Slik foregår rekonstruksjonen fra brua der Linn Madelen forsvant

Den drapssiktede politimannen tilbake på Breviksbrua for første gang etter Linn Madelen Bråthens død.

REKONSTRUKSJON: I dag vil den drapssiktede politimannen være til stede på en rekonstruksjon på Brevikbrua hvor Linn Madelen Bråthen sist ble sett i live. Her er 33-åringen og den siktede politimannen fotografert av et overvåkingskamera minutter før dødsfallet. Foto: POLITIET.
REKONSTRUKSJON: I dag vil den drapssiktede politimannen være til stede på en rekonstruksjon på Brevikbrua hvor Linn Madelen Bråthen sist ble sett i live. Her er 33-åringen og den siktede politimannen fotografert av et overvåkingskamera minutter før dødsfallet. Foto: POLITIET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det klart at politiet ikke kommer til å kreve forlenget fengsling av den drapssiktede politibetjenten. Men før politiet slipper han fra sin varetekt, skal politimannen i dag være med på en åstedsbefaring for forsøke å rekonstruere hva som skjedde på Breviksbrua natt til 3. august.

Rekonstruksjon - Det blir en rekonstruksjon slik at den siktede får gjentatt det han har sagt i tidligere avhør. Det er en billedlig framstilling av saken hvor han får forklart sin versjon av hva som skjedde på Breviksbrua, sier politiadvokat Lise Dalhaug i Vestfold politidistrikt.

Breviksbrua vil bli sperret for trafikk i begge retningene fra klokken 18 til 20 torsdag kveld mens rekonstruksjonen pågår. Politiadvokaten vil ikke gå inn på noen andre detaljer rundt rekonstruksjonen, men opplyser at den drapssiktede politimannen får vise sine bevegelser og forklare hvordan han opplevde situasjonen.

- Tror dere at rekonstruksjonen kan gi noen nye svar i etterforskingen?

- Vi vil få se hans forklaring og sammenholde dette med de opplysningen han har gitt tidligere i saken. Dette blir tatt med videre i etterforskningen sammen med de opplysningene vi har fått fra andre vitner som har forklart seg. Det vil forhåpentligvis gi oss et klarere bilde av hva som skjedde, sier Lise Dalhaug til Dagbladet.

Politimannen forklarte først at han skilte lag med den avdøde 33-årige kvinnen før hun døde, men ble avslørt av et overvåkingskamera på kjøpesenteret Brotorvet. Han innrømmet at han tidligere hadde forklart seg falskt, og endret forklaringen til at han prøvde å forhindre henne i å ta sitt eget liv.

På kveldens rekonstruksjon skal han påvise sine og avdødes bevegelser på Breviksbrua. Både bistandsadvokat Vibeke Hein Bæra og den siktedes forsvarer, Arne Lie, vil være til stede på kveldens rekonstruksjon.

Forferdelig krevende - Jeg vil være der for å ivareta mine klienters interesser, og for se om det er noe som er relevant i forhold til etterforskningen. Jeg skal ha et møte med familien før rekonstruksjonen, men jeg tror ikke noen av dem ønsker å delta. Det vil også være mitt klare råd at de ikke gjør det. Det er forferdelig krevende å skulle være med på noe slikt, sier bistandsadvokat Vibeke Hein Bæra til Dagbladet.

Hun sier at løslatelsen av den siktede politimannen, som har vært en nær venn av Linn Madelens samboer i over 30 år, kom som et sjokk
på familien og venner. Sandøya utenfor Brevik er et lite samfunn som er svært skjørt etter dødsfallet.

Støtende - Flere har sagt til meg at det virker støtende at den drapssiktede blir løslatt så lenge siktelsen opprettholdes. Det gjelder for de pårørende og for andre som har vitnet i saken. Det er snakk om et lite miljø hvor det fort kan oppstå svært vanskelige situasjoner, sier Bæra til Dagbladet.

- Familien er primært opptatt av to ting. Det ene er å sørge, og det andre er at politiet gjør jobben sin på en best mulig måte. Familien vil ikke delta i etterforskningen, slik de kanskje følte at de måtte gjøre i den innledende fasen av saken. De har nå tillit til at politiet utfører etterforskningen på en god måte, sier Bæra.

Politiadvokat Lise Dalhaug i Vestfold politidistrikt understreker at siktelsen mot mannen ikke er svekket, og skjønner at folk kan reagere på løslatelse av en mann politiet mener har drept en kvinne med forsett.

- Jeg kan forstå at noen kan reagere på at mannen løslates, men vi må forholde oss til regelverket og varetekt skal ikke være et surrogat for soning av en dom som faller seinere. Vi mener det ikke er fare for at at han kan forspille bevis eller påvirke vitner. Dermed er det ikke lenger vilkår for fengsling, sier Dalhaug til Dagbladet.