Slik forbereder Fuglesang seg på det verste

Dagbladet fulgte ham på astronauttreningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| HOUSTON/CAPE CANAVERAL (Dagbladet): I morgen tidlig, klokka 07.36, settes millioner av kilo eksplosivt rakettbrennstoff i bevegelse. Stroppet fast i romferja Discovery sitter den svenske ESA-astronauten Christer Fuglesang (52) og seks andre.

Feilmarginene er ikke-eksisterende de første minuttene, men Fuglesang, besetningen og bakkemannskapet — etter mer enn ett års intensiv trening — er forberedt på skrekkscenarioene.

• Se fotografier fra astronauttreningen i bildeserien over.

NødløsningerTusenvis av tester og mange hundre timer i simulatorer har drillet ham i det verste. Mye kan gå galt, sier Fuglesang, og gir Dagbladet en demonstrasjon av simulatoren.

- Her trener vi på alle mulige, umulige og tenkelige hendelser under oppskyting og landing. Det kan begynne brenne om bord; en tank kan kanskje begynne å lekke, eller noe annet går i stykker, sier oppdragsspesialist Fuglesang til Dagbladet. Da må de tenke fort.

Dersom noe kritisk skjer kan de avbryte oppskytingen, og enten dra tilbake til Kennedy Space Center (KSC) i Florida, én av tre nødflyplasser i Europa eller komme seg i omløpsbane.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer