KLAR FOR KAMP: Ingen har mistenkt Hillary Clinton for å ligge på latsida etter at hun gikk av som utenriksminister, men nå blir forberedelsene som sikter mot en presidentvalgkamp i 2016, stadig tydeligere. Foto: Nicholas Kamm / AFP / NTB SCANPIX
KLAR FOR KAMP: Ingen har mistenkt Hillary Clinton for å ligge på latsida etter at hun gikk av som utenriksminister, men nå blir forberedelsene som sikter mot en presidentvalgkamp i 2016, stadig tydeligere. Foto: Nicholas Kamm / AFP / NTB SCANPIXVis mer

Slik forbereder hun seg til kampen om Det hvite hus

Hillary Clinton i hemmelige møter med valgkampstrateger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Få er i tvil om at den mektigste kvinnen i amerikansk politikk har et sterkt ønske om å toppe alt i den allerede spektakulære livshistorien ved å bli USAs neste president.

Utad hevder Hillary Clinton at det er mange måneder til hun tar noen form for beslutning om sin politiske framtid, men det betyr ikke at 66-åringen tvinner tommeltotter fram til 2016.

Politico avslørte i dag at Clinton allerede sommeren for et halvt år siden hadde et «formelt» møte med en gruppe rådgivere som utvilsomt diskuterte valgkampstrategi.

Detaljert møte Samlingen med de betrodde partifellene skjedde i Clintons fasjonable villa ved ambassadestrøket i Washington D.C.

Møtet skal ha kommet i stand på initiativ fra Minyon Moore, en tidligere rådgiver fra Bill Clintons presidentperiode og Hillarys 2008-valgkamp. Moore er i dag politisk konsulent i firmaet Dewey Square, som ifølge Politico nå fungerer som Hillary Clintons «øyne og øre» i det politiske landskapet.

På møtet deltok blant andre en konsulent som er ekspert på velgeres holdninger overfor kvinnelige politikere og en erfaren feltkoordinator. De serverte både omfattende statistiske vurderinger, strategier knyttet til de formelle innmeldingsfristene i viktige delstater og anslo overfor Clinton hvor mye penger hun må samle inn i startfasen for å følge tidsskjemaet.

Ifølge Politicos kilder varte møtet i rundt en time, mens Clinton lyttet, angivelig uten å forplikte seg til noen av slagplanene som ble presentert av valgkampveteranene.

«Skyggevalgkamp» Det overrasker ingen at Clinton gjør mer enn å bare tenke på et mulig bikkjeslagsmål med republikanerne om to år. Men både ren taktikk, utsikter til pengeinnsamling, kutyme og formaliteter styrer når den antatte storfavoritten eventuelt vil gjøre kandidaturet offisielt.

Barack Obama erklærte seg for eksempel som kandidat i februar 2007, elleve måneder før det første partivalget i Iowa i 2008, men det er ventet at toppkandidatene til 2016-valgkampen kan tre fram enda tidligere en gang etter at årets kongressvalg er unnagjort.

I mellomtida pågår innsatsen på vegne av Clinton både i lukkede rom, frivillige heiagjenger og i mer etablerte organisasjoner som offisielt har oppstått uten Clintons medvirkning:

• I overkant av ti personer som i mange år har stått Clinton-ekteparet nær antas nå å jobbe aktivt i kulissene med en valgkamplan, i samråd med hovedpersonen.

«Ready for Hillary» er en organisasjon registrert som en såkalt super-PAC, som blant annet kan samle inn ubegrenset med penger til politisk reklame på vegne av Clinton så lenge den holder vanntette skott mot partiets offisielle apparat. Gruppa ble opprettet for et år siden og har registrert titusenvis av epostadresser tilhørende Hillary-entustiaster som kan bli svært viktige opinionsdannere, feltmannskap og velgere i 2016.

• «Priorities USA», som var Obamas tilsvarende «uavhengige» pengemaskin i 2008, er i ferd med å omorganisere seg for å sørge for at mange av de mest styrtrike giverne fra den gang stiller opp for demokratene igjen.

• «Correct the record» - «Få faktaene riktig», om du vil - dukket opp i november. Offisielt er det en faktasjekk-innsats som skal hjelpe alle potensielle kandidater hos demokratene med å slå tilbake i offentligheten mot feilaktige påstander, men gruppa ledes ifølge Washington Post av en tidligere Clinton-rådgiver og en tidligere stordonor i samme klikk.

Lang vei mot Det ovale kontor Etter å ha tapt en opprivende primærvalgkamp mot Barack Obama våren 2008, ble Clintons «trøstepremie» den prestisjetunge og politisk lite skadelige utenriksministerposten da Obama inntok Det hvite hus året etter.

Med gode meningsmålinger i ryggen, overlot Clinton utenriksministerflyet til John Kerry etter Obamas gjenvalg i 2012, uten å gå til noen ny jobb.

I tillegg til å holde foredrag for opptil 1,2 millioner kroner per arrangement jobber hun i dag med sine nye memoaerer som er ventet å komme ut i sommer. Men «pausen» i den unike karrieren ble av de fleste kommentatorer bare tolket som et nytt steg mot 2016-valgkampen.

Det nærmeste Clinton selv har kommet å bekrefte at hun i det hele tatt tenker i de baner, var et intervju med New York magazine for drøye tre måneder siden.

«Jeg gjør det. Men jeg er pragmatisk og realistisk. Jeg tror jeg har ganske god oversikt over hvilke politiske og styringsmessige utfordringer våre ledere har, og jeg vil gjøre alt jeg kan uansett hvilken posisjon jeg havner i for å fremme de verdiene og den politikken jeg mener er riktig for landet», sa hun den gang.

Og ektemann og ekspresident Bill? Han har flere ganger uttalt at han «ikke aner» hva kona tenker om 2016.

FÅR HUN JOBBEN HANS? Etter å ha tapt mot Barack Obama i demokratenes nominasjonsvalgkamp, ble Hillary Clintons hans utenriksminister i fire år. Snart får hun en ny mulighet til å bli Obama - og ektemannens - etterfølger i Det hvite hus. Arkivfoto: Saul Loeb / AFP / NTB SCANPIX
FÅR HUN JOBBEN HANS? Etter å ha tapt mot Barack Obama i demokratenes nominasjonsvalgkamp, ble Hillary Clintons hans utenriksminister i fire år. Snart får hun en ny mulighet til å bli Obama - og ektemannens - etterfølger i Det hvite hus. Arkivfoto: Saul Loeb / AFP / NTB SCANPIX Vis mer