Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik fikk Nord-Korea atomvåpen

Bakgrunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 1993: Nord-Korea sjokkerer verden med å trekke seg fra ikkespredningsavtalen. Senere trekker de tilbake uttalelsen.

1994: Nord-Korea og USA signerer en avtale i Geneve, hvor Nord-Korea forplikter seg til å fryse atomvåpenprogrammet i bytte med hjelp til å bygge to kjernefysiske kraftstasjoner.

17. september 1999: USAs president Bill Clinton samtykker til den første større oppmykningen av de økonomiske sanksjonene mot Nord-Korea siden koreakrigens slutt i 1953.

Juli 2000: Nord-Korea truer med å gjenåpne atomprogrammet dersom Washingon ikke kompenserer for elektrisitetstap på grunn av forsinkelser i byggingen av atomkraftverk i landet.

Juni 2001: Nord-Korea advarer om at de vil revurdere missiltester dersom Washington ikke gjenopptar kontakten med Nord-Korea i den hensikt å normalisere forholdet mellom landene.

Juli 2001: USAs uteniksdepartement rapporterer at Nord-Korea utvikler langdistansevåpen.

Desember 2001: President Bush advarer Irak og Nord-Korea om at de vil bli «holdt ansvarlige» dersom de utvikler masseødeleggelsesvåpen.

29. januar 2002: President Bush kaller Nord-Korea, Iran og Irak «ondskapens akse».

Scud-B: Disse modellene av Scud-b-missiler står utstilt ved krigsmuseet i Seoul. Foto: AP
Scud-B: Disse modellene av Scud-b-missiler står utstilt ved krigsmuseet i Seoul. Foto: AP Vis mer

4. oktober 2002: Nord-Korea forteller en amerikansk delegasjon at de har en annet og skjult atomvåpenprogram.

11. november 2002: USA, Japan og Sør-Korea stopper oljeleveranser til Nord-Korea. Disse leveransene var en del av avtalen i 1994.

10. januar 2003: Nord-Korea sier at de trekker seg fra ikke-spredningsavtalen.

16. april 2003: Amerikanske, kinesiske og nordkoreanske myndigheter annonserer at de vil gjennomføre samtaler i Beijing.

24. april 2003: Nord-Korea uttaler at de har atomvåpen, og at de kan komme til å gjennomføre prøvesprengninger, eksportere dem eller bruke dem, sier sier Washington.

27-29 august 2003: Nord-Korea tilslutter seg første runde i sekspartssamtalene om atomvåpen i Beijing sammen med Kina, UAS, Japan, Russland og Sør-Korea.

25-28 februar 2004: Andre runde av sekspartssamtalene.

23-26 juni 2004: Tredje runde av sekspartssamtalene.

September 2004: Nord-Korea nekter å delta på fjerde runde av sekspartssamtalene, og beskylder USA for å føre en fientlig politikk overfor Nord-Korea.

10. februar 2005: North Korea annonserer at de har atomvåpen.

26. juli 2005: Fjede runde av sekspartssamtalene begynner. Samtalene avsluttes etter 13 dager uten at det oppnås enighet.

13. september 2005: Samtalene gjenopptas.

15. september 2005: USA svartelister en bank i Makau, og bekylder banken for å hvitvaske penger for Nord-Korea. Banken fryser nordkoreanske midler.

19.September 2005: Nord-Korea forplikter seg til å avslutte sitt atomprogram i bytte mot forpliktelser om hjelp til å løse landets energiproblem. USA loverå ikke invadere landet , og å respektere Nord-Koreas uavhengighet.

9.-11. september 2005: Femte runde i sekspartssamtalene.

3. januar 2006: Nord-Korea sier de ikke vil returnere til samtalene dersom USA ikke avslutter de økonomiske sanksjonen som ble innført etter beskyldningene om forfalskning av utenlandsk valuta og annen ulovlig virksomhet.

7. mars 2006: Nordkoreanske og amerikanske myndigheter møtes i New York for samtaler om de økonomiske sanksjonene.

5. juli 2006: Nord-Korea skyter ut syv raketter i det japanske hav. Utsksytningen fordømmes av FNs sikkerhetsråd.

26. september: Nord-Korea nekter å delta i videre samtaler om landets atomprogram, og beskylder Washington for å ønske verdensherredømme.

3. oktober 2006: Nord-Korea sier de vil gjennomføre en prøvesprengning, og sier USA utgjør en ekstrem atomtrussel.

9. oktober 2006: Nord-Korea hevder de har gjennomført sin første prøvesprengning.

Kilde: AP