Slik forbereder politiet Brasil på fotball-VM

Se bildene fra aksjonen der politiet gjenvant kontrollen over Rios største favela.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Narkotikakriminelle har hatt makten i favelaen i tre tiår.

Men snaue tre år før et omdiskutert fotball-VM skal arrangeres blant annet i Rio, rykket over 3000 politifolk og soldater inn, med helikopter og panservogner.

Klokka 6.19 i morges lokal tid kunne politiet bekrefte at hele Rosinha var under deres kontroll. Det bor ifølge NTB 120 000 mennesker i favelaen. Hvor mange som eventuelt ble skadd eller drept i aksjonen er ikke kjent, men minst en person ble pågrepet.

Politiet tok seg samtidig inn i favelaen Vidigal, som grenser til Rosinha.

De to favelaene ble fullstendig sperret av idet politistyrkene rykket inn. Gatene i favelaene var tomme, mens noen få beboere fulgte med fra vinduene sine.

Flere i fengsel Ifølge brasilianske myndigheter er anslagsvis 200 kriminelle fortsatt i skjul i Rosinha - men brasilliansk politi har også gjort flere store fangster.

Antonio Bonfim Lopes, Brasils mest ettersøkte narkosmugler, ble nylig pågrepet etter at han prøvde å gjemme seg i bagasjerommet på en bil. Også flere undersåtter av Lopes er nå i arresten, ifølge nyhetsbyrået AP.

PANSERVOGN OG VÅPEN: Brasilliansk politi har tatt stadige tyngre skyts i bruk i narkoområdene, her elitestyrker fotografert i dag. Foto: AFP/Antonio Scorza/Scanpix
PANSERVOGN OG VÅPEN: Brasilliansk politi har tatt stadige tyngre skyts i bruk i narkoområdene, her elitestyrker fotografert i dag. Foto: AFP/Antonio Scorza/Scanpix Vis mer

Også gjenglederen Sandro Luiz de Paula Amorim, er pågrepet. Han ble tatt av politiet nettopp ved Rosinha-favelaen.

Politiet raidet i dag blant annet et hus som skal ha tilhørt de Paula Amorim.

En bønn Aksjonen er en forsmak på flere, lignende raid - alt et ledd i oppryddingsarbeidet før fotball-VM i 2014. Det var spesialstyrken BOPE - kjent fra flere filmer - som ledet an i aksjonen.

Ifølge Raimundo Benicio de Souda, en 56 år gammel leder i lokalsamfunnet som også går under tilnavnet «Lima», håper beboere at politioperasjonen vil bane vei for en ny satsing på sanitet, utdanning og helse i favelaene.

NATTLIG AKSJON: Brasils beste politistyrker sikret i dag Rosinha-favelaen. Foto: AFP/Antonio Scorza/Scanpix
NATTLIG AKSJON: Brasils beste politistyrker sikret i dag Rosinha-favelaen. Foto: AFP/Antonio Scorza/Scanpix Vis mer

- Folk her bor blant kakerlakker og bruker bøtter som toalett, sier «Lima» ifølge NTB.

William de Oliveira, president i Favelaenes folkebevegelse, sier beboerne krever å bli behandlet med respekt og verdighet av politiet. Hans bønn til politiet er at de opptrer ryddig og ikke bruker overdreven makt.

- Vi vil at de som har vært involvert i kriminalitet, skal bli fengslet, men ikke likvidert, sier de Oliveira.

HOLDT OPPSYN: Politihelikopteret, fullt av tungt bevæpnet personell, overvåket aksjonen i dag. Foto: AFP/Luiza Castro/Scanpix
HOLDT OPPSYN: Politihelikopteret, fullt av tungt bevæpnet personell, overvåket aksjonen i dag. Foto: AFP/Luiza Castro/Scanpix Vis mer
KNUSTE SEG VEI: En av politiets panservogner brøyter seg vei gjennom søppel og skur. Etter 30 år har nå politiet kontroll over Rosinha-favelaen. Flere fotografer var til stede for å forevige raidet. Foto: AFP/Antonio Scorza/Scanpix
KNUSTE SEG VEI: En av politiets panservogner brøyter seg vei gjennom søppel og skur. Etter 30 år har nå politiet kontroll over Rosinha-favelaen. Flere fotografer var til stede for å forevige raidet. Foto: AFP/Antonio Scorza/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer