Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaotisk pressekonferanse

Slik fikk Trump verden til å måpe igjen

USAs president, Donald Trump, holdt i natt en halvannen time lang pressekonferanse som blant annet beskrives som «usammenhengende», «urovekkende» og en glimrende studie av Donald Trump.

KAOTISK: USAs president, Donald Trump, holdt en kaotisk og lang pressekonferanse i New York natt til torsdag norsk tid. Foto: John Moore/Getty Images/AFP
KAOTISK: USAs president, Donald Trump, holdt en kaotisk og lang pressekonferanse i New York natt til torsdag norsk tid. Foto: John Moore/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): - Det var ikke den mest sammenhengende presidenttalen jeg har hørt noensinne. Han endret ofte tema. Han sa mange ting som ikke er sant, sier CNN-programleder Jake Tapper om den kaotiske forestillingen på luksushotellet Lotte Palace Hotel et lite steinkast fra Trump Tower på Manhattan.

USAs president har denne uka deltatt på FN-toppuka og onsdag ettermiddag lokal tid møtte han pressen. Dagbladet var til stede og fikk se en president i det som framsto som fri dressur. I halvannen time svarte han på spørsmål som sprikte i alle retninger.

Selv så han ut til å storkose seg mens hans nære medarbeidere som svigersønn og seniorrådgiver Jared Kushner, nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton, utenriksminister Mike Pompeo, pressetalskvinne Sarah Huckabee, stabssjef John Kelly og FN-ambassadør Nikki Haley satt ved scenekanten og lo hjertelig av Trumps spøker.

Telefon fra republikaner

Ikke alle var like begeistret.

- En republikansk politikerveteran ringer Washington Post mens vedkommende ser på presidenten på TV og spør høyt om hvorfor Trump fortsatt er på scenen og tar spørsmål bare timer før en høring hvor mye står på spill, og når partiet er så nervøst, skriver Washington Post-journalisten Robert Costa på Twitter.

Også tidligere har Trumps improviserte og kaotiske pressekonferanser skapt overskrifter.

Denne gangen kommenterte Trump en rekke av de største nyhetssakene som involvererer ham for øyeblikket. I tillegg ga han for eksempel ordet til en kurdisk journalist ved å introdusere ham som "Mister Kurd", og han rakk å sitere Elton John og innrømmet at han «elsker» New York Times.

Mange journalister i salen lo også i løpet pressekonferansen, men mange forlot også stedet måpende og hoderystende.

- Donald Trump sier kineserne foretar studier av Donald Trump. Jeg tror denne pressekonferansen var et stjernestudie, skriver CNNs analytiker Sam Winograd på Twitter.

- Mange mennesker vil at Trump skal være mange forskjellige ting. Noen av dem forsøker til og med å pålegge ham ulike ting for å forsøke å forme ham til å være en annen person. Men pressekonferansen var kjernen av Trump, skriver Washington Post-journalist Josh Dawsey på Twitter.

Påvirket av anklager

Torsdag skal Trumps høyesterettskandidat, Brett Kavanaugh møte til ny høring i Senatet. Det samme skal en kvinne som anklager ham for seksuelle overgrep. I tillegg er det dukket opp ytterligere anklager. Noen ganger var det vanskelig å skjønne hva presidenten mener om saken, fordi han kommer med selvmotsigende uttalelser i løpet av kort tid.

- Disse anklagene er falske for meg. Det er falske anklager i enkelte saker. Selv mediene er enige i det, sa Trump.

Han sa også:

- Demokratene er svindlere. De vet hva slags kvalitet denne mannen (Kavanaugh journ.anm.) er, og de har ødelagt en manns rykte.

Samtidig gjorde han det klart at det kunne tenkes at han forandret mening om Kavanaugh etter torsdagens høring.

- De gir kvinnene en stor sjanse til å snakke. Det er mulig at jeg hører det de sier og sier: Hei, jeg forandrer mening.

Trump gjorde det også klart at det at han selv er blitt anklaget for seksuelle overgrep påvirker hvordan han vurderer saker som dette.

- Det påvirker meningene mine. Vet du hvorfor? Fordi jeg har fått mange falske anklager mot meg. Jeg er en veldig berømt person, dessverre, sa presidenten.

- Tirade

Da han ble spurt om hva slags budskap han sender til unge menn, kom Trump med en tirade om falske anklager om seksuelle overgrep.

- Det er en veldig farlig periode i landet vårt, sa han, skriver journalist Daniel Dale i Toronto Star på Twitter.

TALTE: Den amerikanske presidenten Donald Trump talte til FNs hovedforsamling. Under innledningen fikk han en uventet reaksjon fra publikummet. Video: AP Vis mer

Trump nølte heller ikke med å si sin hjertens mening om utenrikspolitiske spørsmål. Presidenten langet ut mot Kina for å forsøke å påvirke amerikanske valg, og han gikk til angrep mot en av sine nærmeste allierte, Canada.

Ifølge Trump takket han nei til en forespørsel fra Canadas statsminister, Justin Trudeau, om et møte under FN-toppuka. De to landene forsøker å bli enige om en ny handelsavtale.

- Vi kommer ikke overens med forhandlerne til Canada i det hele tatt, sa Trump.

- Urovekkende

Samtidig skrøt han av forholdet til Nord-Koreas diktator, Kim Jong-un, og beskrev brev han hadde mottatt fra diktatoren som «kunstverk». Han hevdet også at han hadde reddet millioner av liv. Logikken var at dersom han ikke hadde blitt valgt, hadde det endt med krig med Nord-Korea.

- Dette var Trumps første omfattende pressekonferanse siden februar 2017, og den viste hvorfor han og rådgiverne ofte ikke vil at han skal svare på spørsmål i åpne forum som dette. Presidenten er ute av stand til å snakke om noen sak i en lengre periode uten å vri temaet tilbake til seg selv, ofte med urovekkende resultater, oppsummerer kommentatoren David A. Graham i The Atlantic.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!