<b>UTFORDRET ELEVENE: </b>To bøker i bytte mot en dag der Lillemor Normark måtte kle seg som hockeyspiller. - Og ungene vant! Foto: Stina Stenmark
UTFORDRET ELEVENE: To bøker i bytte mot en dag der Lillemor Normark måtte kle seg som hockeyspiller. - Og ungene vant! Foto: Stina StenmarkVis mer

Slik fikk rektor på den svenske skolen ungene til å lese i ferien

- Det er fint å by på seg selv. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lillemor Normark er kanskje ikke helt som andre rektorer.

I sommer utfordret hun hele skolen - fra førskolebarna til sjetteklassingene på Vebomark skole - til å lese to bøker.

Dersom de klarte det, skulle hun gå en hel dag i hockeyutstyr.

Saken ble først omtalt av Norran.

Som man kan se av bildene var det full klaff denne sommeren. Alle som en leverte lapp underskrevet av foresatte, der de hadde skrevet opp sine to utvalgte bøker.

- En del kom og sa «jeg leste fem, men skrev bare to!» forteller hun til Dagbladet.

- Mange hadde med seg lappen første dagen etter ferien.

- Ti uker uten lesing er lang tid.

Ideen kom etter at de leste de mange studiene som påpeker at leseferdighetene hos mange synker i løpet av den lange sommerferien. Det øker forskjellen mellom de som kommer fra familier med høy og lav utdannelse, gutter og jenter og minoriterer og majoriteter.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

MØTTE UTFORDRINGEN: Ungene på den svenske barneskolen viser fram bøkene sine. Foto: Stina Stenmark
MØTTE UTFORDRINGEN: Ungene på den svenske barneskolen viser fram bøkene sine. Foto: Stina Stenmark Vis mer

- Ti uker uten lesing er lang tid. Så jeg og logopeden funderte litt sammen, og vi tenkte at dette hjelper jo både lærerne og elevene.

Dette er andre gangen hun har utfordret elevene. Forrige gang var juleferien. Da skulle hun lage snøengel i badedrakt hvis de fikk det til. Men det var først i sommerferien at hele skolen klarte utfordringen.

Ny ferie, ny utfordring

- Nå vil de ha en ny utfordring før ferien i november, så vi driver og prøver å finne ut hva slags klær jeg skal gå i da. Vi kommer vel fram til noe sammen.

Hun forteller at det i Sverige har kommet et forslag fra regjeringen om å omdøpe novemberferien til leseferie, og at lærere og rektorer oppfordrer til å fremme lesing generelt.

- Går du med på alt?

- Neeei, men det er fint å by på seg selv. Det er morsomt at det ble en sånn stor greie at det kommer noe positivt fra skoleverden.

Les også: Sommerferien er skadelig