Slik fikk IRA norske våpen

LONDON (Dagbladet): Store mengder våpen, stjålet i Norge, havnet i IRAs hender gjennom en norsk infiltratør. Våpenene måtte hentes fra havbunnen hvor de lå gjemt i vanntette containere. Sinn Feins president Gerry Adams ble orientert om våpensalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er den tidligere IRA-offiseren Sean O'Callaghan som nå forteller den utrolige historien om hvordan våpen, stjålet i Norge, havnet hos IRA. Opplysningene kommer fram i O'Callaghans bok «Informatøren», som kommer ut i Storbritannia om ikke lenge.

Infiltrerte IRA

En nordmann infiltrerte IRA på begynnelsen av 80-tallet. Mannen deltok i et stort våpentyveri i Vestby i 1984, der over 100 AG-3 automatrifler, 70 pistoler, to panservernraketter og store mengder ammunisjon ble stjålet.
Disse våpnene ønsket mannen å selge til IRA. President Gerry Adams i IRAs politiske fløy, Sinn Fein, ble orientert om våpentilbudet da nordmannen ville ha penger på forhånd.

I boka forteller Sean O'Callaghan om problemene IRA fikk da nordmannen ble etablert i IRA-kretsene og kunne dokumentere at han hadde store mengder våpen å selge illegalt.

På havets bunn

Ifølge O'Callaghan hadde flere nordmenn gjennomført raidet mot våpenlageret i Vestby. Våpnene ble gjemt i vanntette containere og senket til havets bunn.

Grunnen til at den norske våpenselgeren trengte penger på forskudd, var, ifølge informatøren, at tyvene måtte ha penger til å leie båt og dykkere for å hente opp containeren og deretter skipe våpnene til Irland.

Sean O'Callaghan er en omstridt person i Nord-Irland. Han jobbet som dobbeltagent og har blant annet hevdet at han avslørte et planlagt attentat mot prins Charles og prinsesse Diana i London.

I flere artikler i The Sunday Times har Sean O'Callaghan avslørt personer som var høyt i IRA-hierarkiet. Det er imidlertid The Telegraph som nå offentliggjør den tidligere IRA-offiserens dramatiske historie. I gårsdagens avis fortalte O'Callaghan om hvordan IRA fikk hånd om våpnene fra lagertyveriet i Vestby.

På høyeste hold

O'Callaghan selv og to andre IRA-offiserer, Pat Currie og Martin Ferry, var involvert i tillegg til en annonym nordmann og en IRA-rekrutt.

- Nordmannen oppholdt seg i Nord-Irland, og ble introdusert for denne rekrutten av en kvinne. Etter hvert skjønte nordmannen at rekrutten hadde IRA-sympatier, og kom da med tilbudet om at vi kunne få kjøpt stjålne NATO-våpen, skriver O'Callaghan.

IRA-offiserene ble kontaktet, og forhandlinger startet mellom disse og den anonyme nordmannen.

- Jeg ble ikke bare mistenksom da jeg fikk høre at våpnene lå i en container på havets bunn. Jeg trodde rett og slett at nordmannen løy, sier O'Callaghan.

De tre IRA-offiserene ble enige om at historien var så spesiell at IRAs ledelse måtte orienteres. Og dette skjedde. Våpentilbudet ble diskutert på høyeste hold i IRA i Dublin, og en av IRAs ledere, Joe Cahill, fikk ifølge O'Callaghan nesten hjerteinfarkt da han fikk vite at nordmannen ville et et større pengebeløp på forhånd.
Men IRA fikk hånd om de stjålne våpnene fra Norge. Våpen fra Norge og Vestby-lageret er seinere funnet i lagre i Irland. Blant annet er 50 av AG-3-ene kommet til rette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer