Slik fikk Murud ut 89 mill. fra kommunen

Sendte 72 falske fakturaer fra en venns firma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Saken mot korrupsjons- og underslagssiktede Frank Murud startet i dag i Oslo tingrett.

Han erkjente straffeansvar for underslagene og utroskapen mot sin tidligere arbeidsgiver Undervisningsbygg (Oslo kommune).

Han var imidlertid usikker på om det kunne kalles korrupsjon.

89 mill. på to år

Frank Murud var fra september 2003 til januar 2006 ansatt som eiendomssjef i det kommunale foretaket Undervisningsbygg, som har ansvar for utvikling og vedlikehold av   skolebygninger og barnehager.

Han var en av fire eiendomssjefer i foretaket.

I løpet av to år klarte han tappe sin egen arbeidsgiver for 89 millioner.

Alt oppdiktet

SIER SEG SKYLDIG: Tidligere eiendomssjef i Oslo kommunes selskap Undervisningsbygg, Frank Murud, må regne med flere års fengsel for underslag og korrupsjon. Her fra en eksotisk fisketur i gladere dager. FOTO: OLA HAUG/VI MENN
SIER SEG SKYLDIG: Tidligere eiendomssjef i Oslo kommunes selskap Undervisningsbygg, Frank Murud, må regne med flere års fengsel for underslag og korrupsjon. Her fra en eksotisk fisketur i gladere dager. FOTO: OLA HAUG/VI MENN Vis mer

Dette skjedde via hans venn og tidligere forretningspartner, Horst Werner Ockernahl (71), som hadde enkeltmannsforetaket Ockerbygg.

Ockerbygg sendte i løpet av to år 72 faktuar til Undervisningsbygg. Alle var for fiktive arbeider, og med generell tekst: For eksempel: «Fasade Grefsen skole», og «Beslag, takrenner div bygg». De fleste fakturaene var på under 1 millioner kroner, mens noen var på over 2.

Alle de 72 fakturaene gikk glatt i gjennom i Oslo kommunen. Alle arbeidene som Ockerbygg skulle ha gjort var oppdiktet. Men ingen merket noe.

Forfalsket underskrift

Frank Murud hadde vide fullmakter når det gjaldt å kjøpe inn varer og tjenester og nøt stor tillit. Når penger skulle utbetales krevdes det kontroll/attestering av to personer, og Murud attesterte selv fakturaene. I endel tilfeller fikk han den andre nødvendige underskriften fra en driftssjef, mens han i de fleste tilfellene skal ha forfalsket dennes underskrift. Utbetalingene gikk glatt igjennom i systemet.

Sendt videre til Murus private konti

Pengene ble betalt ut til Ockernahl, som hadde stilt sin firmakonto til disposisjon for Murud. Deretter overførte Ockernahl de tilsammen vel 89 millioner kroner videre til Muruds to private konti, mens han beholdt 450 000 kroner selv.

Kommunerevisjonen konkluderte senere med at med at det var fullstendig mangel på fakturakontroll og ingen rutiner for oppfølging av budsjettoverskrifelser i det kommunale selskapet.

Det kom også bekymringsmeldinger til fra ulikt hold til Undervisningsbygg, men ledelsen tok ikke disse på alvor.

Lønnsomme investeringer

Murud gjorde gode eiendomsinvesteringer for pengene han underslo, blant annet enebolig i Holmenkollen og diverse hytter. Det meste er solgt, og har brakt inn ca. 80 millioner. Kreditorene har ennå ikke fått sine penger.

Tre medtiltalte

Den tidligere eiendomssjefen er også tiltalt for å ha mottatt \'smøring\' på tilsammen ca seks millioner kroner fra firmaer som fikk oppdrag for kommunen.

Det er tre medtiltalte i saken: Horst Werner Ockernahl, Per Øivind Eide og Ronny Bastiansen. De to sistnevnte drev byggefirmaer som fikk oppdrag for Undervisningsbygg.

Murud er også tiltalt for å ha underslått vel 9 millioner kroner fra NEAS AS, der han var ansatt som leder av teknisk avdeling før han begynte i Undervisningsbygg.

I dag er Frank Murud arbeidsledig. Han opplyste i retten at han mottar 18 000 kroner brutto hver måned fra NAV i stønad. Han har heller ingen formue.

Avslørt av bank

Det var en hvitvaskingsmelding fra Handelsbanken til politiet som gjorde at det storstilte underslaget ble oppdaget. Banken stusset på at Murud hadde tatt ut 19 millioner kroner før årsskiftet 2005/2006 og satte dem inn igjen etter nuyttår. Dette var for å unngå altfor høy formue på selvangivelsen.

BRA INVESTRERING: Denne villaen i Holmenkollen kjøpte Murud for drøyt 10 mill. i 2002. I år er den solgt for rundt 13.