I SVERIGE: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs Sverige-besøk har fått stor oppmerksomhet. Her forklarer hun hvorfor hun mener at besøket er viktig. Video: Øistein Monsen Vis mer

Sylvi Listhaug i Rinkeby

Slik forklarer Listhaug sitt omstridte Sverige-besøk

Den svenske sosialdemokratiske migrasjonsministeren Heléne Fritzon avlyst besøket med Sylvi Listhaug. - Veldig spesielt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Slik forklarer Listhaug sitt omstridte Sverige-besøk

STOCKHOLM (Dagbladet): Sylvi Listhaug har fått kritikk etter at hun i dag inviterte med seg deler av presse-Norge til den svenske forstaden Rinkeby.

Etter at Listhaug landet i Sverige i dag, kom plutselig beskjeden om at den svenske migrationsministeren Helene Fritzon ikke vil møte Listhaug som avtalt.

I en e-post til VG sier den svenske ministeren at hun ikke vil være en del av den norske valgkampen.

– Det har blitt veldig tydelig de siste dagene at Listhaugs besøk er et innslag i den norske valgkampen. Listhaug virker mer interessert i å spre et misvisende bilde av Sverige. Det fremgår for eksempel tydelig i dagens intervju med VG, der hun blant annet påstår at det skal finnes 60 «no-go»-zoner i Sverige, noe som er rent nonsens, skriver Helene Fritzon i en e-post til avisa.

- Del av kampanje

Listhaug avviser at det er et valgkamputspill, men sier den svenske ministeren står fritt til å gjøre som hun vil.

- Hun står fritt til å gjøre som hun vil. Så er vel hun en del av kampanjen fra motsatt side. Jeg er for å høre om disse forholdene, som selvfølgelig er veldig relevant for den norske valgkampen, sier Listhaug.

- Skaper ikke dette her splid med Sverige?

- Nei, hjelpe meg, vi er jo naboland. Vi lærer av hverandre. Det har vi gjort i alle år, og det skal vi fortsette med. Det må være fullt mulig å se på både det som er godt og det som er galt i vårt naboland, på samme måte som jeg er sikker på at de vil gjøre det hos oss, sier Listhaug, som sier hun vil lære av både det som har fungert og det som ikke har fungert i Sverige.

- Jeg er her for å høre hva svenskene mener de gjør feil og hvordan det er blitt svenske tilstander, lovløse områder i en del soner og problemer i enkelte områder. Jeg er også her for å lære hva som har fungert, sier Listhaug.

- Store utfordringer

Ifølge Listhaug har Sverige store utfordringer.

- Det er over 60 utsatt områder og over 20 områder som er særlig utsatt. Så dette er høyst reelt. Jeg mener det er viktig framover hvilken innvandrings- og intergreringspoltikk vi har i Norge for å hindre at det skjer her, da er det viktig å lære av hva som skjer i Sverige.

- Du levner ikke Sverige mye ære på integreringsarbeidet Sverige har gjort?

- Nei, og det er jo store utfordringer, og det er ingenting å stikke under en stol at de har gjort mange ting som ikke er så bra. Hovedgrunnen, som fortsatt er et problem i Sverige, er at man ikke tør å diskutere utfordringene man putter under teppet. Det er det mange som forsøker å få oss til å gjøre i Norge også, blant annet ved karakteristikker av meg, men det kommer ikke til å skje fordi jeg mener det er så viktig.

På spørsmål om hvorfor hun drar akkurat nå, i valgkampen, svarer hun at er nå hun er tilbake etter å ha hatt et opphold fra politikken fordi hun har fått barn.

- Jeg ville gjerne vært her tidligere i vår, men det var nå det var mulig.

Uvanlig

Hun har i dag blant annet vært i et møte med rikspolitisjef Dan Eliasson.

- Jeg kan ikke huske om et ministermøte har blitt avlyst på så kort varsel, sa hun til pressen før hun gikk inn i møtet.

Det kan heller ikke hennes politiske rådgiver Espen Teigen.

- Det var veldig spesielt og overraskende. Vi har aldri opplevd tidligere at en avtale har blitt avlyst på denne måten, sier han til Dagbladet.

Listhaug er i nabolandet for å lære om erfaringer med å ta imot flyktninger og asylsøkere.

- Sverige har tatt imot mange flere flyktninger og asylsøkere enn Norge. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er opptatt av å lære av svenskene. Derfor skal hun besøke politiet i Stockholm og bydelen Rinkeby, en bydel med høy andel innvandrere og høy arbeidsledighet, skrev departementet da besøket ble kunngjort i forrige uke.

Etter planen inneholder Sverige-besøket også et møte med den kurdisk-svenske samfunnsøkonomen og debattanten Tino Sanandaji, en kjent kritiker av den svenske innvandringspolitikken, skriver NTB.