SKAL FLYTTE 500 ELEFANTER: En elefant blir løftet opp ned av en kran i Liwonde i Malawi. Foto: AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi
SKAL FLYTTE 500 ELEFANTER: En elefant blir løftet opp ned av en kran i Liwonde i Malawi. Foto: AP Photo/Tsvangirayi MukwazhiVis mer

Slik flytter man 500 elefanter 300 kilometer

En virkelig storstilt flyttesjau. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra helikopter blir en gruppe elefanter skutt med bedøvende piler. Etter å ha fått tilsyn av veterinær blir de dyrene, som veier mellom tre og fem tonn, løftet opp på lastebiler ved hjelp av en kran. Deretter blir elefantene kjørt til sitt nye hjem.

Det er det første skrittet i en storstilt plan om å flytte totalt 500 elefanter fra to nasjonalparker i Malawi til en annen nasjonalpark 300 kilometer unna.

På den måten sikrer man også at færre elefanter blir skutt.

I LASTEBILEN: Her ligger bedøvde elefanter klare for en lang kjøretur i lastenbilen. Foto: AP
I LASTEBILEN: Her ligger bedøvde elefanter klare for en lang kjøretur i lastenbilen. Foto: AP Vis mer

For mange elefanter

Årsaken til den massive flyttingen er at det er for mange elefanter i Liwonde og Majete Nasjonalpark, noe som har ført til at elefantene har begynt å gå inn på områder der mennesker bor.

- Det er en stor konflikt. Ved å flytte elefantene fra Liwonde reduserer vi trykket på lokalbefolkningen, sier Craig Reid, sjef i Liwonde nasjonalpark til nyhetsbyrået AP.

Under flyttingen la naturvernere de store elefantørene over dyrenes øyne for å blokkere ut lys. De sikret også at de flere tonn tunge dyrene fikk puste under overfarten.

Da elefantene skulle flyttes, ble de løftet opp-ned med ankelstropper, og deretter lastet med en kran over på lastebil.

TUNGE ELEFANTER: Mange mennesker må til for å flytte på en elefant som veier mellom tre og fem tonn. Foto: AP 
TUNGE ELEFANTER: Mange mennesker må til for å flytte på en elefant som veier mellom tre og fem tonn. Foto: AP  Vis mer

Sårbar art

Før i tiden fantes den afrikanske elefanten over hele det afrikanske kontinentet. Man antar at bestanden var på mellom tre og fem millioner på 1930- og 1940-tallet.

Fra 1950 begynte man en å se en drastisk nedgang i bestanden, da mange elefanter ble drept av krypskyttere for elfenbenet i støttennene eller som jakt-trofeer. I 1980-årene regner man med at så mye som 100 000 elefanter ble drept hvert år av ulovlig jakt.

I nyere tid har bestanden vokst. I motsetning til sin asiatiske slektning er ikke den afrikanske elefanten regnet som en truet art, men den er sårbar. Heldigvis er bestanden økende, om enn kun i noen områder.

LØFTET OPP-NED:Da elefantene skulle flyttes, ble de løftet opp-ned med ankelstropper, og deretter lastet med en kran over på lastebil. Foto: AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi
LØFTET OPP-NED:Da elefantene skulle flyttes, ble de løftet opp-ned med ankelstropper, og deretter lastet med en kran over på lastebil. Foto: AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi Vis mer
BUNDET I ANKLENE: Elenfantene får stropper på anklene, som de senere blir løftet inn i lastebilen etter. Foto: AP
BUNDET I ANKLENE: Elenfantene får stropper på anklene, som de senere blir løftet inn i lastebilen etter. Foto: AP Vis mer