Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik foregår rettssaken mot Rune Øygard

Første rettsdag i dag. Følg saken live fra klokka 08.30.

I RETTEN I DAG: I dag starter rettssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygård i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
I RETTEN I DAG: I dag starter rettssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygård i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 50 pressefolk er ventet å være til stede i Lillehammer når rettssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap) starter i Sør-Gudbrandsdal tingrett i dag.

Øygard er tiltalt for seksuell omgang med ei mindreårig jente fra hun var 13 år gammel. Overgrepene skal ha pågått fra høsten 2009 fram til i fjor, ifølge tiltalen.

Hele fire uker er satt av til rettssaken, og 62 personer skal vitne, i tillegg til tiltalte og fornærmede.

Innleder med jenta På rettens første dag vil aktor holde sitt innledningsforedrag, som etterfølges av eventuelle merknader fra tiltaltes forsvarer Mette-Yvonne Larsen.

Deretter er det den fornærmede 16-åringen som skal innta vitneboksen og gi opplysninger om saken. Hun skal etter planen forklare seg i dag og mesteparten av dagen i morgen, før Rune Øygard skal fortelle sin versjon.

Hans forklaring er ventet å vare ut dagen torsdag.

Deretter er fredagen denne uka viet til Øygards kone og fornærmedes nærmeste.

Neste rettsuke innledes med jentas far og stefar og lokale politibetjenter, som skal kaste lys over etterforskningen.

Gruer seg En rekke venner og bekjente av både tiltalte og fornærmede vil også vitne i løpet av de kommende ukene. I tillegg vil psykologer, og kommunalt ansatte forklare seg, blant andre.

I tillegg står en rekke lokale samfunnstopper på vitnelista, deriblant tiltalte Rune Øygards bror, Skjåk-ordfører Rolv Øygard, Jehans Storvik, fungerende varaordfører i Vågå kommune, Hanne Velure, varaordfører i Lesja, Tor Arne Gangsø, rådmann i Vågå.

Det er fra tidligere kjent at også den profilerte PR-rådgiveren Elizabeth Hartmann og kjendisfotograf Morten Krogvold, begge bekjente av Øygard, skal vitne.

- Det er noe jeg gruer meg til, og ikke noe jeg ønsker å snakke om. Det er bare å fastslå at dette er en tragedie for én av dem. Eller begge, sa han til Dagbladet i forrige uke.

- Det er kun to mennesker som kjenner sannheten her.

Flere «karaktervitner» Mange av vitnene er såkalte «karaktervitner», og jentas bistandsadvokat, Nina Emilie Braathen Hjortdal, har tidligere fortalt Dagbladet at hun frykter et råkjør mot 16-åringen.

- Min klient føler at det er mange av vitnene hun ikke kjenner, hun har nesten ikke truffet dem. Når det blir mange sånne vitner, så blir det veldig rart, sier hun.

Rune Øygard har tidligere innrømmet overfor TV 2 å ha delt seng med jenta, men nekter fullstendig straffskyld. Hans forsvarer Mette Yvonne Larsen hevder han har vært som en slags reservefar for jenta, noe hennes bistandsadvokat imidlertid benekter.

Dagbladet følger rettsdramaet live fra klokka 08.30. Følg saken her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media