sto bak – og der MWL-leder Mohammad al-Issa talte.
  • Sheikh kontaktet statsministerens kontor i august i fjor for å arrangere et møte mellom den saudiarabiske utenriksministeren og Solberg.
  • Sheikh startet i fjor virksomhet med kona til Saudi-Arabias da høyest rangerte diplomat i Norge.
SA IKKE IFRA: Aamir J. Sheikh har ikke opplyst til Erna Solberg at stiftelsen hans fikk penger fra Muslim World League og leder Mohammad al-Issa (t.h.). Foto: Lars Eivind Bones
SA IKKE IFRA: Aamir J. Sheikh har ikke opplyst til Erna Solberg at stiftelsen hans fikk penger fra Muslim World League og leder Mohammad al-Issa (t.h.). Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Sa ikke ifra

Sheikh skriver i en e-post til Dagbladet at han alltid inviterer statsminister, aktuelle statsråder, politikere og andre viktig personer til fredsarrangementer.

- Det har vi gjort siden 2005 (bl.a. også Jens Stoltenberg). Alle våre arrangementer er åpne for alle, også media, skriver Sheikh.

Han har ikke opplyst til Erna Solberg at stiftelsen hans fikk penger fra Muslim World League.

- Det framgår av stiftelsens hjemmeside at våre to hovedsamarbeidspartnere er MWL og EU, slik at dette ikke er skjult. Statsministeren har hverken spurt eller blitt fortalt dette særskilt fra min side, skriver Sheikh.

- Det er ingen hemmelighet at stiftelsen har et samarbeid og fått støtte fra MWL til å arrangere flere fredskonferanser og dialogmøte som bidrar til å minske avstanden mellom kulturer, religioner og enkelt individer, samt fremme respekt, forsoning og toleranse for ulikhet, skriver Sheikh.

Solbergs statssekretær Rune Alstadsæter skriver at statsministeren ikke kjente til MWL-støtten da hun takket ja til å holde tale:

- Statsministerens kontor var ikke kjent med en eventuell pengestøtte til Sheikhs stiftelse. Vi oppfordrer alle organisasjoner til å være åpen om pengestøtte, skriver Alstadsæter.

Han legger til:

- Norske myndigheter er svært bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia, og vi har tatt dette opp med dem flere ganger. Blant annet under utenriksminister Ine Eriksen Søreides besøk i Riyadh i fjor.

Hva statsministeren synes om at en Høyre-politiker, som driver valgkamp på vegne av Høyre, blir støttet av en organisasjon som eksperter sier har tett tilknytning til Saudi-Arabia, svarer ikke Alstadsæter på.

Heller ikke hva Solberg mener om at Sheikh flere ganger har kontaktet henne på vegne av Muslim World League.

LYTTER: Her sitter Erna Solberg og lytter til Muslim World League-leder al-Issa sin tale. Foto: Hans Arne Vedlog
LYTTER: Her sitter Erna Solberg og lytter til Muslim World League-leder al-Issa sin tale. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Alstadsæter skriver i e-posten at Solberg gikk etter sin «åpningstale» - men bilder Dagbladets fotograf tok under arrangementet dokumenterer at hun overvar talene til både Kjell Magne Bondevik og Muslim World League-leder al-Issa.

Fred og dialog

- Aamir J. Sheikh har et svært godt forhold til Saudi-Arabia, sa landets ambassadør til Norge i intervju med Dagbladet nå i høst.

Gjennom snart 20 år har Sheikh bygget seg opp som en fredens og dialogens mann gjennom to organisasjoner: Stiftelsen Dialog For Fred og 14. Augustkomiteen Norge, som har navn etter Pakistans nasjonaldag. Stiftelsen har ambisiøse mål - som fred i Midtøsten, demokrati i Pakistan og likestilling for muslimske kvinner, viser årsregnskap.

Sheikh startet samarbeidet med den religiøse organisasjonen Muslim World League i 2019, viser årsregnskapet for Stiftelsen Dialog For Fred. Der oppgir Aamir J. Sheikh at stiftelsen har gjennomført nordiske konferanser med Muslim World Leader leder al-Issa, «som vi har bidratt med å gi rådgivning og har mottatt økonomi støtte som gikk til Stiftelsen Dialog for fred».

Det er spesielt én saudiarabisk diplomat som går igjen i Aamir J. Sheikhs virksomhet de siste par årene, viser Dagbladets undersøkelser.

Privatfly for fred

I november 2019 tok et saudiarabisk privatfly av i retning Skandinavia. I kabinen satt Muhammad al-Issa – Muslim World Leagues leder. Han skulle på fredsturné i Skandinavia.

Bilder publisert på nettsiden til Stiftelsen Dialog For Fred, viser at et lite knippe menn ventet på rullebanen i det kalde nord: Aamir J. Sheikh og Kjell Magne Bondevik – og en saudiarabisk toppdiplomat ved navn Majid Alharazi.

Dagbladet har søkt Alharazi via ambassaden. Ambassaden skriver i en e-post at det bare er ambassadørens sitater som skal brukes.

TAR IMOT: Majid Alharazi og Kjell Magne Bondevik tar imot MWL-leder al-Issas privatfly. Foto: Stiftelsen Dialog for Fred
TAR IMOT: Majid Alharazi og Kjell Magne Bondevik tar imot MWL-leder al-Issas privatfly. Foto: Stiftelsen Dialog for Fred Vis mer

Majid Alharazi tiltrådte som charge d'affaires – stasjonssjef - ved den saudiarabiske ambassaden høsten 2019. Den første gangen han står oppført i Utenriksdepartementets diplomatlister, er i oktober 2019. Han var landets øverste diplomatiske representant i halvannet år, fram til landets nåværende ambassadør tiltrådte i vinter.

På konferansen på Litteraturhuset i fjor, var han plassert ved siden av statsminister Erna Solberg. Det var ikke tilfeldig at nettopp han ble plassert ved siden av Erna Solberg, sier kilder med kjennskap til det saudiarabiske diplomatiet til Dagbladet.

Lappen på stolen

På stolene før gjestene kom lå det A4-ark med navneskilt på. Det har over tid foreligget et ønske i det saudiarabiske diplomatiet at Erna Solberg skulle plasseres ved siden av Majid Alharazi – som var oljeemiratets høyest rangerte diplomat i Norge på det tidspunktet – ved middager, møter og lignende. Det får Dagbladet bekreftet fra kilder som kjenner planen i detalj, men som ikke kan stå fram av sikkerhetshensyn.

NAVNELAPPER: På stolene før gjestene kom lå det A4-ark med navneskilt på. Foto: Hans Arne Vedlog
NAVNELAPPER: På stolene før gjestene kom lå det A4-ark med navneskilt på. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Jeg har ikke hørt om dette, sier Saudi-Arabias ambassadør Amal al-Mouallimi. Hun legger til:

- Men er det noe galt med det? Jeg liker også å være sammen med statsministeren, hun er en flott dame, og vil gjerne være beæret med å sitte ved siden av henne. Jeg kan forsikre deg at ambassaden ikke har betalt noe til noen.

Rune Alstadsæter ved Statsministerens kontor skriver at Erna Solberg ikke er kjent med kontakt mellom Sheikh og Alharazi. Sheikh sier han aldri har inngått noen slik avtale - og at han heller ikke kommer til å gjøre det.

Han forklarer at Solberg satt ved siden av diplomaten fordi han «alltid gir protokoll til statsminister, statsråder og ambassadører som deltar på våre arrangementer. Dette er en del av det».

I slutten av august 2020, et par måneder etter konferansen på Litteraturhuset, startet Sheikh et foretak med Majid Alharazis kone og sjåfør.

På et industriområde på Brobekk øst i Oslo, i et gigantisk, hvitt kontorbygg med flere titalls bedrifter, er foreningen «Nordic delight» registrert.

Foretak med diplomatens kone

Den har som formål å «bygge næringskontakter mellom Norge og verden innen dagligvaresektor, alt fra frukt og grønnsaker etc, import & eksport, knytte bånd mellom næringslivet i Norge og verden», ifølge Brønnøysundregistrene.

Styreleder er Aamir J. Sheikh. Nestleder og styremedlem er henholdsvis kona og sjåføren til den saudiarabiske toppdiplomaten Majid Alharazi, får Dagbladet bekreftet. Dagbladet har søkt Alharazis kone via ambassaden - uten hell. Sjåføren tok først telefonen men ba om å bli oppringt seinere - og har siden ikke svart.

- Intensjonen med denne foreningen var å bygge gode relasjoner mellom Norge og Saudi-Arabias næringsliv, skriver Sheikh til Dagbladet.

Han sier foreningen er ikke aktiv per i dag.

- Ser du noen problemlinjer her når det gjelder ditt virke som aktiv Høyre-politiker?

- Nei, det gjør jeg ikke og hvorfor skulle jeg det? Å jobbe for fred og dialog (mellom mennesker, nasjoner og religioner) er ikke ulovlig, skriver Sheikh.

STILTE TIL INTERVJU: Da vi spør Saudi-Arabias ambassadør om virksomheten mellom Sheikh og en saudiarabisk toppdiplomat sin kone, svarer hun med et spørsmål: - Er det ulovlig? Foto: Lars Eivind Bones
STILTE TIL INTERVJU: Da vi spør Saudi-Arabias ambassadør om virksomheten mellom Sheikh og en saudiarabisk toppdiplomat sin kone, svarer hun med et spørsmål: - Er det ulovlig? Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Da vi spør Saudi-Arabias ambassadør om virksomheten, svarer hun med et spørsmål:

- Er det ulovlig?

Blomster fra ambassadøren

Da Sheikh i fjor ble coronasyk, fikk han et lite knippe blomsterbuketter på sykesenga: Fra Stovner bydelsutvalg, fra Pakistans ambassade, fra et par venner - og fra Saudi-Arabias ambassade. Da Sheikh la ut takkebilde på Facebook, var Majid Alharazis førstemann han takket. Da Sheikh markerte 23-årsdagen til fredsprisvinner Malala Yousafzai, sto Majid Alharazi sammen med en slektning av Sheikh og skar bløtkake.

FIKK BLOMSTER: Sheikh takket Majid Alharazi etter blomsterbuketten Sheikh fikk da han ble coronasyk.
FIKK BLOMSTER: Sheikh takket Majid Alharazi etter blomsterbuketten Sheikh fikk da han ble coronasyk. Vis mer

- Nå må Dagbladet slutte å mistenkeliggjøre meg!, skriver Aamir J. Sheikh når Dagbladet spør ham om dette.

- Vi skjærer alltid kake under feiring av nasjonaldager eller bursdagsfeiringer. Det har vi gjort siden vi ble stiftet. Når det gjelder feiring av Malala day (Malalas bursdagsfeiring) for å støtte Malalas kamp for demokratiet og jente-barns rett til utdanning er jeg stolt over å ha gjort dette! Jeg berømmer også alle disse ambassadører som var til stede under Malalas bursdagsfeiring i Oslo. Det var ikke bare Saudi-Arabias ambassadør, men flere med ham som skar kaken for å støtte Malalas målrettede kamp for jenters rett til utdanning.

- Hva er galt med at jeg takker alle som har sendt meg hilsner og blomster etter at jeg kom hjem fra sykehuset i full offentlighet på min Facebook-side? Det er ikke unaturlig å la en ambassadør stå først, skriver Sheikh til Dagbladet.

- Majid Alharazi har vært med deg og Bondevik på en rekke arrangementer. Hvordan har dette kommet til, spør vi Sheikh.

- Majid Alharazi var fungerende ambassadør til Saudi Arabias ambassade i Oslo. I likhet med alle andre ambassader og ambassadører jeg har kontakt med, har jeg hatt et godt samarbeid med han. Vi inviterer ambassadører fra ulike land på alle våre fredskonferanser og dialogmøter som er åpne, også for media. Med dette bygger vi broer mellom land, kulturer, religioner og mennesker med ulik bakgrunn. Det er helt opptil hver enkelt ambassadør å delta på våre arrangementer, sier Sheikh.

Kontaktet av utenriksministeren

Sheikh har også tatt kontakt med statsministeren på vegne av den saudiarabiske regjeringen.

Den 10. august i fjor ba han om et «høflighetsmøte» mellom Solberg og Saudi-Arabias utenriksminister Prince Faisal bin Farhan Al-Saud. I eposten går det fram at Faisal Al-Saud selv skal ha kontaktet Sheikh direkte, for å få innpass hos den norske statsministeren:

«Jeg ble i dag kontaktet av Saudi Arabias utenriksminister HRH Prince Faisal bin Farhan Al-Saud som kommer til kort Norgesbesøk. Han skal ha møte med Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide», skriver Sheikh og fortsetter:

KONTAKTET SHEIKH: Her møter Saudi-Arabias utenriksminister - prins Faisal bin Farhan al-Saud - sin norske kollega Ine Marie Eriksen Søreide i Riyadh. Da han ville møte Erna Solberg, kontaktet han Aamir J. Sheikh. Foto: Hans Arne Vedlog
KONTAKTET SHEIKH: Her møter Saudi-Arabias utenriksminister - prins Faisal bin Farhan al-Saud - sin norske kollega Ine Marie Eriksen Søreide i Riyadh. Da han ville møte Erna Solberg, kontaktet han Aamir J. Sheikh. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

«Utenriksminister HRH Prince Faisal bin Farhan Al-Saud har sterkt ønske om å få til et høflighetsmøte med statsminister Erna Solberg ved hans Norgesbesøk» skriver Sheikh, som undertegner som leder av Stiftelsen Dialog For Fred.

- Jeg hjelper alle som vil knytte gode relasjoner med norske myndigheter, og det gjør jeg med full åpenhet, skriver Sheikh til Dagbladet.

Det ble ikke noe av møtet.

- Myndighetsbesøk til Norge fra andre land blir normalt formidlet via deres kontorer, eller ambassader. Det møtet Dagbladet viser til har ikke funnet sted, skriver statssekretær Rune Alstadsæter.

Men i september 2020 takket Erna Solberg tid ja til et annet arrangement, som Sheikhs organisasjon 14. Augustkomiteen sto bak, denne gang en prisutdeling på Grand Hotel. Også her var Muslim World Leagues leder al-Issa med, gjennom et innlegg på videolink.

Statssekretær Rune Alstadsæter skriver at det var Stiftelsen Dialog for Fred og 14. Augustkomiteen sto bak de to omtalte arrangementene der Solberg deltok, på Litteraturhuset og Grand.

- Dette er arrangører som jevnlig avholder ulike arrangementer og som oppfattes å bidra positivt til dialog og integrering. Dette var også grunnlaget for å delta, og tema i statsministerens innlegg, skriver han.

KRITISK: Ambassadør Amal Al-Moallimi sier hun ikke har kjennskap til Muslim World Leagues tidligere arrangementer i Skandinavia, og hun er kritisk til det bildet hun sier er skapt av Saudi-Arabia som versting på menneskerettigheter. Foto: Lars EIvind Bones
KRITISK: Ambassadør Amal Al-Moallimi sier hun ikke har kjennskap til Muslim World Leagues tidligere arrangementer i Skandinavia, og hun er kritisk til det bildet hun sier er skapt av Saudi-Arabia som versting på menneskerettigheter. Foto: Lars EIvind Bones Vis mer

Forsvares av ambassadøren

Under et lengre intervju på Saudi-Arabias ambassade i begynnelsen av september, stilte Dagbladet ambassadør Amal al-Moallimi spørsmål om Aamir J. Sheikh.

- I fjor kontaktet Sheikh statsminister Erna Solberg, på vegne av den saudiarabiske utenriksministeren. Hvorfor går dere via Aamir Sheikh?

- Saudi-Arabias utenriksminister har et godt forhold til Norges utenriksminister, og kan ta selv direkte kontakt med henne. Når det gjelder Aamir Sheikh så har han god kontakt og venner i Saudi-Arabia, og har vært på besøk i Saudi-Arabia tidligere, sier ambassadøren.

Al-Moallimi sier hun ikke har kjennskap til Muslim World Leagues tidligere arrangementer i Skandinavia, og hun er kritisk til det bildet hun sier er skapt av Saudi-Arabia som versting på menneskerettigheter.

FN har anklaget landet for krigsforbrytelser i Jemen og konkludert med at drapet på journalist Jamal Khashogg i Tyrkia i 2018 var forankret helt til topps hos regimet. Videre har Amnesty og Human Rights Watch dokumentert omfattende fengsling uten lov og dom av aktivister og opposisjonelle i Saudi-Arabia – og trakassering av aktivister bosatt utenlands.

- Anklagene i Jemen er tilbakevist, sier ambassadør Amal al-Moallimi til Dagbladet.

NEKTER ANSVAR: Saudi-Arabias ambassadør sier de skyldige i drapet på journalist Jamal Khashoggi (t.h.) er dømt. Foto: Briarcliff/AP/NTB
NEKTER ANSVAR: Saudi-Arabias ambassadør sier de skyldige i drapet på journalist Jamal Khashoggi (t.h.) er dømt. Foto: Briarcliff/AP/NTB Vis mer

- Khashoggi-saken var en stygg forbrytelse, der de skyldige er dømt. Flere ble dømt til døden, poengterer hun.

- Straffene ble kraftig senket seinere?

- Det var familien som ikke ønsket at de skulle dø, sier ambassadøren.

Hun påpeker at det er gjennomført en rekke reformer i Saudi-Arabia de siste årene. Eksempelvis kan kvinner nå kjøre bil, og landet har åpnet opp for turisme.

- Vi har «restartet» oss som land siden 2017. Vi er ikke perfekte, og gjør også feil, men det gjør alle, sier ambassadøren.

Kjell Magne Bondevik har ikke svart på Dagbladets spørsmål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer