Norsk barnevern og menneskerettighetene

Slik forklarer EMD-dommeren barnevernsskandalen

Strasbourg-dommer Arnfinn Bårdsen avviser at de mange norske barnevernssakene i Menneskerettsdomstolen skyldes enkeltstående glipper.

EMD-DOMMER: Som dommer i Strasbourg har Arnfinn Bårdsen vært med på å dømme Norge for menneskerettsbrudd i flere barnevernssaker. Foto: EMD
EMD-DOMMER: Som dommer i Strasbourg har Arnfinn Bårdsen vært med på å dømme Norge for menneskerettsbrudd i flere barnevernssaker. Foto: EMD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ikke sånn at det bare er de voksne som har rett til et familieliv. Også barn har en selvstendig rett til dette, fastslår Arnfinn Bårdsen.

Fra 2019 har 54-åringen vært i permisjon fra jobben som dommer i Norges høyesterett for å være dommer i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) i Strasbourg.

Som EMD-dommer har Bårdsen allerede vært med på å dømme Norge for menneskerettsbrudd i flere barnevernssaker.

At så mange som 40 norske barnevernssaker er tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen siden desember 2015 sier han er «utvilsomt historisk høyt», men det er likevel ikke noe som er veldig synlig i Strasbourg. For alt er som kjent relativt.

- EMD mottar 35 000 klager i året, påpeker Bårdsen.

- Ikke nytt

Han tror klagestrømmen av norske barnevernssaker til Strasbourg kan forklares med oppmerksomheten, og at klagerne og deres advokater mener det har noe for seg å sende saken til EMD.

- Med storkammerdommen fra september 2019 har EMD sett behov for å avklare og tydeliggjøre innholdet i Den europeiske menneskerettskonvensjons artikkel 8, som omhandler retten til familieliv, med utgangspunkt i en norsk barnevernssak. Domstolen må behandle de klagene som kommer inn, og med det også ta stilling til de rettslige spørsmålene sakene reiser. På dette feltet viste erfaringen at det var et behov for den avklaringen som en storkammersak vil kunne gi. Det ligger ikke noen annen agenda bak enn dette, sier Bårdsen og legger til:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer