Slik finansierer Nord-Korea missilene

Med pengespill i Japan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TOKYO (Dagbladet.no): Du kan ikke unngå å se dem om du ferdes i japanske storbyer. Kulespillet Pachinko foregår ikke i stillhet, men i ekstremt bråkete og røykfylte lokaler prydet med blinkende lys både på utsiden og innsiden.

Det avhengighetsskapende spillet kan lett forveksles med flipperspill, men foregår i et større tempo med langt flere kuler - og langt større inntjening.


De mange hovedsakelig mannlige spillerne som regelmessig besøker de rundt 14.600 pachinko-hallene i Japan legger årlig igjen 27,45 billioner yen, skriver
The Japan Times.

Dette tilsvarer ufattelige 1320 milliarder kroner. Til sammenligning er verdien av den samlede årlige bilproduksjonen i Japan 19,7 billioner yen, eller 953 milliarder kroner. 

Det norske oljefondet er på omlag 1939 milliarder kroner.


DETTE ER PACHINKO:
Spillegalskap satt i system

Selv om antallet pachinko-spillere ifølge avisa er halvert siden 1982, til 16,6 millioner i 2006, er det altså fortsatt en lukrativ bransje. Og som med alle andre tilsvarende bransjer, tiltrekker den seg mange lyssky aktører.

Nord-koreanske interesser

UFATTELIG MANGE PENGER I SPILL: I Japans pachinko-buler spilles det årlig for nærmere 1320 milliarder kroner. Deler av dette skal finansiere Nord-Koreas våpenprogram. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
UFATTELIG MANGE PENGER I SPILL: I Japans pachinko-buler spilles det årlig for nærmere 1320 milliarder kroner. Deler av dette skal finansiere Nord-Koreas våpenprogram. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

Det har lenge vært en dårlig skjult hemmelighet at svært mange pachinko-steder har tilknytning det det lukkede Nord-Korea.


- Rundt 70 prosent av landets spillesteder sies å være drevet av etniske koreanere, inkludert mange som har skaffet seg japansk statsborgerskap, sier Park Too Jin til The Japan Times.

Park er tidligere medlem av den Pyongyang-vennlige gruppen Chongryon, som er det nærmeste Nord-Korea kommer å ha en ambassade i Japan. Nå driver Park det internasjonale Korea-instituttet, som studerer forholdet mellom Japan og Korea.

- Sponser missiler

Til tross for at nøyaktige tall vanskelig lar seg oppdrive, har Park dannet seg et bilde av hvilke summer som får fra japanske pachinko-spillere og til Nord-Korea.


- Rundt 3000 spillesteder anslås å være styrt av Chongryon. Jeg tipper at pengeflommen til Nord-Korea ligger et sted rundt 200 milliarder yen (9,7 milliarder kroner) årlig, sier han - og sier at deler av pengene brukes til å finansiere Pyongyangs missilprogram, selv om dette ikke kan bevises.

Flere av Nord-Koreas naboland har reist bekymring for landets missilprogram, som omfatter en rekke våpen med lang rekkevidde. Senest i juni i år gjennomførte Nord-Korea en missiltest som skapte internasjonal oppmerksomhet.

Vil på børs

Slik finansierer Nord-Korea missilene

Flere pachinko-kjeder har de siste årene forsøkt å gjøre spilleformen mer stueren ved å endre på stilen - flere steder er nå røykfrie, og krever mindre innsats per kule.

Dette har på sin side skjøvet fra seg mange av de mest trofaste spillerne, som fikk lavere utbetalinger, skriver The Japan Times. 

Kjeden P-Ark forsøker til og med nå å bli notert på den japanske børsen JASDAQ, noe mange håper kan gjøre industrien mer åpen - noe den til nå ikke er kjent for å være.

ER OVERALT: Du trenger ikke bevege deg mange meterne i en japansk storby før du støter på et pachinko-spillested - ofte ligger de på rad og rekke.
VEKSLES I PENGER: Japansk lov tillater ikke at pengepremier utbetales i pachinko-hallene. Dette omgås ved at spillerne veksler inn kuler i sjetonger, som igjen veksles i penger i en luke på gata. Begge geskjefter har gjerne samme eierinteresser, men løst nok knyttet til hverandre til at politiet ikke kan gripe inn.