Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik finansierer de verdens mest brutale krig

Voldtektsraid og plyndringsraid i Kongo finansieres gjennom slavearbeid og mineraleksport.

DRIVES HARDT: En gruvearbeider trekker pusten før han igjen setter i gang det hardet arbeidet i en gruve i Chudja, nær Bunia, der den kongolesiske regjeringshæren driver store gruveområder med hard hånd. Foto: AFP PHOTO/LIONEL HEALING/Scanpix
DRIVES HARDT: En gruvearbeider trekker pusten før han igjen setter i gang det hardet arbeidet i en gruve i Chudja, nær Bunia, der den kongolesiske regjeringshæren driver store gruveområder med hard hånd. Foto: AFP PHOTO/LIONEL HEALING/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ikke siden andre verdenskrig har en krig tatt så mange liv som den pågående borgerkrigen i Kongo.

Regjeringsstyrker, hutumilits - for en stor del identiske med fotsoldatene til Interawambe-militsen som sto bak folkemordet i Rwanda, mai mai-milits og tutsiopprørere har sørget for grufulle overgrep mot sivile. Å kalle krigen en orgie i voldtekt og umotivert plyndring er ingen overdrivelse. Rapporter fra både FN, Human Rights Watch og Amnesty har avdekket umenneskelige overgrep mot sivile.

Men voldtekt og plyndring av lutfattige landsbyboere gir kun forlystelse for frustrerte og rusede soldater, og ingen hard cash til våpenkjøp og administrasjon av videre krigføring.

Disse pengene henter militsgruppene fra ulovlig gruvedrift i stor skala - direkte finansiert av lommebøkene til vestlige forbrukere.

Global Witness dokumenterer i en nylig utgitt rapport hvordan både regjeringsstyrker og militsgrupper graver opp og eksporterer tinn, wolfram, gull og kobolt i stor skala.

Hvitvasking
Dette er viktige bestanddeler i vestlige forbruksvarer som lyspærer, mobiltelefoner, hermetikkbokser, smykker og ymse hverdagselektronikk.

Korrupte grensevakter er én medvirkende årsak til lettheten de svarte mineralene kan smugles ut med.

En ikke navngitt regjeringskilde Global Witness har snakket med, anslår at over 90 prosent av gullet som finner veien ut av Kongo blir smuglet.

Men størsteparten av de andre mineralene som er tiltenkt industriell bruk, blir ikke smuglet ut av landet.

Heller fraktes de ut gjennom firmaer lovlig registrert i Kongo — som gjennom sin lovlige eksistens som skalkeskjul, smidig kan frakte overgrepsmineralene ut av landet.

Global Witness navngir sikkerhets-, transport- og logistikkfirmaet Groupe Olive, som drives av en britisk eks-elitesoldat med militær fartstid fra Afrika, og det sørafrikanske gruveselskapet MDM, som to selskaper som gjennom hver sine kanaler sprer slavemineralene for alle vinder.

Til Europa
I den andre enden venter europeiske og asiatiske gigantselskaper, deriblant britiske Afrimex og AMC og sistnevntes datterselskap, det thailandske THAISARCO, og belgiske Trademet og and Traxys.

Disse selskapene selger igjen mineralene til elektronikkfirmaer i den industrialiserte verden — som skipper ferdige produkter ut til vanlige forbrukere.

Til BBC skriver AMC — Amalgamated Metal Corporation — i en uttalelse at virksomheten i Kongo vil legges på is om FN skulle kreve dette av firmaet. FN har tidligere sagt at firmaer som finansierer borgerkrigen skal straffes, gjennom at pengestrømmene stanses og virksomheten opphører.

- Likevel, påpekes det i presseuttalelsen, er over 10 000 kongolesere avhengige av gruvedrift for å overleve.

Gruvedrift er en av Kongos viktigste industrier, og landet besitter ekstreme naturlige ressurser. Tidligere rapporter anslår verdiene under bakken i det krigsherjede landet kan tilsvare så mye som 24 trillioner dollar.

— Men dette rettferdiggjør ikke de grusomme menneskerettighets- bruddene som forekommer hver dag i de kongolesiske gruvene, påpeker Global Witness.

GENERERER STORE PENGER: Men arbeiderne får ikke nyte godt av de verdifulle forekomstene. Foto: AFP PHOTO/LIONEL HEALING /Scanpix
GENERERER STORE PENGER: Men arbeiderne får ikke nyte godt av de verdifulle forekomstene. Foto: AFP PHOTO/LIONEL HEALING /Scanpix Vis mer

Geriljagruver
Alle aktørene i borgerkrigen er i større eller mindre grad involvert i den blodige mineralutvinningen.

Men det er regjeringsstyrkene FARDC og hutumilitsen i FDLR som er tyngst inne.

Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan volden og overgrepene i Kongo blusset opp etter at tutsiopprørerne i CNDP ble satt ut av spill. FNs MONUC-styrke, som fortsatt er til stede i Kongo, skulle støtte opp om regjeringssoldatenes kamp mot militsgruppene - men det er nå den samme, FN-støttede regjeringshæren som begår de fleste, og mange av de groveste, overgrepene i landet.

Det klareste eksempelet på regjeringshærens rolle i mineralutvinningen er ifølge Global Witness Bisie, den største tinnmalmgruven i Øst-Kongo.

Bare i 2007 og første halvdel av 2008 tjente FARDC 120 000 dollar i måneden på gruven, gjennom å ta en avgift på 0,15 dollar pr kilo tinnmalm.

Fiendtlig allianse
De store gevinstene baner vei for uante allianser. Hutumilitsen FDLR og regjeringsstyrkene FARDC er på slagmarken blodige fiender, men organisasjonen har avdekket flere eksempler på hvordan de to kan samarbeide i forretningsøyemed.

VERDT SIN VEKT I GULL: En handelsmann veier opp gull på et marked 25 km nord for Bunia. 90 prosent av gullet som hentes ut i området smugles over grensen, og finansierer den grufulle borgerkrigen i landet. Foto: AFP PHOTO / LIONEL HEALING /Scanpix
VERDT SIN VEKT I GULL: En handelsmann veier opp gull på et marked 25 km nord for Bunia. 90 prosent av gullet som hentes ut i området smugles over grensen, og finansierer den grufulle borgerkrigen i landet. Foto: AFP PHOTO / LIONEL HEALING /Scanpix Vis mer

Hutumilitsen var, sammen med Nkundas CNDP, opprørerne som FNs MONUC-styrke skulle hjelpe regjeringshæren med å slå ned på. Nå samarbeider de to på det svarte mineralmarkedet.

Utsiktene til dollarmillioner har gjort det mulig for regjeringsvennlige grensevakter å la hutumilits frakte mineraler ut av landet via deres grenseposter, og hutumilits la regjeringsstyrker frakte varene gjennom områder hvor de har kontrollen.

Men soldatene foretar ikke selv den livsfarlige ferden under jorda for å hente ut varene. Det får sivilbefolkningen gjøre - for minimal lønn, hvis noen, og under ubeskrivelige arbeidsforhold.

- Hva kan du gjøre, når du står der med geværet rettet mot deg, spør en gruvearbeider retorisk, til en av Global Witness' medarbeidere.

Det er ikke bare svarte får og enkeltelementer i hærstyrkene som er involvert i den brutale virksomheten. Både offiserer og soldater organiserer og deltar i virksomheten. En gruve i Sør-Kivu har sogar fått kallenavnet «10th military region» - etter hæravdelingen med samme navn.

HARDHENDT: Den kongolesiske regjeringshæren tar en mann til fange etter et angrep mot en FN-konvoi i nærheten av Goma i november i fjor. Hæren tjener store penger på gruvedrift i området. Foto: AP Photo/Jerome Delay/Scanpix
HARDHENDT: Den kongolesiske regjeringshæren tar en mann til fange etter et angrep mot en FN-konvoi i nærheten av Goma i november i fjor. Hæren tjener store penger på gruvedrift i området. Foto: AP Photo/Jerome Delay/Scanpix Vis mer
UTNYTTES: Gruvearbeiderne jobber under grusomme forhold. Foto: AFP PHOTO / LIONEL HEALING /Scanpix
UTNYTTES: Gruvearbeiderne jobber under grusomme forhold. Foto: AFP PHOTO / LIONEL HEALING /Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!