Slik følger Assads styrker opp fredsplanen

Aktivister hevder angrepene i Syria trappes opp. 80 skal ha blitt drept i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regimet til Syrias Bashar al-Assad har lovet at det vil begynne å sette fredsplanen ut i live. Men samtidig hevder aktivister at angrepene i landet fortsetter med økt styrke.

Videoen du kan se over ble lastet opp på nettet tirsdag og viser et helikopter som svever over byen Taftanaz og avfyrer flere raketter mot byen.

Ifølge eksilgruppa Syrias observatorium har det vært harde kamper i Idlib-provinsen de siste dagene. Ifølge FNs beregninger har over 9.000 mennesker mistet livet siden konflikten startet.

Det franske nyhetsbyrået AFP melder at 80 personer skal ha blitt drept i tirsdagens angrep, flesteparten av dem sivile. Ifølge Syrias observatorium ble 20 sivile drept i angrepene mot Taftanaz.

Totalt 18 regjeringssoldater skal også ha blitt drept i gårsdagens kamper.

- Ingen tegn til tilbaketrekning Syriske aktivster melder også om at helikoptere blir brukt i angrepene på byene Al Khalidiyeh og Baba al-Sibaa.

Regjeringsstyrkene skal også ha angrepet området ved grensa til Tyrkia med granater, melder Turkish Weekly. I dette området oppholder flere medlemmer av den såkalte Frie syriske hæren seg.

Ifølge regimet til Bashar al-Assad har tilbaketrekningen startet, men dette avviser aktivister.

- På bakken er det ingen tegn til tilbaketrekning. Derimot ser vi stadig flere soldater rundt Damaskus, sier en aktivist ifølge Turkish Weekly.

- 13 skoleelever pågrepet I tillegg til angrepene fra regjeringsstyrkene, melder Amnesty International at regimet også fortsetter å arrestere folk i stor skala. I helgen skal 13 skoleelever i alderen 17 til 19 år ha blitt pågrepet uten forvarsel.

Amnesty siterer øyevitner og familiemedlemmer på at studentene ble utsatt for fysisk og psykisk mishandling foran de andre elevene på skolen før de ble ført vekk.

Familiemedlemmer av elevene som ble pågrepet sier at mennene som sto for pågripelsen skal tilhøre luftforsvarets etterretningstjeneste. Amnesty hevder denne tjenesten har stått bak en rekke pågripelser den siste tida.

- Flere tusen sitter fanget rundt om i Syria, mange er i fare for å bli torturert og de har ikke tilgang til advokat. Når regimet fortsetter å holde folk fanget under slike forhold, og pågriper flere, reiser det alvorlige spørsmål om hvorvidt regimet respekterer forpliktelsene i Kofi Annans fredsplan, sier Ann Harrison, Amnestys Midtøsten-leder.